Bubuckaja  P 6


Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Nemes Nagy Ágnes: Nemes Nagy Ágnes összegyűjtött versei
Szabó Magda: Álarcosbál
Esterházy Péter: Harmonia Caelestis
>!
2019. október 20., 20:37
>!
Osiris, Budapest, 2003
344 oldal · ISBN: 9633895596
>!
2019. október 20., 20:48
>!
Unikornis, Budapest, 1997
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634272002 · Illusztrálta: Rényi Krisztina
1 hozzászólás
>!
2019. szeptember 12., 09:06
>!
Magvető, Budapest, 2001
712 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631421937
Hirdetés

Utolsó karc

>!
Bubuckaja P
Polihisztorképző – házi feladatok

Polihisztorképző 2018
12. házi feladat
9. téma: evolúció: Charles Darwin: A fajok eredete

Azt hiszem azért választottam ezt a könyvet a témához, mert olyannak gondoltam, mint a Bibliát, mindenki hallott róla, de kevesen olvasták el. Na, majd én, mondtam magamnak. Mert tudunk bármit is A fajok eredetéről? Nem igazán. Azoknak üzenem, akik szerint a nagyapjuk nem volt majom, hogy ez nem az a könyv. Mert, ha lehet hinni az internetnek, Darwin az ember eredetét egy másik, ezután kiadott könyvében írta meg, ami cirka 900 oldal. Ebben bogarakról, galambokról, növényekről, pillangókról, rákokról, birkákról, kutyákról stb van szó, emberről egy mondat se. Szó van benne a háziasításról, tenyésztésről – voltaképpen ez is evolúció –, a létért folyó küzdelemről, természetes kiválasztásról, az erősebb kutya…, az ösztönről, még geológiáról is, persze Darwin korának megfelelően. Nekünk ez már annyira nem újdonság.
Kedvenc fejezetem az volt, amit az elmélet kifogásolóinak írt! Ez a szerencsétlen ember egész életét kutatással töltötte, azzal foglalkozott, hogy csigákat vizsgálgatott, hogy kibírják-e a sós vizet, meg kicsírázik-e a növény, ha x ideig y körülmények között tartja, fejjel benne volt a galambokba, mert a galambok élete olyan érdekes. Szóval, próbálkozott. Erre jön egy megdönthetetlen érv: „Ami azt a nézetet illeti, hogy az élőlényeket az ember gyönyörűségére teremtették (erről jelentették ki, hogy megdönti az egész elméletemet): először is azt jegyzem meg, hogy szépségérzet nyilván az elme természetétől függ, függetlenül a csodált tárgy bármiféle valós tulajdonságától. Az, hogy mi számít szépnek nem velünk született és nem megváltoztathatatlan. Látjuk ezt a különböző ember-fajták férfiainál, akik a saját asszonyaikat illetően egészen eltérő szépségideáloknak hódolnak.”
Tök jó lehet, de tényleg, hogy idődet arra áldozod, hogy kutatsz, hogy valamit letegyél az asztalra, erre jön valaki, és az arcodba mondja, hogy eleve így teremtett az Isten, meg amúgy is az ember. És változott bármi is azóta? Ha azt mondod, igen…khm laposföld.

Kapcsolódó könyvek: Charles Darwin: A fajok eredete

Charles Darwin: A fajok eredete
2 hozzászólás