angelahegedus 0Kedvenc könyvek 17

Varró Dániel: Szívdesszert
Örkény István: Egyperces novellák
Emily Brontë: Üvöltő szelek
Boncza Berta: Csinszka versei
Ady Endre: Ady Endre összes versei
Benedek István: Ady Endre szerelmei és házassága
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod
Sonia Rossi: Fucking Berlin
Émile Zola: A Patkányfogó
Thomas Mann: Tonio Kröger
Varró Dániel: Bögre azúr
Juhász Gyula: Anna örök

Kedvenc alkotók: Ady Endre, Arthur Miller, Boncza Berta, József Attila, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, Örkény István, Varró Dániel

Kedvenc kiadók: Nyitott Könyvműhely

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Istók Anna: Semmiért egészen
>!
2019. december 5., 11:36
Hirdetés

Utolsó karc

>!
angelahegedus
Színházi élmények

Kafka – Az átváltozás (Örkény Színház)
Gáspár Ildikó nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint színre vinni Kafka világhírű novelláját, Az átváltozást. Gyanítom, mindenki ismeri az egy nap bogárként ébredő Gregor Samsa történetét. Gáspár több Kafka novellát gyúrt egy történetté. Néhol érezhető ez a fragmentáltság, néha viszont egészen mesterien van megoldva az átkötés két történet között. Számomra nem volt egyértelmű például a maszkok, az arcfestések használata. Az alapkoncepció tulajdonképpen álomból következő álmok. Az első rész jó. Sodródom vele, néhányszor ugyan kizökkenek, de magával ragad és nevetek is. Nevetek, mert olyan groteszk és komikus az egész történet egészben, hogy nem tudok nem nevetni. A második rész már lapos. Majdnem minden jelenetben megjelenik az apa-motívuma. Az apa, aki elhagyja a gyermekét, az apa, aki bántja a gyermekét, az apa, aki nem örül a gyermeke boldogságának. Nekem ez már sok volt, valamiért nem tudtam ezzel azonosulni (de valószínűleg azért, mert az én kapcsolatom az édesapámmal szerencsére jó). Sajnos nem tudtam elvonatkoztatni a „teszkógazdaságos” díszlettől, mert bár a forgón álló barna, engem kaleidoszkópra emlékeztető elem új, a háttérben álló falak anno a Stuart Mária díszletét képezték, ugyanúgy, ahogy talán néhol a zene is ott szólt (bár ebben nem vagyok 100%-ig biztos).
Kovács Zsolt, Csákányi Eszter, Dóra Béla, Patkós Marci és természetesen Polgár Csaba kiváló alakítást nyújtottak.
De a legnagyobb problémám az volt, hogy nem láttam mögötte az alapkoncepciót. Nem vetett fel bennem kérdéseket és ez rossz, mert én pontosan ezért járok színházba. Miért kellett megrendezni a darabot? Mit akart ezzel a rendező üzenni? Ilyen, és ehhez hasonló gondolatok fogalmazódtak meg bennem, mikor elhagytam a színházat. Nem volt rossz, de abszolút egyszernézős darabnak könyvelem el.

Kapcsolódó könyvek: Franz Kafka: Az átváltozás

Franz Kafka: Az átváltozás

Kapcsolódó alkotók: Gáspár Ildikó