borga 27Kedvenc könyvek 53

Varga Katalin: Mosó Masa mosodája
Nagy Franciska: A zöld ördög
Fekete Gyula: Kincskereső Pipitér
Jiří Trnka: Kerti bolondságok
Rolf Rettich – Margret Rettich: Mi történt?
Fekete István: Tüskevár
Tadeusz Zimecki: Vakáció a kenguruk szigetén
Henryk Sienkiewicz: Sivatagon és vadonban
Mosonyi Aliz: Mesék Budapestről
Varga András – Varga Domokos: Ég és Föld
Vavyan Fable: Szennyből az angyal
Szélesi Sándor: A láthatatlan város

Kedvenc sorozatok: A Malazai Bukottak Könyvének Regéje, A tűz és jég dala, Őrség, Saga, Vaják

Kedvenc szereplők: Gmor

Kedvenc alkotók: Adrian Tchaikovsky, Agócs Írisz, Chris Riddell, Daniel Pennac, Douglas Adams, F. Győrffy Anna, George R. R. Martin, Jakub Dvorsky, Molnár Jacqueline, Réber László, Reich Károly, Sajdik Ferenc, Steven Erikson, Sven Nordqvist, Szecskó Tamás, Szergej Lukjanyenko, Vavyan Fable

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Brandon Hackett: Az ember könyve
Ted Chiang: Kilégzés és más novellák
Mark Wolynn: Örökölt családminták
>!
2020. május 26., 12:25
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2012
290 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155049767
>!
2019. november 23., 08:05
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634196105 · Fordította: Ballai Mária, Juhász Viktor, Molnár Berta Eleonóra, Farkas Veronika, Bosnyák Edit, Huszár András

Mark Wolynn: Örökölt családminták Félelmek, érzések és viselkedésminták, melyeket a tudtunkon kívül átvettünk

>!
2019. október 28., 09:58
>!
Édesvíz, Budapest, 2017
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635297023 · Fordította: Kovács Zsuzsa
Hirdetés

Utolsó karc

>!
borga

Köszi szépen @Gelso, hogy kíváncsi vagy. :)

Akkor bújjon ki az exhibi:

1. Kedvenc műfajod? És miért ez?
Azt látom, hogy a sci-fi, fantasy képviselteti magát legnagyobb számban az olvasmányaim között. Az oka részben egyfajta sekélyes :) technikai, társadalmi érdeklődés, kíváncsiság a jövőre, és a mesékhez való vonzódás, (egyébként abból is van találat nagy ló létemre is), ahol bármi megtörténhet és sokszor határozottan érdekesen be is következik, általában próbálják az igazságosságot érvényre juttatni (mert a mindörök naivitás is lehet erény, és vonzódom a finom moralizáláshoz), meg mert meg lehet élni párhuzamosan a több életet, még ha a másét is. A mi kis tanulságos, szórakoztató fotel-multiverzumunk.

2. Egy könyv, ami véleményed szerint csodálatos idézetek kimeríthetetlen tárháza?
Bocs, pikírt leszek, de ez a megfogalmazás nekem hozza a rózsaszín csillámot. Amúgy nem vagyok nagy idézgetős, bár vannak valóban remek egy-két mondatos szentenciák. De ha jó a történet, nem enged leragadni egy-egy mondatnál. Viszont ha már, pl. egy-egy Rejtő, Parti Nagy, Pratchett vagy Lem Kiberiáda szakasz magában is hangulatba hoz.

3. Magyar, vagy külföldi írók? Melyiket olvasod szívesebben és miért?
A válaszék tömegeloszlása alapján óhatatlanul több külföldi kerül terítékre. De általában a hazai eredetű friss, korábbi termésben is akad olyan, ami kíváncsivá tesz. A másik szempont, hogy egy máshol élő ember másféle gondolkodású, megközelítésű, az országa újabb, kevésbé ismert terep és ez ad egy plusz érdekességet. Olykor viszont pont az ismerősségre, azonosságérzésre vágyom, akkor itthonról válogatok.

