balagesh IP 0

Horváth Balázs 3 fordítás


Kiemelt karc

balagesh IP>!
Irodalmi díjak

A Merítés-díj szépprózával foglalkozó zsűrije 2014-től kezdve minden évben összeállít egy tízes ajánlati listát a friss magyar megjelenésekből. Lásd: link Ezek mindig nagyon komoly felkészülés, sok-sok olvasás és nem kevés gondolkodás végeredményeként születnek meg. Azt gondoltuk, hogy egy kicsit könnyedebben, kicsit játékosabban, de azért nagyon is körültekintően hasznos lenne az évtized könyvét megválasztani. Általában úgy szokott zajlani, hogy a zsűri háttérmunkája után előálló listára lehet szavazni. Most azonban változtatunk kicsit: a 2010-es évek legjobb magyar szépprózai könyveit tartalmazó listát állítsa össze külön-külön a közönség és a zsűri is. Sőt, ebben most nem csupán a Moly felhasználói, hanem bárki részt vehet.
Állítsd össze te is a kedvenceid listáját, és nyerj könyveket! link
1) Akár itt a Molyon, akár egy másik felületen (Facebook, blog, Instagram, Goodreads, bármi egyéb) tedd közzé a 10 tételes listát a következő két címkével:
|merítéslista |azévtizedkönyve
Itt a Molyon lehetőleg az Irodalmi díjak zónába tedd ki: https://moly.hu/zonak/irodalmi-dijak
(Egyéb felületeken a hashtaget használd, Molyon ennek az AltGr+w együttes megnyomásával előálló függőleges vonal felel meg.)
2) Ezt követően a listád a linkkel együtt küldd el üzenetben a meritesdij2010.19@gmail.com e-mail-címre az azévtizedkönyve tárgymegjelöléssel! Az üzenetben add meg a molyos azonosítódat. Ha nem vagy Moly-tag, akkor azt jelezd, és az üzenetedbe a link mellett írd bele a listádat is.
Leadási határidő: 2021. február 1. éjfél
A magyar nyelven, magyar szerzőtől, első kiadásban 2010–2019 között megjelent könyvek jöhetnek szóba.

Mi számít szépirodalomnak? Összegyűjtöttök az alábbi linken az évtized könyveit:
    https://moly.hu/karcok/1558035
Csakis az ezeken a listákon szereplő könyvekre adott szavazatok érvényesek. Ha valami hiányzik, hozzászólásban vagy e-mailben lehet javasolni a felvételét.
Minden személy csak egyetlen listát küldhet. A zsűri fenntartja a jogot, hogy a szavazás kiírójaként a szavazás tisztaságát megsértő eredményt felülbírálja.
A nyerteseket e-mailben értesítjük, és amennyiben egy héten belül nem kapunk választ, újabb nyertest sorsolunk ki helyette.

A beküldött listákat összesítjük, és február folyamán kihirdetjük a legtöbb szavazatot kapott 10 könyv címét, illetve ezzel párhuzamosan a zsűri minden jelenlegi és egykori tagjának szavazata alapján összeállt 10-et is. off
Kíváncsian várjuk, mik lesznek a két lista közös tételei.

11 hozzászólás

>Javier Marías: Amikor halandó voltam

Aktuális olvasmányok

Kállay Eszter: Kéz a levegőben
Schein Gábor: Ó, rinocérosz
Orcsik Roland: Legalja
Colm Tóibín: Brooklyn (angol)
Tatai Erzsébet: A lehetetlen megkísértése
>!
2021. október 2., 11:47
>!
Magvető, Budapest, 2020
64 oldal · ISBN: 9789631440591
>!
2021. augusztus 15., 20:18
>!
Magvető, Budapest, 2021
160 oldal · ISBN: 9789631440751
>!
2021. május 18., 10:34
>!
2021. március 7., 18:50
>!
Viking, London, 2009
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780670918133

Tatai Erzsébet: A lehetetlen megkísértése Alkotó nők • Válogatott esszék, tanulmányok a kortárs magyar művészetről

>!
2020. november 14., 17:43
>!
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637792434


Olvasott könyvek idén
32
Olvasott oldalak idén
7960

Kedvenc könyvek 29

Darvasi László: A könnymutatványosok legendája
Hermann Hesse: Sziddhárta
Alessandro Robecchi: Manu Chao – Zene és szabadság
L. A. Levinova – G. V. Szapgir: Pipacska és Kockapaci kalandjai
Javier Marías: A szívem fehér
Orosz István: A követ és a fáraó
Daniel Arasse: Festménytalányok
Daniel Arasse: Festménytörténetek
Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita
Richard Carman: Robert Smith & The Cure
Tom Naegels: Válófélben
Dudich Ákos: Pótolhatatlan Halhatatlanság!

