balagesh IP 0

Horváth Balázs 3 fordítás


Kiemelt karc

balagesh IP>!
Irodalmi díjak

A Merítés-díj szépprózával foglalkozó zsűrije 2014-től kezdve minden évben összeállít egy tízes ajánlati listát a friss magyar megjelenésekből. Lásd: link Ezek mindig nagyon komoly felkészülés, sok-sok olvasás és nem kevés gondolkodás végeredményeként születnek meg. Azt gondoltuk, hogy egy kicsit könnyedebben, kicsit játékosabban, de azért nagyon is körültekintően hasznos lenne az évtized könyvét megválasztani. Általában úgy szokott zajlani, hogy a zsűri háttérmunkája után előálló listára lehet szavazni. Most azonban változtatunk kicsit: a 2010-es évek legjobb magyar szépprózai könyveit tartalmazó listát állítsa össze külön-külön a közönség és a zsűri is. Sőt, ebben most nem csupán a Moly felhasználói, hanem bárki részt vehet.
Állítsd össze te is a kedvenceid listáját, és nyerj könyveket! link
1) Akár itt a Molyon, akár egy másik felületen (Facebook, blog, Instagram, Goodreads, bármi egyéb) tedd közzé a 10 tételes listát a következő két címkével:
|merítéslista |azévtizedkönyve
Itt a Molyon lehetőleg az Irodalmi díjak zónába tedd ki: https://moly.hu/zonak/irodalmi-dijak
(Egyéb felületeken a hashtaget használd, Molyon ennek az AltGr+w együttes megnyomásával előálló függőleges vonal felel meg.)
2) Ezt követően a listád a linkkel együtt küldd el üzenetben a meritesdij2010.19@gmail.com e-mail-címre az azévtizedkönyve tárgymegjelöléssel! Az üzenetben add meg a molyos azonosítódat. Ha nem vagy Moly-tag, akkor azt jelezd, és az üzenetedbe a link mellett írd bele a listádat is.
Leadási határidő: 2021. február 1. éjfél
A magyar nyelven, magyar szerzőtől, első kiadásban 2010–2019 között megjelent könyvek jöhetnek szóba.

Mi számít szépirodalomnak? Összegyűjtöttök az alábbi linken az évtized könyveit:
    https://moly.hu/karcok/1558035
Csakis az ezeken a listákon szereplő könyvekre adott szavazatok érvényesek. Ha valami hiányzik, hozzászólásban vagy e-mailben lehet javasolni a felvételét.
Minden személy csak egyetlen listát küldhet. A zsűri fenntartja a jogot, hogy a szavazás kiírójaként a szavazás tisztaságát megsértő eredményt felülbírálja.
A nyerteseket e-mailben értesítjük, és amennyiben egy héten belül nem kapunk választ, újabb nyertest sorsolunk ki helyette.

A beküldött listákat összesítjük, és február folyamán kihirdetjük a legtöbb szavazatot kapott 10 könyv címét, illetve ezzel párhuzamosan a zsűri minden jelenlegi és egykori tagjának szavazata alapján összeállt 10-et is. off
Kíváncsian várjuk, mik lesznek a két lista közös tételei.

6 hozzászólás

>Javier Marías: Amikor halandó voltam

Aktuális olvasmányok

Orcsik Roland: Legalja
Colm Tóibín: Brooklyn (angol)
Tatai Erzsébet: A lehetetlen megkísértése
>!
2021. május 18., 10:34
>!
2021. március 7., 18:50
>!
Viking, London, 2009
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780670918133

Tatai Erzsébet: A lehetetlen megkísértése Alkotó nők • Válogatott esszék, tanulmányok a kortárs magyar művészetről

>!
2020. november 14., 17:43
>!
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637792434


Olvasott könyvek idén
31
Olvasott oldalak idén
7832

Kedvenc könyvek 29

Darvasi László: A könnymutatványosok legendája
Hermann Hesse: Sziddhárta
Alessandro Robecchi: Manu Chao – Zene és szabadság
L. A. Levinova – G. V. Szapgir: Pipacska és Kockapaci kalandjai
Javier Marías: A szívem fehér
Orosz István: A követ és a fáraó
Daniel Arasse: Festménytalányok
Daniel Arasse: Festménytörténetek
Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita
Richard Carman: Robert Smith & The Cure
Tom Naegels: Válófélben
Dudich Ákos: Pótolhatatlan Halhatatlanság!

Kedvenc alkotók: Bense Mónika, Bor Ambrus, Dudich Ákos, Esterházy Péter, Fokasz Mária, Grendel Lajos, Gyurkovics Tamás, Javier Marías, José Saramago, Kassák Lajos, Lukács Laura, Martin Walser, Mester Yvonne, Molnár Vilmos, Pál Ferenc, Sándor Iván, Szentkuthy Miklós, Szilasi László, William Styron

Kedvenc kiadók: Silenos, Typotex


Utolsó karc

balagesh IP>!

„Dupla albumuk, a Kiss Me Kiss Me Kiss Me dalsora első hallásra lenyűgözött. Ilyen tökéletes fölépítésű, intellektuális értelemben is gondolatgazdag, részleteiben is döbbenetesen erős, színes, sőt szinte a végletekig eklektikus (és mégsem széttartó, sőt ritka koherens) albummal nem jelentkeztek sem előtte, sem utána ők sem. Bőven nem. Nem a slágerlistás kislemezek tetszettek róla a legjobban, az olyanok, mint a Why Can’t I Be You?, a Hey You!!! vagy főleg a parodisztikus Hot Hot Hot!!!, azoknak a „nótáknak” is nagyon pontosan kiszámított dramaturgiai helye volt, de idővel átlapoztam őket, nem tudtak újat nyújtani. A The Kisst bevezető, szenvedélyes gitárszóló olyan, mint egy fojtogató, fullasztó ölelkezés a nagyon nagy betetőzésig. Ijesztő, tébolyító, csodálatos, káprázatos, teljesen kontrollt veszített szex. „Nyelved, mint a méreg, / Olyan duzzadt, hogy betölti számat.” A Catchben meg éteri vonósok húzzák. Itt szerepel a szám, a How Beautiful You Are, amelyik Baudelaire prózaversét idézi meg, és még Párizsban is játszódik (A szegények szeme). Ráadásul a témáik is szakasztott ugyanazok voltak, mint a francia szimbolistáé, illetve az ő nyomán Adyé: bor, mámor, mesterséges paradicsomok, urbánus gyehenna és szabad természet, egzotikum, szerelem, harc és halál.” (363 és 364. oldal)
https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó könyvek: Térey János: Boldogh-ház, Kétmalom utca

Térey János: Boldogh-ház, Kétmalom utca
4 hozzászólás