Barbiianyuja 0
Utolsó karc

Barbiianyuja>!

Könyvmolyság tag
Köszönöm a kihívást @gybarbii -nak :)

1. Melyik az első könyv, amit olvastál, amiről emléked van?
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

2. Melyik az a könyv, ami után rohamos mennyiségben kezdtél el olvasni, tehát mikor lettél könyvmoly?
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány, amely az első regény volt, amit olvastam. Addig csak meséket, mesés könyveket. Benedek Elek…

3. Könyvek, amiket a könyvmollyá válásod után olvastál, szerettél, de nem feltétlen változtattak volna könyvmollyá magukban.
Ez érdekes. Mindig is imádtam olvasni. S igazából a mesékből kitörve már mindegy volt mit olvasok.

4. Második könyvmolyság – melyik könyv volt az, aminél másodszor érezted a kiugró könyvmoly életérzést?
Sokadik egyetemi tanulmányaim befejezése után, mikor már vágytam valami nem törire, klasszikus (latin, ógörög), vagy kulturális antropológiai témájú olvasmányra, Camilla Läckberg: Jéghercegnő című könyve.

5. Melyik az az általános iskolai kötelező olvasmány, amely nagy hatással volt rád (lehet negatív/pozitív egyaránt)?
Nekem a nagy átlaggal ellentétben a Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig és a Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk nem tetszett, viszont Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember című regénye (igaz csak ajánlott volt) nagyon megfogott, imádtam.

6. Műfaji könyvmolyság – olyan meghatározó könyvek, amik egy-egy műfajt szeretettek meg Veled.
A skandináv krimik szeretete a Camilla Läckberg: Jéghercegnő Fjällbacka sorozathoz köthető, a szórakoztató irodalom Fejős Éva nevéhez köthető, talán a Karácsony New Yorkban című regénye révén. Az ifjúsági irodalom iránti szenvedélyem még a csíkos és pöttyös könyvek korszakához, a kaland regényeké a híres delfin sorozathoz köthető. Új felfedezésem a vörös pöttyös könyveknél a Cassandra Clare a Pokoli szerkezetek és A Végzet Ereklyéi sorozathoz köthető.

7. Egy olyan könyv, amit rejtélyhez kötsz, és rejtély is maradt benned azóta is (lehet rejtély, hogy kitől kaptad, miért kaptad, vagy akár a könyv körüli rejtély).
Fehér Tibor: Aranyváros hercege című könyvét teljesen váratlanul kaptam egy utazásom alkalmával (egyedül utaztam). Átszállásra volt kb. 1 órám nézegettem az állomáson a standokat. S akkor kaptam ajándékba. A mai napig sem tudom mi késztette az ajándékozót erre. Se előtte, se utána nem kaptam tőle könyvet ajándékba. A könyv maga tetszett, s jó szolgálatot tett az úton.

8. Van-e kiemelkedő, egyetemi olvasmányod? Ez a kérdés nagyrészt bölcsész szakosoknak lehet releváns, ha nincs, hagyd ki. :)
Görög irodalom órákhoz köthető. A drámák közül Euripidész Medea-ja, míg a komédiák közül Menandrosz ragadott magával.

9. Könyvek, amiket korosztályodon kívül olvastál, de még is iszonyatosan lekötnek.
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány vagy Nógrádi Gábor: Az anyu én vagyok, illetve Holden Rose könyvei.

10. Harmadik könyvmolyság – ki az a szerző, akinek a művei nagy hatással voltak rád, de inkább a szerző lett a kiemelkedő élmény benned, és nem egy-egy kötet magában. (Nem feltétlenül kell a kedvenc szerződnek lennie)
Leslie L. Lawrence (Lőrincz L. László)
Böszörményi Gyula: Ambrózy báró esetei – mint történelem tanár is érdeklődve olvastam a könyveit, s elárulom, volt hely, amit a regény után felkerestem Budapesten. Illetve a lábjegyzetek (mivel lehivatkozta a szerző, s hitelesnek számítom) tartalmát az órákon megosztottam a diákjaimmal is.

11. Nagy a füstje, kicsi a lángja, vagy fordítva?
Talán J. L. Armentrout sorozata. Diákjaim adták, hogy olvassam el, de nem tetszett a sorozat, s az utolsó köteteket már el sem olvastam.

12. Melyek azok a könyvek, amelyek olvasási élményét egy-egy személyhez kötöd, és a személy miatt hagytak benned maradandó nyomot?
Lányom javaslatára olvastam a J. K. Rowling Harry Potter könyveit. Igen, sokkal jobban tetszettek, mint a filmek. Valamint Henrik Ibsen alkotásaival is az ő révén ismerkedtem meg.

13. Egy trend, ami miatt többet kezdtél olvasni. Jó vagy pozitív emlék? Lehet szó itt könyves bloggerek követéséről, booktuberek követéséről, vagy pl. Szabados Ági kihívása.
Valójában maga a MOLY felület. Plecsni függő lettem :-)

Kihívotjaim: @T_Ricsi @Zoltánné_Boa @Merkuria @Schrettner_Szilveszter @Tooncsi @Alexandra_Farkas @Dorina_Kovács
Kérlek, (ha még nem tettétek meg, és van kedvetek hozzá) töltsétek ki! :)