b_edina 3
Kedvenc könyvek 19

Szabó Magda: Az őz
Gabriel García Márquez: Száz év magány
Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita
John Irving: The World According to Garp
Michael Ende: Die unendliche Geschichte
Carlos Ruiz Zafón: La Sombra Del Viento
Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét
Bíró Kriszta: Fiókregény
Astrid Lindgren: Bröderna Lejonhjärta
Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán – A test angyala
Tarjei Vesaas: A madarak
Molnár Ferenc: Az üvegcipő

Kedvenc sorozatok: Az örökség

Kedvenc szereplők: Encsy Eszter, Julián Carax

Kedvenc alkotók: Darvasi László, Donna Tartt, Lucia Berlin, Majgull Axelsson, Margaret Atwood, Máté Angi, Parti Nagy Lajos, Patat Bence, Sohár Anikó, Szabó Magda


Aktuális olvasmányok

Kazuo Ishiguro: Napok romjai
Vonnák Diána: Látlak
Takács Tibor: Botrányt akarunk!
Robert Macfarlane: Lennvilág
Margaret Atwood: Lady Oracle
Per Petterson: Irány Szibéria
Váncsa István: Lakoma
Barack Obama: Dreams from My Father
Gács Anna: A vágy, hogy meghatódjunk
Mervyn Peake: A Gormenghast-trilógia
>!
2021. október 12., 14:16
>!
Helikon, Budapest, 2021
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634795988 · Fordította: Kada Júlia
>!
2021. október 4., 13:35
>!
2021. október 4., 13:35

Robert Macfarlane: Lennvilág Utazás az idő mélyére

>!
2021. szeptember 6., 10:33
>!
Park, Budapest, 2021
480 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633556894 · Fordította: Makovecz Benjamin
>!
2021. augusztus 31., 13:46
>!
Virago, London, 2009
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780860683032
>!
2021. augusztus 20., 17:03
>!
Scolar, Budapest, 2018
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632449531 · Fordította: Patat Bence
3 hozzászólás

Váncsa István: Lakoma A görög, török, ciprusi, libanoni, egyiptomi, marokkói, tunéziai, máltai konyhák legfinomabb ételeiből

>!
2020. december 26., 20:23
>!
Libri, Budapest, 2015
592 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633105771
1 hozzászólás

Barack Obama: Dreams from My Father A Story of Race and Inheritance

>!
2021. május 3., 13:00
>!
Broadway, New York, 2004
464 oldal · ISBN: 9781400082773

Gács Anna: A vágy, hogy meghatódjunk Tanulmányok a kortárs önéletrajz-kultúráról

>!
2021. február 19., 08:10
>!
Magvető, Budapest, 2020
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631426199
>!
2020. október 27., 09:30
>!
Jelenkor, Budapest, 2020
1068 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636769437 · Fordította: Farkas Krisztina, Bakonyi Berta · Illusztrálta: Mervyn Peake
1 hozzászólás

Utolsó karc

b_edina>!
Book Tag minden mennyiségben

Úgy tűnik, én nagyon rossz vagyok ebben, a kedves @ponty már három hete érdeklődött, és még csak most jutottam el odáig, hogy válaszoljak is a kérdésekre – dehát jobb később, mint soha, nemde? :)

1. Melyik az első könyv, amit olvastál, amiről emléked van?

Amiről konkrét emlékem van, hogy a padlón kuporgok, és olvasom, az a Május 35 – és arra is emlékszem, hogy szent meggyőződésem volt, hogy májusban tényleg van 35 nap, és mindig vártam, mikor indulhatok én is kalandozni nagyapámmal. A legelső igazi könyvélmény viszont, mint generációmból sokaknak, természetesen a Harry Potter. Amit én későn olvastam, mert addigra már kint volt a film, ezért nekem már a kezdetek kezdetén is Daniel Radcliffe arca jelent meg, amikor azt olvastam, hogy Harry:D

2. Melyik az a könyv, ami után rohamos mennyiségben kezdtél el olvasni, tehát mikor lettél könyvmoly?

A már emlegetett Harry Potter sorozat, ez nem is kérdés.

3. Könyvek, amiket a könyvmollyá válásod után olvastál, szerettél, de nem feltétlen változtattak volna könyvmollyá magukban.

