CaptainV  P 15


Összes kitüntetés 90


Kedvenc könyvek 26

Richard Morgan: Valós halál
John Williams: Augustus
Donna Tartt: A titkos történet
Lev Grossman: A varázslók
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Pierce Brown: Vörös lázadás
Madách Imre: Az ember tragédiája
Asbóth János: Álmok álmodója
Mark Lawrence: Tövisek Császára
Mark Lawrence: Tövisek Királya
George R. R. Martin: Kardok vihara
George R. R. Martin: Királyok csatája

Kedvenc sorozatok: A neveletlen hercegnő naplója, A Széthullott Birodalom, A tűz és jég dala, A varázslók-trilógia, Az Elfeledett Könyvek Temetője, Harry Potter, Kenzie-Gennaro, Lőpormágus-trilógia, Riyria-krónikák, Vaják, Vörös lázadás

Kedvenc alkotók: Carlos Ruiz Zafón, Dennis Lehane, John Williams, Lev Grossman, Mark Lawrence, Pierce Brown, Vaszary Gábor

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Mathias Énard: Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról
Charlie Jane Anders: All the Birds in the Sky
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Good Night Stories for Rebel Girls
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben
>!
2018. március 14., 23:13
>!
2018. február 6., 10:01
>!
GABO, Budapest, 2010
694 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636894436 · Fordította: Kollárik Péter, Molnár István, Nagy Sándor, Németh Attila
3 hozzászólás
Hirdetés

Utolsó karc

>!
CaptainV P
Polihisztorképző – házi feladatok

Polihisztorképző 2018:
10. matematika
Jordan Ellenberg: Hogy ne tévedjünk

Ironikus, hogy mikor jelentkeztem a kihívásra, erre a témára vágytam legjobban, mert már régóta a birtokomban volt a könyv, és ettől nagyon motivált voltam, és valahogy mégsem sikerült annyit megjegyeznem belőle, mint szerettem volna. Ez végül is nem csoda, mert az agyam matematikához szükséges fele… nem mondom, hogy el van halva, de hogy totál nincs trenírozva, az biztos. Ez főleg a könyv vége körül bukott ki, az ott lévő témákat úgy tudtam volna maximálisan megérteni, ha még egyszer nekifutok a fejezeteknek, de ehhez nem volt türelmem.

Az elején viszont módszeresebb voltam, kisebb léptékben haladtam, és a nekem való területek is oda koncentrálódtak, például a linearitást nagyon jól be tudtam fogadni, olyannyira, hogy a Laffer-görbe azóta már többször is eszembe jutott a mindennapokban, holott ezt a kifejezést ebben a könyvben hallottam életemben először. A Laffer-görbe lényege, hogy vannak dolgok (mint például az adókulcs és az állam adóbevétele, vagy a könyv mókás példája szerint a svédség és a jólét), amik között a kapcsolat nem lineáris, vagyis nem az van, hogy minél nagyobb az egyik, annál nagyobb a másik is, hanem rövid stagnálás után pont a visszájára fordul az egész. Nekem erről Horatius jutott az eszembe, de nem, tényleg: „(…) arany közép tart súlyegyent, (…)”. Valódi mindblow, hogy ez konkrétan leírható a matematika nyelvével.

Az is nagyon érdekes volt a könyvben, amikor a szerző olyan cikkeket, híreket kezdett idézni, amelyek első ránézésre statisztikán, számításokon, tehát ún. tényeken alapulnak, de ahogy ízekre szedi őket, látható, hogy mennyi a számolásban a rugalmatlanság, az életidegenség, és hogy emiatt a végeredmény nemhogy megtévesztő, nemhogy fake news, hanem kifejezetten hülyeség. Például: „Minden amerikai vagy túlsúlyos, vagy elhízott lesz 2048-ra.” Ezt lineáris regresszióval számolták ki, és matematikailag a végeredmény helyes, mert a számítások szerint valóban 2048-ban metszi az elhízott lakosságot szimbolizáló egyenes a 100%-ot. Na, az a baj, hogy amilyen módszerrel a tanáraim tanítottak, ezt a választ tőlem valószínűleg el is fogadták volna a dolgozatban, én meg úgy élek tovább, hogy a világ így működik, közben meg nem, mert a görbe valójában még 100% alatt stagnálni kezd, mert: „Minél magasabb a túlsúlyosak aránya, annál kevesebb felhizlalható girhes marad, és annál lassabban közelít az arány a 100% felé.” Józan ész. Íme az a rugalmatlanság és életidegenség, ami valójában sokunk számára megmérgezi a matekot, holott ha megmutatnák, hogy hogyan lehet ezt a valósághoz igazítani, érdekesebb is lenne, meg hasznosabb is. De csak számoltatják velem a sok baromságot, hiába volt egy csomószor az az órán, hogy „jó, hát tudjuk, hogy ez a valóságban nem jöhet ki, de tegyük fel”. Ja, jó. Tegyük fel, hogy nincs kedvem olyan dolgokat számolgatni, amik csak egy alternatív univerzumban léteznek, és sosem szivárognak át az én világomba. Tegyük fel, hogy ezért majdnem megbuktatnak. Ez olyan jó mindenkinek, de tényleg.

Na, rövid hiszti után a végeredmény: minthogy abszolút másban vagyok jó és járatos, teljesen más szempontból kezdek neki egy probléma megoldásának vagy egy állítás kielemzésének, másba kapaszkodom, nem a matematikába, legalábbis nem tudatosan, de látom, hogy a „matekos agynak” megvan a sajátos működési módja, a saját nézőpontja, és ezt, hogy egy problémának több megoldási útvonala lehet, sosem árt észben tartani.

Kapcsolódó könyvek: Jordan Ellenberg: Hogy ne tévedjünk

Jordan Ellenberg: Hogy ne tévedjünk