4. Használsz bármilyen könyvjelzőt, vagy sarokhajtogató vagy?
A sarokhajtogatás barbárság. Leszoktam róla még középiskolás koromban. :) Még úgy is, hogy semmire nem tudok vigyázni. Könyvjelzőm van egy rakás, szebbnél szebbek, de általában szépen összegyűjtve csücsülnek egy polcon, így azt használom, amit éppen legutóbb kikaptam a sorból, az jár könyvről-könyvre, vagy olykor a védőborítót hajtom oda, ha nem túl vaskos a könyv, ha pedig van belefűzött szalag, akkor azt.

5. Ha véletlenül a kedvenc sorozatodban találnád magad, és ismernéd a végkifejletet, mit tennél? Hagynád, hogy ugyanúgy történjenek a dolgok, vagy megváltoztatnád?
Már ha emlékeznék a végkifejletre és az odavezető lépcsőkre. De nem. Szóval, ha azon múlna, jól játszom-e a szerepet, akkor buktuk a darabot. :) Meg az már volt egyszer, így viszont két külön történetet is látnék.

6. Az utolsó könyv, amit vettél?
Egy trió: Cserna-Szabó Abbéja és két Esenyő-akadémia képregény.

7. Melyik könyv érintett meg eddig legjobban?
A mesék (Mosó Masa, Vidám mesék, A zöld ördög, Tesz-veszék) maradandóbb nyomot hagytak, (tiszta lapon még könnyebb), a Tüskevárat sem véletlenül emlegetem majd alant, ahogy akadt pöttyös könyv is, amire rá voltam cuppanva (pl. a Kincskereső Pipitér). Ma már nem olyan könnyű a kérget áttörni. Ha érzelmi érintettséget nézek, mostanában a Blankets tudott pl. hatni rám (persze ez időzítés kérdése is). De érzelmeket kiváltani kívánó, lélek-irányba-állító könyvből elég szegényes a palettám.

8. Könyv, amiben a legnagyobbat csalódtál?
A csalódáshoz kell legyen egy elvárás a könyv felé, hogy ennek jónak kell lennie, vagyis egyfajta előzetes lelkesedésnek. Amihez tájékozódni, erősen rákészülni is szükséges. Én viszont többnyire impulzus-szerűen választok olvasnivalót, így legfeljebb nem tetszik. Viszont azt meg általában nem jegyzem meg, ennyi memóriával nem telik rá. Na most kihasználom a molyt, és megkérdezem: disztópiás YA-val (Tiszták), amolyan chicklit-félével (Bodza-bisztró) és egy eliten fanyalgónak szánt lengyel izével (Disneyland) futottam lyukra leginkább. Meg Houellebecq-be sem szerettem bele még tíz éve.

9. Melyiket szereted jobban: megvenni a könyveket, vagy kölcsönkérni?
Venni jobban. Leginkább azokat, amelyekről remélem/érzem vagy akár már tudom, hogy valóban bejön. Viszont ahhoz, hogy ez kiderüljön, jópár könyvet olvasok úgy, hogy még nincs belőle saját. (Önellentmondás: az elmúlt év pont fényesen rácáfolt a kölcsön-nem-kérésre, rengeteg nagyon jó könyvet kaptam kölcsön, arról nem beszélve, hogy számolatlan sorozatot, könyvet köszönhetek @Shanara -nak, homlokcsókom ezúton is értük mindkettőjüknek).

10. Véleményed szerint melyik a legjobb kötelező olvasmány?
A Tüskevárat nálam nem tudta überelni semmi. Akkor, 9 évesen pont jókor, jól érkezett. Ugyan a szereplők már nyilván idegen viselkedésűek, meg már távoli a benne olvasható világ (bár ami annyira kortárs, hogy összhangban van az olvasó gyerekek viselkedésével, abból aligha lesz valaha is kötelező, szóval ez végül is nem szempont), de a lényege, a természetszeretet, lelassulás, lényegnézés mindörök és aktuális. És ha már ilyen korán sikerül betörni az intézmény által erősen javasolt írott betűvel egy gyerekhez, nyitottabb lehet a további iskolai próbálkozásokra is.

Titeket szeretnélek megkérdezni (ha már kaptatok ilyet – lépjétek át nyugodtan, de egy linknek örülnék):
Ti, akiket személyesen ismerek, örülnék, ha bátran magatokra vennétek, de nem bökdösnélek Benneteket egyesével, hátha nem vágytok rá. :) Ugyanez áll a figyeltjeimre is.

2 hozzászólás