Bazil  P 4Kedvenc könyvek 85

Fekete István: Bogáncs
Fekete István: Téli berek
Fekete István: Őszi vásár
Fekete István: Tüskevár
Fekete István: Vuk
Fekete István: Ballagó idő
Gárdonyi Géza: Egri csillagok
Mikszáth Kálmán: Különös házasság
Stephen King: A holtsáv
Stephen King: Tortúra
Stephen King: A halálsoron
Molnár Imre – Molnár Gábor: Halhatatlan Beatles

Kedvenc sorozatok: Fandorin, Gold Jenő, Tüskevár

Kedvenc kiadói sorozatok: Veszélyes Övezet

Kedvenc alkotók: Agatha Christie, Bächer Iván, Baktay Ervin, Borisz Akunyin, Eötvös Károly, Fekete István, Gárdonyi Géza, Gavin Maxwell, Irvine Welsh, James Herriot, Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc, Patrick Leigh Fermor, Rejtő Jenő (P. Howard), Sánta Gábor, Stephen King, Széchenyi Zsigmond, Truman Capote

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Stephen King: A két Rose
Jókai Mór: Forradalmi és csataképek
>!
2020. március 19., 11:15
>!
Európa, Budapest, 1997
604 oldal · ISBN: 963076220X · Fordította: Szántó Judit
>!
2020. március 15., 10:16
>!
Unikornis, Budapest, 1994
282 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638350350
Hirdetés

Utolsó karc

>!
Bazil P
Fekete István

A múltkori, „traktoros rókás” karcom után engedjétek meg, hogy közre adjam Fekete István első, nyomtatásban megjelenő írását.
Ez, ha minden igaz, és hihetünk Sánta Gábornak, a Zászlónk című, katolikus, ifjúsági lapban jelent meg, 1917-ben, pontosan szeptember 15-én. A kissé bizonytalan fogalmazásnak meg az az oka, hogy az író a 60-as években több helyen is írt erről az első alkalomról, de úgy, ahogy emlékezett, nem volt fellelhető.
A krimibe illő nyomozásról Sánta Gábor számolt be az íróról szóló tanulmányai első kötetében, Fekete István ifjúkori költeménye címen. Itt most legyen elég annyi, hogy a nyomtatásban megjelenő vers szerzője nem kerül megnevezésre, „egy dunántúli (kaposvári) kereskedelmi iskolai ifjú” szerepel a szövegben.
Az Arcanum adatbázisában a Zászlónk megtalálható, de a minket érdeklő lapszám pont hiányzik. De nekem szerencsére megvan eredetiben. Kicsit viseltes, kicsit gyűrött, pecsétes itt-ott, de hát istenem, több mint száz éves!
A vers több kötetben is megjelent, a Lazi-féle Öszegyűjtött versek végén Sánta Gábor elemzi a költeményeket, így most ezt ajánlom.

Kapcsolódó könyvek: Fekete István: Összegyűjtött versek

Fekete István: Összegyűjtött versek