Athenaeum_Kiadó  KU Athenaeum


Kiadói sorozatok

Érzelmes klasszikusok · Athenaeum Global · Képzelet és tudomány · Atlasz · Az Athenaeum detektívregényei · A modern könyvtár · Az európai irodalom kincsesháza · Természettudományi könyvtár · Sétakönyvek · Olasz írók · Összes sorozat »

Könyvek 2658

Bíró Szabolcs: Dél pörölye
Yvonne Dederick: Találd fel önmagad!
Jagiszava Szatosi: A Moriszaki Könyvesbolt
Libor Zoltán – Nagy Ádám: Hol terem a magyar vitéz?
Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia
Francesca Giacco: Hat nap Rómában
Randall Munroe: Mi lenne, ha? 2.
Jodi Picoult – Jennifer Finney Boylan: Bódító méz
Lutter Imre: Ha szeretsz…
Nicklas Brendborg: A halhatatlan medúza

Karcok 4043

Athenaeum_Kiadó KU>!

Már előrendelhető a Dreher-szimfónia!

Iglódi Csaba a Dreher család négy generációjának sorsáról mesél kétszáz évet átölelő családregényében. És még mennyi mindenről szól ez a road movie, ami egy olyan korból indul, amikortól még éppen száz évet kellett várni az első filmszínház megnyitására, de szinte a jelenünkig nyújtózik…

„Ami rajtam múlik, az rajtam nem múlhat.” – Dreher Anton hitvallása állhatna akár a családi címeren is, annyira végigkíséri utódait.
A fő szálat ugyan négy férfi sorsa szövi és köti a jelenig. A tehetség, a kitartás és a szerencse mágikus háromszögének a felejtés ellen íródott regénye ez, tradícióról és innovációról. Meg persze asszonyokról, egy férfiak uralta régi világban, akik nevét ugyan kisebb betűvel jegyzik fel az évkönyvek, de hatásuk maghatározóbb, mint a vérzivataros évszázadok összes kataklizmája.

A családregény mesél arról is, hogy miként építette fel – egymás után uralkodva, de az elődök gazdag hagyatékára támaszkodva – különleges világát az Alapítót követő Sörkirály, az örökébe lépő Innovátor, és az önhibáján kívül vesztessé lett Egyesítő.

Iglódi Csaba gondosan gyűjtötte és gyúrta regényébe az olyan, eddig talán kevésbé ismert tényeket, mint hogy a család nevéhez fűződik a bécsi láger sör kifejlesztése, az első közép-európai gőzgép üzembe helyezése, ugyanitt az automobilizmus felvirágoztatása, az angol mintán alapuló versenylótenyésztés meghonosítása otthon, majd a martonvásári Brunszvik-kastély felújítása, és természetesen a kőbányai Dreher Sörgyár alapítása már itthon.
Főszereplőink főzdéből gyárat fejlesztettek, és a termelés mellett az alapanyaggal szolgáló mezőgazdaságban és a fogyasztókat maguk mellé állító kereskedelemben is terjeszkedni tudtak. Négy mai országban is jelen voltak, hiszen Bécs mellett Triesztben, a csehországi Michelobban és a Pest melletti Steinbruchban, azaz Kőbányán is megvetették a lábukat.

A tények azonban csak a kiindulópontként szolgálnak a Dreher-szimfóniában.
Az üzletet átszövi az élet, az írói fantázia további színeket és ízeket csempész az amúgy is kalandos sorsokba. Iglódi Csaba értő tolmácsolásában megelevenedik a napóleoni háborúk utáni Bécs belvárosa, inasként követve egyik hősünket elutazunk Európa fontos központjaiba, és eljutunk Angliába is, ahol az ipari kémkedéstől sem riadunk vissza. Utunk során feltűnnek a kor hírességei: zeneszerzők, színésznők, különféle hercegek és grófok, valamint úri- és névtelen lányok a félvilágból.
Eldönthetetlen, hogy melyik valós alak közülük, s ki csupán az alkotó képzelet szüleménye.

