Bori_L 61


Összes kitüntetés 134


Kedvenc könyvek 40

Paolo Bacigalupi: A felhúzhatós lány
Lauren Beukes: Zoo City
Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet
Brandon Sanderson: Ködszerzet – A Megdicsőülés Kútja
Andri Snaer Magnason: Időláda
Margaret Atwood: The Year of the Flood
Kleinheincz Csilla: Ólomerdő
Dan Simmons: Hyperion
Moskát Anita: Bábel fiai
Gavin Pretor-Pinney: The Cloudspotter's Guide
Sjón: A macskaróka
Nicholas Christopher: Bestiárium

Kedvenc sorozatok: Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum, Artemis Fowl, Az Úr Sötét Anyagai, Bartimaeus, Dirge for Prester John, Discworld, Fecskék és Fruskák, Gergő-regények, Hyperioni énekek, Jean le Flambeur, Ködszerzet, Korfu-trilógia, Korongvilág, MaddAddam Trilogy, Ólomerdő, Ted Books, Tündérföld, VadÁdám-trilógia, Világjáró

Kedvenc alkotók: Afonso Cruz, Andri Snær Magnason, Brandon Sanderson, Catherynne M. Valente, Dan Simmons, David Attenborough, Frances Hodgson Burnett, Gavin Pretor-Pinney, Gerald Durrell, J. R. R. Tolkien, Jane Goodall, Jared Diamond, Jean-Christophe Rufin, Joan Slonczewski, Jonathan Stroud, Jorge Amado, José Saramago, Kleinheincz Csilla, Laurie Halse Anderson, Lois Lowry, Margaret Atwood, Mia Couto, Moskát Anita, Nnedi Okorafor, Philip Pullman, Terry Pratchett, Tim Powers

Kedvenc kiadók: Ad Astra, Agave Könyvek, Ciceró, Delta Vision, Európa, Fumax, GABO, Pagony, Typotex


Aktuális olvasmányok

Andy Weir: Artemis
Lükő István: Környezetpedagógia
Gerencsér János: Kósza utak legendája
Nnedi Okorafor: The Book of Phoenix
Naomi Alderman: The Power
Kim Stanley Robinson: New York 2140
Jared Diamond: Összeomlás
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2016
Kopasz Grím-fia Egill / A fölperzselt tanya
Catherynne M. Valente: Myths of Origin
Luís de Camões: Os Lusíadas
Luís de Camões: A lusiadák
>!
2017. november 21., 11:26
>!
2017. november 14., 12:50
>!
2017. november 19., 21:04
>!
2017. november 11., 22:07
>!
2017. november 5., 11:24
4 hozzászólás
>!
2017. október 1., 19:29

Jared Diamond: Összeomlás Tanulságok a társadalmak továbbéléséhez

>!
2017. február 11., 09:30
>!
2016. szeptember 20., 19:46
>!
2014. december 30., 20:52
>!
2015. augusztus 7., 22:47

Utolsó karc

>!
Bori_L
Minden, ami szláv

Zdena Kaprálová (született Šrámková) igen hosszú, rögös és csalódásokkal teli életutat járt be, Csehországtól kezdve Belgiumon, Indián és Ausztrálián keresztül, majd végül az USA-ban állapodott meg. Történetével múlt héten ismerkedtem meg a Brno melletti Kapráluv Mlynben, ahol életének egy jelentős részét töltötte.

1932-ben házasodott össze Aleš Kaprál kémikussal, majd nem sokkal később Belgiumba költöztek, ahol a férfi egy kozmetikai szereket gyártó céget alapított. Ebből sikerült némi pénzt összeszedniük, úgyhogy még a háború előtt visszaköltöztek Csehországba. Amikor 1939-ben a nácik átvették a hatalmat, vettek egy eldugott kis malmot, azt remélve, hogy ott békében lehetnek. Mivel ekkorra Kaprálnak már egy viszonylag jelentős gyára* volt, ez a számításuk nem jött be.

A háború alatt számos megpróbáltatás érte őket, Kaprált többször is börtönbe vetették és csak a felesége közbenjárásának köszönhette, hogy egyáltalán életben maradt. Zdena (az első sokk után, amikor állítólag majdnem megőrült, és órákon keresztül almákat számolgatott a pincében) fáradtságot nem kímélve több helyen is közbenjárt férje érdekében, vagyonának és értékeinek jelentős részével tisztviselőket vesztegetett meg. Végül a háború végének közeledtével a férje hazatért. De a legnehezebb rész még hátravolt.

1945. áprilisában a németek már visszavonulóban voltak Moráviából. A Kaprál-család gazdasága mellett is elvonultak a hadoszlopok a hegyek felé menet. Fél nappal később értek oda a szovjet katonák, akiket felszabadítóként ünnepeltek és a szomszédos tanyák lakosságával együtt (akik egyébként ijedtükben sereglettek a tanyára) éjszakába nyúló mulatozást tartottak. Éjjel azonban visszatértek a német katonák a malomhoz.

A Kaprál család és az a néhány szomszéd, akik nem mentek haza (összesen kb 30 ember) végül sikeresen be tudtak vackolódni a korábban megásott óvóhelyre. Ami 11 főre volt méretezve. Zdena visszaemlékezése szerint ez volt élete legborzalmasabb éjszakája. A németek odakint halomra ölték a részeg szovjet katonákat és lovaikat (szám szerint 237 katonát), és a család biztos lehetett benne, hogy ők se menekülnének meg, ha megtalálnák őket. Vigyázat, felkavaró tartalom következik, gyenge idegzetűek ne kattintsanak! spoiler

A család a szomszédokkal végül túlélte az éjszakát. De a szovjet uralom nem sok jót hozott nekik, a malmot államosították és a Kaprál család elvesztette mindenét. Kaprál úgy döntött, hogy itt az ideje elhagyni Európát, így feleségével és két gyerekükkel Indiába költöztek. Az indiai éghajlat azonban annyira megviselte őket, hogy pár hónappal később továbbálltak Ausztráliába, és Sydney-ben éltek pár évig.

Még egyszer megpróbáltak visszatérni Csehországba, de az ’50-es évek végén végleg Amerikába disszidáltak. Itt is elölről kellett kezeniük mindent, elvesztették az összes vagyonukat, és Zdenának életében először dolgoznia kellett, mégpedig egy gyárban. Szerencsére Kaprál egy idő után ismét feltalált valami hasznosat: a modern pelenkák ragasztócsíkjait, illetve a matricákhoz használatos laminált papírt. Utóbbi rengeteg pénzt hozott nekik, megszűntek anyagi gondjaik.

Zdena Kaprálová végigkísérte férjét a fél világon, és halála után a romos malmot is megörökölte, de többé nem próbált visszatérni Csehországba. Kedvelt elfoglaltsága lett a vadászat, és élete végén már inkább amerikainak érezte magát, mint csehnek.

*Vagyonát egy olyan vegyület feltalálásának köszönhette, amely a cukorhoz adva lehetetlenné tette, hogy alkoholt főzzenek belőle, de állati fogyasztásra (disznóknak adták) alkalmas maradt. Zdena visszaemlékezései szerint a férje többek közt rajta (meg a ház körül levőkön) kísérletezte ki az anyagot, elég sok kellemetlen reggelt okozva…

Kapcsolódó alkotók: Zdena Kaprálová