Ez egy nehéz kérdés, mert azért olvastam sok „jó, de mégsem olyan jó” könyvet is az évek során, nehéz lenne kiemelni közülük. De talán ha még ugyanannál a korszaknál maradunk, tehát zsenge tizenéves koromnál, akkor a Thomas Brezina könyvek, meg hasonlók, mint a Laura titkos társasága, Ilse Janda (14), ilyenek. Ezeket mind szerettem és mind olvastam, hiszen mindenki ezeket olvasta, de azért valljuk be, hogy nem az irodalom csúcsai. Ó, és az Emlékek őrét ki is felejtettem – bár mondjuk azt én utáltam, csak mindenki más szerette.

4. Második könyvmolyság – melyik könyv volt az, aminél másodszor érezted a kiugró könyvmoly életérzést?

Heh. Őszintén egyes könyveket nem tudok kiemelni, meg azt se tudnám pontosan megmondani, hogy az a második lökés volt könyves utamon – én mindig olvastam, ahogy a családomból szinte mindenki, úgyhogy ez egyszerűen természetesnek tűnt. De lássuk csak, élénk emlékeim vannak Peter Freund Laura-sorozatáról, úgy faltam azokat a vaskos köteteket, mintha nem lenne holnap. A másik ilyen mérföldkő pedig Vavyan Fable. Valószínűleg messze nem voltam elég idős hozzá, hogy olvassam, mikor elkezdtem, de a szüleim ezeket sose vették annyira komolyan (az Elfújta a szelet például tizenkét-tizenhárom éves koromban olvastam), és emlékszem, hogy bevittem magammal a Halkirálynő és a kommandó első részét az iskolába, és felolvastam a többieknek azt a részt, ahol megtalálják az első holttestet felhasított szájjal. Hát igen. Onnantól pedig nem volt megállás, az összes könyvét elolvastam, ami fellelhető volt a házban, a legeslegnagyobb kedvencem pedig a Jégtánc volt.

5. Melyik az az általános iskolai kötelező olvasmány, amely nagy hatással volt rád (lehet negatív/pozitív egyaránt)?

A Légy jó mindhalálig, amit teljes szívemből gyűlöltem, ezt most sincsen másképp, és bár többször megfogadtam már, hogy majd újraolvasom, merthát biztos csak éretlen voltam még hozzá, meg mit ért egy általános iskolás abból, hogy „ez Móricz válasza a Tanácsköztársaságra” – de nem bírtam rávenni magam. Nyilas Misi rettentően idegesített a folyamatosan nyafogásával, és ez olyan traumát okozott nekem, hogy még most is feldühödtem, ahogy ezt leírtam.

6. Műfaji könyvmolyság – olyan meghatározó könyvek, amik egy-egy műfajt szerettettek meg Veled.

Ezen hosszabban el kellett gondolkodnom, és végülis nem tudom, a mágikus realizmust tekinthetjük-e műfajnak (nem igazán), mindenesetre csak az jut eszembe, hogy mióta elolvastam a Száz év magányt és a Mester és Margaritát, azóta csak olyan könyveket keresek. Ugyanez történt A test angyalával és a posztmodernnel.

7. Egy olyan könyv, amit rejtélyhez kötsz, és rejtély is maradt benned azóta is (lehet rejtély, hogy kitől kaptad, miért kaptad, vagy akár a könyv körüli rejtély).

Nem igazán van ilyen, bár Emma Donoughe: Room c. könyvét egészen random hoztam el az angol tanszék zsibongójából, ahova a könyvtár kitett szabadon elvihető könyveket, melyekre nekik már nem volt szükségük. Ugyanígy került hozzám Margaret Atwood Robber Bride-ja egy hatalmas, keményfedeles, svéd kiadásban. Mindkettőt hatalmas élmény volt olvasni (utóbbit hazavinni is, kellett kérnem egy szatyrot valakitől, hogy hazaingázhassak vele a Pilisbe).

8. Van-e kiemelkedő, egyetemi olvasmányod? Ez a kérdés nagyrészt bölcsész szakosoknak lehet releváns, ha nincs, hagyd ki. :)