Bár történelmi utazáson veszünk részt, a családi kötelékek örömei és keresztjei, a gyász, a szerelem és a hűség ma is, mindannyiunknak a zsigereiben ismert érzelmek, ezért is tudunk a szereplők igazi útitársai lenni olvasóként.

A könyvet keressétek a Líra webshopján:
https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/dreher-szimfo…

Kapcsolódó könyvek: Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia

Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia

Kapcsolódó alkotók: Iglódi Csaba

Athenaeum_Kiadó KU>!

Örömmel adunk hírt róla, hogy megjelent a Verseny a vakcináért című könyvünk!

„Egók, presztízs és profitérdekek ádáz harcának története, ami vérbeli thrillerként is olvasható.” (Library Journal)

Emlékszünk még? Kína egyik tartományában, a vuhani halpiacon rejtélyes vírus üti fel a fejét. Sokan kerülnek kórházba, többen az intenzív osztályra, és rengetegen meghalnak. A járvány világszerte rohamosan terjed. A kórházak folyosói is ágyakkal telnek meg, a kormányok a használható lélegeztetőgépeket számolják és szakértők vitatkoznak, kötelezővé tegyék-e a maszkviselést. Ekkor, 2020 elején már rengeteg tudós dolgozik a járvány megfékezésén és a vakcinán. Vajon ki nyeri az ádáz csatát az oltóanyagért?

Brendan Borrell oknyomozó újságíró látványos képet nyújt arról, miképpen küzdöttek a vírussal – és egymással – a vakcinaversenyben részt vevő gyógyszergyárak. Könyve részletesen bemutatja az utóbbi évek legnagyobb amerikai kutatási és kormányzati összefogásának, a Warp Speed hadműveletnek a hátterét, amelyben olyan megacégek versenyeztek egymással, mint a Moderna, az AstraZeneca, a Johnson & Johnson, a Merck vagy a Pfizer és a vele együttműködő BioNTech. Ez utóbbi alelnöke és kimagasló kutatónője, a pályáját Magyarországon kezdő Karikó Katalin is szerepel a kötetben.

A Verseny a vakcináért korunk holdutazással felérő orvostudományi csodájának teljes, megdöbbentő történetét meséli el.

A könyvből hamarosan sorozatot készít az HBO a rendező-producer Adam McKay közreműködésével (Utódlás, Alelnök, A nagy dobás).

A Los Angelesben élő Brendan Borrell neves újságíró; cikkei többek között a Bloomberg Businessweek, a National Geographic, a The New York Times című lapokban jelennek meg. A Verseny a vakcináért az első könyve.

Részletek:
A Moderna szabadalomgyárrá vált, és a szellemi tulajdonjogokból erődöt épített maga köré. De nem volt képes megkerülni Karikó és Weissman technológiáját. Utóbbiak szabadalmát hivatalosan 2012 októberében fogadták be. […] A következő évben a Moderna kétszáznegyvenmillió dolláros üzletet kötött az AstraZenecával, hogy mRNS-alapú gyógyszerek kutatásában működjenek együtt, amelyek a károsodott szívizomszövetet hozhatják helyre, illetve a rákterápiában lehetnek használhatók. Úgy tűnt, az áttörés bármelyik pillanatban megtörténhet. Ahogy múltak az évek, Karikó szabadalmának egyre magasabbra kúszott az ára. A licenc tulajdonosa, Gary Dahl immár nem volt hajlandó továbbadni az mRNS-technológia licencét harmincmillió dollárnál kevesebbért.