Kedvenc alkotók: Bense Mónika, Bor Ambrus, Dudich Ákos, Esterházy Péter, Fokasz Mária, Grendel Lajos, Gyurkovics Tamás, Javier Marías, José Saramago, Kassák Lajos, Lukács Laura, Martin Walser, Mester Yvonne, Molnár Vilmos, Pál Ferenc, Sándor Iván, Szentkuthy Miklós, Szilasi László, William Styron

Kedvenc kiadók: Silenos, Typotex


Utolsó karc

balagesh IP>!

Ferenc pápa közéleti szerepvállalása révén a vallás határain mozgók és az azon határozottan kívül állók számára is szimpatikussá vált, és én is jóval szorosabban követem a megnyilvánulásait. (A napokban is éppen a COP-26 konferencia kapcsán sürget mindenkit a környezetvédelemnek mint az utódok iránti felelősségnek a felvállalásáért.)
Ahogy a különféle nyilatkozatait olvastam, egyre gyakrabban futottam bele egy nagyon szimpatikus újságíróba, Gerard O'Connellbe, aki Colleen Dulle igazán remek podcastjának állandó szereplője link. Ennek egyik részében Ferenc pápa olvasási szokásairól, pontosabban három általa gyakran idézett könyvről beszélgetnek. A magyar fordításkultúra nagyságát mutatja, hogy mindhárom olvasható magyarul.
Az első könyv Alessandro Manzoni A jegyesek című vastag regénye. A könyv a világjárvány miatt bekerült néhány tematikus ajánlóba mostanság, mert a pestisjárvány meghatározó szerepet kap a műben. A pápát azonban már gyerekkorától kezdve kíséri ez a mű, amit még a nagyszülei könyvespolcán ismert meg. A járvány kapcsán azért emlegette ezt a könyvet, hogy az egyik szereplő példáján az egyháznak az aktív és támogató szerep betöltésére irányuló törekvéséről beszéljen. Ezt az interjút az Új Ember 2020. ápr. 26-i számában online is el lehet olvasni: link
A második könyv kevésbé ismert. Robert Hugh Benson A világ ura különleges mű. A magyar fordító nem merte felvállalni a nevét, ezért ma sem tudható, ki volt ő… Ez egy antikrisztusos sztori, amiben a katolikus egyház, illetve az emberek, a valamiben hívő emberek esendősége és kitartása is megmutatkozik. Éljen az apokalipszis! Most aztán eléggé jól haladunk felé, nem igaz?
A harmadik igazából egy novella. Jorge Luis Borgeshez közvetlen kapcsolat fűzi a pápát. Mint lelkes ifjú tanár találkozott a nagy íróval, és alakult közöttük ki a kapcsolat. Erről is van szó a podcastben. A novella az egyik leghíresebb írás, Az elágazó ösvények kertje. (Több kötetben is szerepel. Nem lehetetlen hozzájutni.) Hogy ezt az írást milyen szempontból használja fel, talán nem nehéz kitalálni. Azt a nagyon egyszerű üzenetet viszi át vele, hogy nem szabad az okoskodás, tervezgetés csapdájába esni, hanem haladni, élni kell. Igen, ez banálisan hangzik, de az viszont egy csoda, hogy ez a jóember az olvasottságot természetesnek mutatja, és ahogy az egy vezetőtől elvárható, jó példával jár elöl.

A podcasthez tartozó cikk itt olvasható el:
https://www.americamagazine.org/arts-culture/2021/06/02…

Kapcsolódó könyvek: Alessandro Manzoni: A jegyesek · Robert Hugh Benson: A világ ura

Alessandro Manzoni: A jegyesek
Robert Hugh Benson: A világ ura

Kapcsolódó alkotók: Jorge Luis Borges