Belle_Maundrell 1498
Kedvenc könyvek 36

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
John Green: Csillagainkban a hiba
Suzanne Collins: A kiválasztott
Maggie Stiefvater: Shiver – Borzongás
Gayle Forman: Hová tűntél?
George R. R. Martin: Kardok vihara
Markus Zusak: A könyvtolvaj
David Levithan: Nap nap után
Elina Hirvonen: Hogy ő is ugyanarra emlékezzen
Jessie Burton: A babaház úrnője
Diana Gabaldon: Szitakötő borostyánban

Kedvenc sorozatok: A Széthullott Birodalom, A tűz és jég dala, A Végzet Ereklyéi, Anna, Anne, Az éhezők viadala trilógia, Az északi erdő legendája, Az Úr Sötét Anyagai, Dévábád-trilógia, Éjangyal-trilógia, Ha maradnék, Harry Potter, Hollóárnyék-trilógia, Időtlen szerelem, Mercy Falls farkasai, Millennium, Outlander, Pokoli szerkezetek, Vámpírakadémia

Kedvenc szereplők: Adam Wilde, Adrian Ivaskov, Alec Lightwood, Alexia Tarabotti, Anna Korlova, Anne Shirley, Aragorn, Augustus Waters, Boleyn Anna, Bones (Crispin Russell), Claire Randall, Cole St. Clair, Dárajavahus-e Afsin, Dmitrij Belikov, Drakula, Durzo Blint, Éjúr, Eliza Makepeace, Hannah Hartford, Havas Jon, Haymitch Abernathy, Herr Silverman, Honorous Jorg Ancrath herceg, Isabel Rosemary Culpeper, Isabelle Lightwood, Jace Wayland, Jaime Lannister, Jamie Fraser, Jem Carstairs, Katniss Everdeen, Kaul Hiloshudon (Hilo), Kaz Brekker, Kell Maresh, Kylar Stern, Leonard Peacock, Liesel Meminger, Lisbeth Salander, Lord Akeldama, Magnus Bane, Mary Shelley Black, Morozko, Nastya Kashnikov (Napsugár), Nick Mattock, Nortah Al Sendahl, Nyina Markova, Odelle Bastien, Ove, Paddington, Parvaneh, Robert Hunter, Ronan Lynch, Rose Hathaway, Royce Melborn, Samuel K. Roth, Seth Mortensen, Sirius Black, Snorri ver Snagason, Sophie Lefèvre, Theodore Finch, Vaelin Al Sorna, Valentine Morgenstern, Varen Nethers, Vaszilisza Petrovna (Vászja), Viridiana Sovari, Will Herondale, Xemerius

Kedvenc alkotók: Anne Rice, Bleeding Bride, Brent Weeks, Cassandra Clare, David Levithan, Diana Gabaldon, Edgar Allan Poe, Elif Shafak, Fredrik Backman, George R. R. Martin, J. K. Rowling, J. R. R. Tolkien, Jodi Picoult, Johanna Basford, John Green, L. M. Montgomery, Laurie Halse Anderson, Lawrence Anthony, Maggie Stiefvater, Mark Lawrence, Markus Zusak, Paul Auster, Richelle Mead, Stieg Larsson, Suzanne Collins, Virginia Woolf

Kedvenc kiadók: Európa, XXI. Század


Aktuális olvasmányok

Diana Gabaldon: Hó és hamu lehelete 1-2.
Johanna Basford: Csodák kapuja
Petőfi Sándor: Petőfi Sándor összes költeményei
>!
2021. január 24., 23:21
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
768 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577546 · Fordította: Farkas János, Rácz Kata

Johanna Basford: Csodák kapuja Johanna rajziskolája

>!
2019. december 1., 23:06
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2019
96 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634037057 · Illusztrálta: Johanna Basford

Utolsó karc

Belle_Maundrell>!

Boldog Új Évet Molyócák!

2020 életem leggázabb éve volt (nem a koronavírus miatt), pedig lelkesebben tekintettem elébe, mint valaha. Januárban nagyon pozitív voltam, de március óta egy nagy rakás kaki az egész, jó sok letargiával és csalódással. Még a színezőkedvem is elment, szóval az első két hónapot leszámítva ez volt az első év 2015 óta, amikor a színeskéim magányosan árválkodtak. És még Könyvfesztivál meg Könyvhét sem volt. Szóval inkább hagyjuk is, én igyekszem összekaparni a lelkesedésemet, bár mint kiderült, nem mindig jön be.