***

New Yorkban hamarosan olyan pánik tört ki, amilyet 2001. szeptember 11. óta nem láttak. Az országos szükségállapot 2020. március 13-i kihirdetése utáni héten a naponta a városból jelentett új Covid-19-fertőzések száma kétszázról felugrott kétezerre. Az emberek felhalmozták a kézfertőtlenítőt, és azzal törölgették le az Amazon-csomagjaikat is. Jóval gyanakvóbbak voltak a többi emberrel szemben, mint általában: a toronyházakban lakó szomszédaikkal, a járdán közlekedő gyalogosokkal. Bárki hordozhatta a vírust. Az utcákon uralkodó hang a mentők visszhangzó szirénázása volt. Amikor Frank Gabrin sürgősségi orvos március 19-én megérkezett a queensi St. John Episcopal Kórházba, hogy megkezdje a műszakját, éppen öt mentőből rakták le a betegeket egyszerre. Ez nem volt normális. "Nincsenek olyan védőfelszereléseink, amelyeket még ne használtunk volna – sms-ezte Gabrin az egyik barátjának. – Nincsenek N95-ös maszkok sem.

***

Ha a februári és kora márciusi tévedéseket betudhatjuk a tagadásnak, a zavarodottságnak, valamint a rossz kommunikációnak, akkor az áprilist az ideológia és a türelmetlenség hatalomátvétele fémjelezte leginkább. Ekkor történt, hogy Trump egy sajtótájékoztatón felvetette, hogy megölhetjük a koronavírust, ha „nagyon erős fénnyel” világítjuk meg a testet, vagy esetleg fertőtlenítőszert fecskendezünk a szervezetbe, hogy ezzel tisztítsuk ki a tüdőket.

A Verseny a vakcináért megvásárolható a könyvesboltokban vagy a Líra webshopjában:
https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/verseny…

Kapcsolódó könyvek: Brendan Borrell: Verseny a vakcináért

Brendan Borrell: Verseny a vakcináért

Kapcsolódó alkotók: Brendan Borrell

Athenaeum_Kiadó KU>!

Vincze Ágnes regényei eddig Lana Millan írói álnéven jelentek meg az Athenaeum Kiadó gondozásában. Amikor Ágit mellrákkal diagnosztizálták, épp egy fantasytrilógián dolgozott. Ha nem szól közbe az élet, most ennek a sorozatnak a befejező részét tartanánk a kezünkben, nem pedig a Kárrendezést.

A Kárrendezés főhőse (aki esetünkben a szerző), egy épp alakuló, friss párkapcsolatban kezd neki a kezeléseknek. A kemoterápiának, a műtétnek, és a lábadozó időszaknak. Fizikailag helyrejön, de a rák komoly hatással van mindkét fél lelkiállapotára, ami hamarosan a férfi hűtlenségéhez vezet. A lelki sebek begyógyítása majdnem olyan hosszú, komoly feladat, mint a rák gyógyítása, de a párnak nem jut erre ideje, mert a férfi egészsége váratlanul romlani kezd. A hirtelen fogyás, gyengeség, köhögés kivizsgálása előrehaladott állapotú bőrrákkal szembesíti őket. A rákos beteg a támogató szerepébe kerül, míg az eddigi segítő fél a betegébe kényszerül. Kilenchónapnyi érzelmi, fizikai hullámvasút után a kezelések ellenére a férfi meghal.

Azt mondják, a legjobb történeteket az élet írja, kérdés, hogy ez vajon egy jó történet? Lehet jó, egy olyan sztori, amelyben a két főhőst daganatos betegséggel diagnosztizálják, ráadásul úgy kezdődik, hogy az egyikük meghal? A kárrendezés kifejezéssel leggyakrabban autóbiztosítás, lakásbiztosítás kapcsán találkozhatunk, de a könyv e szóösszetételt más megvilágításba helyezi.

A történet a halál tényét közlő telefonhívással indul és a valóság, a traumák feldolgozásával fejeződik be, de közben vissza-visszamegyünk az időben, hogy a kezdetektől ismerjük meg a szereplőket. A regény leghangsúlyosabb eleme a gyász, a halál, a hűtlenség feldolgozása, az elengedés – hogy miként változik az ember értékrendje a bekövetkező események okán. Fontos szerepet kap, ahogyan a két főszereplő a saját, illetve a másik diagnózisára reagál, milyen személyiségfejlődésen mennek keresztül. Miben hasonlít, miben különbözik egy elvesztett szerettünk, egy tönkrement kapcsolat miatt érzett gyász, és milyen a daganatos betegség utáni poszttraumás stressz, vagy amikor a halálos diagnózissal szembesülve lekerülünk rólunk az egó.
(A történetből hamarosan dokumentumfilm készül.)