Valójában kifejezezetten sok. Szinte minden, amit amerikai irodalomra kellett olvasnom: Tony Morrison Beloved-ja, Paul Auster New York trilógiája, Faulknertől a Sound and the Fury, de más tantárgyakból is; én imádtam Muriel Sparktól a The Prime of Miss Jean Brodie-t, szerettem a Moll Flanderst, a Mrs Dallowayt, a Dublinerst, és megannyi mást. Skandiról pedig hajajj, Selma Lagerlöftől a Gösta Berling, Delblanctól a Gunnar Emmanuel, Eyvind Johnssontól a Nu var det 1914-ból a tüdővészes rész, Pär Lagerkvisttől a Törpe és a versei, Karin Boye versei, meglepő módon Szent Birgitta látomásai, aztán rengeteg minden a kortárs norvég irodalomból (főleg az volt nagy élmény, hogy eredetiben sikerült olvasnom őket): Gaute Heivolltól a Før jeg brenner ned, Lars Saabye Christensentől a Féltestvér, Kjell Askildsen novellái, Jan Kjærstadtól gyakorlatilag bármi, bár az ő szövegeihez sajnos nem elég jó a norvégom, és nagy célom az életben, hogy Knausgaard évszak tetralógiáját elolvassam eredetiben. Egyébként még a dán irodalmi tanulmányaimból is kerültek ki kedvencem, én nagyon szerettem a Szerencsés Pert minden hibájával együtt; a Niels Lyhne pedig Faludy György fordításában olyan gyönyörű, hogy még az eredeti szöveg sem ér fel hozzá, és nagyon örülnék neki, ha a magánkönyvtáramnak is része lenne, és nagyon szeretem Karin Blixentől a Babette lakomáját is. Mint látható, a lehető legjobb helyre kerültem egyetemen :)

9. Könyvek, amiket korosztályodon kívül olvastál, mégis iszonyatosan lekötnek.

Két évvel ezelőtt sok mesét/gyerekkönyvet olvastam, aztán azóta is úgy gondolom, hogy a meséhez sosem öreg az ember. George MacDonaldttól a Princess and the Goblint emelném ki, a rajzfilmet imádtam gyerekként. És nem szégyellek most sem ilyen YA/tiniregény besorolású könyveket olvasni, például kifejezetten élveztem a Páratlanokat (bár a folytatásáig azóta sem jutottam el).

10. Harmadik könyvmolyság – ki az a szerző, akinek a művei nagy hatással voltak rád, de inkább a szerző lett a kiemelkedő élmény benned, és nem egy-egy kötet magában. (Nem feltétlenül kell a kedvenc szerződnek lennie)

Parti Nagy Lajos, Margaret Atwood, Majgull Axelsson, Szabó Magda – ők így mind. Bár olyanokat ki tudok emelni, hogy Parti Nagynak a prózájáz jobban szeretem, mint a verseit, Magdától pedig Az őzt szeretem a legjobban.

11. Nagy a füstje, kicsi a lángja, vagy fordítva?

Veszélyes vizekre evezek ezzel, de engem például nem nyűgöz le sem Murakami, sem pedig Houllebecq mint sok mást, ugyanígy vagyok Krasznahorkaival és Krusovszky Dénessel (bár töredelmesen bevallom, hogy tőlük csak egy-egy kötetet olvastam, úgyhogy ezt talán nem is tisztem megítélni), szerintem Harag Anita novelláskötete sem olyan kiváló, mint ahogy azt sok helyen állították. Méltatlanul ismeretlen és/vagy alulértékelt viszont Pavel Vilikovsky (a Kutya az úton szerintem szinte tökéletes). Meg egy időben szerettem volna, ha Szilvási Lajos is bekerül a kánonba, hiába, ilyen pórias ízlésem van.

12. Melyek azok a könyvek, amelyek olvasási élményét egy-egy személyhez kötöd, és a személy miatt hagytak benned maradandó nyomot?

Henri Charrière: Pillangó. Egy fiú vette nekem az egyik Múzeum körúti antikvárium száz forintos dobozából, és még el is beszélgetett róla az eladóval, hogy milyen remek és izgalmas ez a könyv, és mondta neki, hogy igen tudja, neki már megvan, és ajándékba szánja, mire az eladó mosolyogva bólogatott. Sok könyvet ajándékoztunk egymásnak oda-vissza, nem is tudok úgy ránézni az otthoni polcomnak egyik szegletére se, hogy ne bukkanjak rá egy-egy kötetre tőle, és ez inkább fájdalmas, mint bármi más, de a Pillangó lett valamiért a legmaradandóbb, és arra még rá tudok nézni úgy, hogy nem szomorodom el.

13. Egy trend, ami miatt többet kezdtél olvasni. Jó vagy pozitív emlék?

Nem hiszem, hogy lenne ilyen, mint említettem, mindig is sokat olvastam. De amikor volt a nagy Twilight-hisztéria, akkor én is becsülettel átrágtam magam az összes köteten, gondolom ez végülis idetartozik.

Köszönöm a kihívást @ponty, még ha jól meg is várattalak vele :) @devenyi_m, @dorothy_emerald, van esetleg kedvetek egy kis irodalmi önvizsgálathoz?

6 hozzászólás