clarisssa  P 11Kedvenc könyvek 14

Paulo Coelho: Az alkimista
Heltai Jenő: Álmokháza
William Somerset Maugham: Eső
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
William Shakespeare: Sok hűhó semmiért
Gárdonyi Géza: Ábel és Eszter
Cecelia Ahern: Nyomomban az életem
Szabó Magda: Mondják meg Zsófikának
Szabó Magda: Születésnap
Örkény István: Tóték (színdarab)
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince

Kedvenc sorozatok: Klára

Kedvenc alkotók: Anna Gavalda, Babits Mihály, Fekete István, Janikovszky Éva, Tóth Krisztina, William Somerset Maugham

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Jenny Colgan: Piciny Csodák Péksége
Fekete István: Tíz szál gyertya
John Bunyan: A zarándok útja
>!
2020. március 27., 19:47
>!
Libri, Budapest, 2016
438 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633108710 · Fordította: Páll Márta
>!
2020. március 14., 19:36
>!
Móra, Budapest, 1985
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631139948 · Illusztrálta: Csáky Lajos
>!
2019. szeptember 29., 22:25
>!
Koinónia, Kolozsvár, 2005
354 oldal · keménytáblás · ISBN: 9737605101 · Fordította: Jánosházy György · Illusztrálta: Magardich Kassapian, Krikor Kassapian
Hirdetés

Utolsó karc

>!
clarisssa P
Szegedi Molyklub

Szombaton este a szegedi Pinceszínházban egy igazán ütős darabot láttunk, a Másik Produkció Egy perccel tovább című előadását. Egy egyszerű szerelmes történetre számítottunk, de annál sokkal-sokkal többet kaptunk. Nagyszerű színészi alakítások és ötletes rendezés, egyre mélyebbre ásó jelenetek, amiket lehetetlen volt hűvös kívülállóként szemlélni, hatalmas érzelemdömping és az élet minden területét átható problémák sebészi alapossággal történő feltárása teszi emlékezetessé az estét. Az előadást követően közönségtalálkozóra is sor került, a tíz éve játszott darab alkotóinak ugyanis az a tapasztalatuk, hogy a nézőknek van igényük erre a kötetlen beszélgetésre is, hiszen annyira a látottak hatása alá tudnak kerülni, hogy szükséges valamiféle lezárás, feloldás is. Itt hangzott el az is, hogy az előadást áprilisban ismét elhozzák Szegedre, úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy tartsa a szemét a Pinceszínház áprilisi műsorán és időben foglaljon jegyet.

Íme a részletek:

Tallér Edina – Egy Perccel tovább (játék a szerelemmel)
Dráma egy felvonásban. A Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztívál fődíjas előadása.

Szereplők:
NŐ: Kondákor Zsófi
FÉRFI: Jászberényi Gábor
RENDEZŐ: Gerner Csaba
ÍRTA: Tallér Edina

Mit rontunk el egy társkapcsolatban? Miért nem működik? Miért hozzuk jelenbe a múlt hibáit? – többek közt ezekre a kérdésekre keresi a választ nő és férfi.
„Állítólag a sors, az eleve le van osztva, mint a kezdőlapok a kártyajátékban. De hogy ki nyer, az már rajtunk múlik, mármint a játékosokon. Simán meglehet, hogy tök jó lapjaid vannak, csak rohadtul nem értesz a kártyához, és elszúrod. Meg olyan is van, hogy nem figyelsz a többiekre eléggé, magadra se… Ha a másokét már sejted, a saját lapjaidat pedig ismered, akkor csak ész meg bátorság kérdése az egész. A kártya, az ilyen. Meg, mondjuk, lehet csalni is, ha minden kötél szakad… Van, aki nyerni akar mindenáron… Én viszont sokszor csak lapulok a fűben…”
Tallér Edina 2007 óta publikál irodalmi lapokban. 2010-ben jelent meg A húsevő című rövidregénye a Kalligram gondozásában, valamint Egy perccel tovább című drámája a Mozgó Világban.
Csak pár éve fordult az irodalom felé, de máris olyan, mintha régóta csinálná. Mélyen költői szerveződésű prózája olvasmányos és közérthető, még ha kísérletező is. Szókimondó és reflektált, komoly és játékos, arányosan és intelligensen. A női nézőpont, hang, érzékelés- és gondolkodásmód, melyet oly sokáig nélkülözött irodalmunk, természetesen jelenik meg nála.

Kép forrása: jegy.hu

Kapcsolódó könyvek: Tallér Edina: A negyvenkettedik széken ülő nő

Tallér Edina: A negyvenkettedik széken ülő nő

Kapcsolódó alkotók: Tallér Edina

3 hozzászólás