A könyvhöz Singer Magdolna író, gyászkísérő írt ajánlást:

„Hányszor lehet elesni és felállni az életünkben? És ha ez az elesés, nem egy egyszerű botlás, hanem zuhanás mély szakadékba? Ki lehet onnan küzdeni magunkat újra és újra, vérző körmökkel, szakadó verítékkel? A finom humorral és iróniával átszőtt drámai történet főhőse megtette ezt, példát mutatva mindnyájunknak az emberi helytállásra, a kikezdhetetlen belső erőre. A kötet minden fájdalma ellenére végső soron az élet szépségére mutat rá és reményt ad az olvasónak, hogy nem csupán az újrakezdés lehetséges, de a küzdelem árán megkapott érésünk eredményeképpen egy magasabb szinten folytathatjuk az életünket. A kockázatvállalás bátorságára tanít, hogy mindennek ellenére merjünk szeretni, remélni, bízni.”

https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/karrendezes

Kapcsolódó könyvek: Vincze Ágnes: Kárrendezés

Vincze Ágnes: Kárrendezés

Kapcsolódó alkotók: Vincze Ágnes

Athenaeum_Kiadó KU>!

Jó hírünk van!

Közeleg a tél, és vele közeledik az adventi időszak is. Ez időszak az elcsendesülés, elmélyülés, az ünnepre hangolódás időszaka. Mi az Athenaeum Kiadóban úgy gondoljuk, az olvasás az egyik legjobb megoldás erre. Éppen ezért egy igazán különleges meglepetéssel készülünk nektek!

A leghidegebb télbe is meleget hozhat a karácsony, ha emberségből, derűből és reményből áll – ahogyan Finy Petra meglepetés-novellái is, amelyek újra és újra felelevenítik a karácsony semmihez sem fogható meghittségét, a családi összejöveteleket, az emelkedett hangulatot és a csendes éjbe belibbenő angyalokat.

Karácsonyi ajánlatunk keretében november 1-től Finy Petra az Athenaeum Kiadónál megjelent kötetei mellé ajándékba adjuk a szerző Rubin karácsony című novellagyűjteményét. Keresd a lira.hu webshopon, illetve a Líra könyvesboltjaiban!

A Rubin karácsony itt elérhető:
https://www.lira.hu/rubin-karacsony

Kapcsolódó könyvek: Finy Petra: Rubin karácsony

Finy Petra: Rubin karácsony

Kapcsolódó alkotók: Finy Petra

Athenaeum_Kiadó KU>!

James Powell
2084
Az eltűnt jég nyomában – Képzelt riport a klímaváltozásról
Fordította: N. Kiss Zsuzsa

Az elmélet valósággá vált.

Megrendelhető: https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/2084-az…

Tartsatok velünk január 29-én 18 órakor a 2084 – Az eltűnt jég nyomában című könyvünk online bemutatóján!

A beszélgetés résztvevői
Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató,
Steiner Kristóf, író, gasztrovlogger/blogger
és Lakner Zoltán, a könyv szerkesztője lesznek!

https://www.facebook.com/events/407415580525742

Kapcsolódó könyvek: James Powell: 2084

James Powell: 2084
Athenaeum_Kiadó KU>!

Hamarosan!