Könyves szempontból egész jó évem volt, bár kevesebb könyvet olvastam és vettem, mint tavaly. 136 könyvet szereztem be szorgos hörcsögként, de mivel mindegyik nagyon gazdaságos volt, így tiszta a lelkiismeretem. Ez tízzel kevesebb, mint az előző évben.
228 könyvet olvastam, 20-szal kevesebbet, mint 2019-ben, és 79281 oldalt olvastam összesen, ami viszont több a 2019-es 77962-nél. A leghosszabb olvasmányom Edward Rutherfurd 990 oldalas Londonja, a legvékonyabb pedig egy ingyenes e-könyv az Amazonról, Kelly Hashway 16 oldalas The Imaginary Friendje.
A koronavírus miatt csak egyszer voltam könyvtárban, így csak tíz könyvtári könyvet olvastam, amik közül kettőt azóta meg is vettem, annyira tetszettek. 22 könyvet kértem kölcsön, ami jó ötlet volt, mert jó pár volt közöttük, amivel nagyon szemeztem, de végül nagy csalódás lett a vége.
Az év egyik legrosszabb könyve – és egyben legnagyobb csalódása – is ezek közül került ki, Amy Meyerson: Az elmúlt napok könyvesboltja (1,5 csillag, kizárólag a könyvesbolt miattt) személyében, és ugyanennyit adtam Kendall Kulper: A tenger boszorkánya című könyvére is. Ennél is rosszabb volt Fejős Évától a Karácsony New Yorkban (1 csillag), de az valahogy nem tűnt annyira rossznak, mert nem vártam tőle annyit.
11 könyvre adtam öt csillagot, a legjobban a Piranesit szerettem Sussana Clarke-tól, a Hétköznapi szorongásokat Fredrik Backmantól, illetve A szerelem 40 szabályát Elif Shafaktól. De Katherine Arden: A boszorkány éjszakája is nagyon emlékezetes volt, sőt Sarah Waterstől A kis idegent is érdemes kiemelni, mert annyira jól megdolgoztatta az agyamat, bár végül 4,5 csillagot adtam rá.
2020-ban is lelkes olvasója voltam a természetről, állatokról szóló könyveknek: ismét kalandoztam David Attenborough-val (az új évben is fogok), megismerkedtem Elzával és a kölykeivel, Góbi kutyussal, de olvastam elefántokról, szibériai tigrisről, veszélyeztetett állatokról és farkasokról is, illetve A mi bolygónk című csodálatos könyv is nagy hatással volt rám. És persze ott vannak a fikciós művek is, főként tüneményes cicákkal.
Megint tudatosan törekedtem a sokszínűségre, műfajokat és szerzőket tekintve is. Tovább terjeszkedtem az irodalmi térképen, ugyanis az angol, amerikai és magyar szerzők mellett francia, német, mexikói, svéd, finn, karib-térségi, kenyai, osztrák, japán, indiai, török, dán, chilei, bolgár, cseh, jamaicai, litván, portugál, dominikai, spanyol, ír és ausztrál íróktól is sikerült olvasnom.
Elég sok számomra új szerzővel ismerkedtem meg, akik közül egyértelműen Elif Shafak viszi a pálmát, de Kazuo Ishiguro is könnyen kedvenc lehet.
Végre sikerült befejeznem néhány évekkel ezelőtt elkezdett sorozatot, és megszerezni régóta vágyott könyveket.
Sajnos csak kilenc angol nyelvű könyvet olvastam, ami nagyon gáz, mert többet szerettem volna, de erre tudatosan fogok figyelni. Viszont megvettem az Anne of Green Gables gyönyörűséges Macmillanes kiadását, amit nagyon szerettem olvasni és tapizni (meg szaglászni) is.
Tizenegy verseskötet is belefért az évbe, ezt is szeretném majd bővíteni, már csak azért is, mert a versrajongó plecsnire pályázok, és persze a lelkemnek is jól esik a kényeztetés, ha jó versekről van szó.
Húsz könyvet olvastam újra, néhányat stratégiai megfontolásból, emlékeztető gyanánt a folytatása előtt, a többit pedig szimplán az élvezet kedvéért, illetve a szokásos karácsonyi kedvenceim is köztük vannak.
2020 első könyve a Dash és Lily 12 napja volt, amiben kicsit csalódtam, az utolsó pedig az Ickabog, ami jó lezárásnak bizonyult, illetve pár perc különbséggel Falcsik Mari Sanzon nehéz időkben című verseskötete.
Ó, és még mindig nem olvastam el a Micimackót. Szörnyű. De most már tényleg el fogom olvasni, eskü. Vagy nem.

Szóval én igyekszem napsugaras maradni, visszatérni a színezéshez és legalább ugyanennyit olvasni. Igaz, hogy máris beledöglött egy moly (vagy mi) a poharamba, de fő a pozitív hozzáállás, legalább észrevettem, mielőtt megittam volna. :P Van egy gyönyörűséges karácsonyi könyvkupacom, és ez máris remek kezdet.
BÚÉK, könyveső és sok jó olvasmány mindenkinek! :)

3 hozzászólás

Olvasott könyvek idén
9
Olvasott oldalak idén
3692