Emily Gray Tedrowe
A tehetséges Miss Farwell
Fordította: Szieberth Ádám

A számok nem hazudnak

Mi lett volna, ha a „tehetséges Mr. Ripley” nőnek születik?…

Az 1990-es évek végén járunk. A műkincspiac végre magához tért a katasztrofális összeomlás után, és híre megy, hogy egy bizonyos Miss Rebecca Farwell bombaüzletet csinált a New York-i Christie’s aukciósháznál: ha a szóbeszédnek hinni lehet, 900 százalékos haszonnal adta el rendkívüli gyűjteményét. A titokzatos Reba egyesek szerint igazi „cápa” az üzleti életben, és rendkívüli éleslátás jellemzi, mások szerint szívtelen kapitalista, akit csupán az érdekel, mennyit kereshet a műkincseken.

New Yorktól mintegy másfél ezer kilométernyire, egy illinois-i kisvárosban egészen más Miss Farwellt ismernek: a csöndes, visszahúzódó, egyedülálló Beckyt, aki fáradhatatlanul gürcöl a kisváros könyvelőjeként. Senki sem igazodik ki úgy a városháza számlái között, mint ő, rendre utoljára megy haza a munkából, és valahogy mindig tud szerezni a gondokkal küszködő városkának egy kis pénzt.

Amíg Reba Farwell egyre komolyabb ügyleteket bonyolít le, Becky Farwell nyakig eladósodik. Vajon meddig élhet büntetlenül kettős életet a tehetséges Miss Farwell?

Megjelenik: 2021. február 4.

Előrendelhető: https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/a-tehetseges-…

Kapcsolódó könyvek: Emily Gray Tedrowe: A tehetséges Miss Farwell

Emily Gray Tedrowe: A tehetséges Miss Farwell
1 hozzászólás
Athenaeum_Kiadó KU>!

Megjelent a Toszkán emlék!
Megrendítő és elbűvölő történet a szeretetről és a titkokkal teli múltról A toszkán titok szerzőjétől
Olvassatok bele a lira.hu oldalán!
https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/toszkan-emlek

Kapcsolódó könyvek: Angela Petch: Toszkán emlék

Angela Petch: Toszkán emlék
Athenaeum_Kiadó KU>!

Haász János
Mindig is azt gondoltam, hogy író vagyok (Beszélgetés Vámos Miklóssal)

„Írói pályakezdetről, a regényírás folyamatáról, koronavírusról és válságokról, arról, hogy régen inkább sikk volt-e olvasni, mint most – interjú az emberrel, aki úgy érzi: az élete arra való, hogy szolgálatot tegyen az azonos nevű írónak.”

http://www.esolap.hu/archive/92/2372.html…

Kapcsolódó könyvek: Vámos Miklós: Dunapest

Vámos Miklós: Dunapest

Kapcsolódó alkotók: Vámos Miklós

Athenaeum_Kiadó KU>!

„Ezen olvasmányok egyébként nem mindig a legkönnyebben emészthetőek; az Egy galaxissal odébb megköveteli az aktív figyelmet és tanulni vágyást, de ha kellő nyitottsággal forgatjuk, két dolog garantált: tudásunk szórakoztató módon gyarapszik majd fantázián innen és túl, és többé senki sem mondhatja ránk, hogy geek-hobbijaink üres időtöltések lennének.”

http://ekultura.hu/2020/12/31/filippov-gabor-nagy-adam-…

Az Egy galaxissal odébb megrendelhető: https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/egy-gal…

Kapcsolódó könyvek: Filippov Gábor – Nagy Ádám – Tóth Csaba (szerk.): Egy galaxissal odébb

Filippov Gábor – Nagy Ádám – Tóth Csaba (szerk.): Egy galaxissal odébb
Athenaeum_Kiadó KU>!

Ilyen volt a 2020-as év az Athenaeumnál!
Nézzétek, mennyi szuper könyvünk jelent meg ebben az évben!

Kapcsolódó könyvek: Paulo Coelho: Tizenegy perc · Paulo Coelho: Az alkimista · Paulo Coelho: A portobellói boszorkány · Klausz Melinda: A közösségi média nagykönyve · Viola Judit: Sasok a viharban · Bíró József: Akvarisztika kezdőknek · Roxane Gay: A rossz feminista · Fayer Sándor: Ördögi kör · Eddy de Wind: Auschwitz, végállomás · Oyinkan Braithwaite: Hugicám, a sorozatgyilkos · Park Dzsó-Szuk – Jon Szang-Ho: Vonat Puszánba · Marcia Mitchell – Thomas Mitchell: Egy kém az iraki háború ellen · Vámos Miklós: Hetvenkedő · Randall Munroe: Hogyan… · Mark Logue – Peter Conradi: A király háborúja · Deepa Anappara: Dzsinnvadászok · Angela Petch: A toszkán titok · Jodi Picoult: Második látásra · Lana Millan: Egy angyal a szerelem küszöbén · Sophie Mackintosh: Kék sorsjegy · Sausic Attila: A terror sodra · Géczi János: A rózsa labirintusa · Kimberley Freeman: Duett · Danyiil Turovszkij: Orosz hekkerek · Viola Ardone: Gyerekvonat · Bíró Szabolcs: Lázár evangéliuma · Yvonne Dederick: Pályakezdő milliárdosok · Vámos Miklós: Dunapest · Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság · Jodi Picoult: A két út könyve · Wisinger István: Pulitzer · Kit Yates: Ne hidd el az igazságot! · Filippov Gábor – Nagy Ádám – Tóth Csaba (szerk.): Egy galaxissal odébb · J. M. Coetzee: Fogaskerekek · Pataki Éva: Nagymama vesztegzár alatt · Nagy Ádám – Trencsényi László – Veszprémi Attila: A Pál utcai küldetés · André Aciman: Harvard tér · Molnár Ferenc: Egyetlenegy asszony · Tom Phillips: A világ hülyéi · Bánó Attila: 30 új meghökkentő eset a magyar történelemből · Paulo Coelho: Találkozások

Paulo Coelho: Tizenegy perc
Paulo Coelho: Az alkimista
Paulo Coelho: A portobellói boszorkány
Klausz Melinda: A közösségi média nagykönyve
Viola Judit: Sasok a viharban
Bíró József: Akvarisztika kezdőknek
Roxane Gay: A rossz feminista
Fayer Sándor: Ördögi kör
Eddy de Wind: Auschwitz, végállomás
Oyinkan Braithwaite: Hugicám, a sorozatgyilkos
Park Dzsó-Szuk – Jon Szang-Ho: Vonat Puszánba
Marcia Mitchell – Thomas Mitchell: Egy kém az iraki háború ellen
Vámos Miklós: Hetvenkedő
Randall Munroe: Hogyan…
Mark Logue – Peter Conradi: A király háborúja
Deepa Anappara: Dzsinnvadászok
Angela Petch: A toszkán titok
Jodi Picoult: Második látásra
Lana Millan: Egy angyal a szerelem küszöbén
Sophie Mackintosh: Kék sorsjegy
Sausic Attila: A terror sodra
Géczi János: A rózsa labirintusa
Kimberley Freeman: Duett
Danyiil Turovszkij: Orosz hekkerek
Viola Ardone: Gyerekvonat
Bíró Szabolcs: Lázár evangéliuma
Yvonne Dederick: Pályakezdő milliárdosok
Vámos Miklós: Dunapest
Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság
Jodi Picoult: A két út könyve
Wisinger István: Pulitzer
Kit Yates: Ne hidd el az igazságot!
Filippov Gábor – Nagy Ádám – Tóth Csaba (szerk.): Egy galaxissal odébb
J. M. Coetzee: Fogaskerekek
Pataki Éva: Nagymama vesztegzár alatt
Nagy Ádám – Trencsényi László – Veszprémi Attila: A Pál utcai küldetés
André Aciman: Harvard tér
Molnár Ferenc: Egyetlenegy asszony
Tom Phillips: A világ hülyéi
Bánó Attila: 30 új meghökkentő eset a magyar történelemből
Paulo Coelho: Találkozások