Alfrodulson 0


Összes kitüntetés 23


Kedvenc könyvek 14

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Simon Sebag Montefiore: Sztálin
Robert Service: Lenin – Egy forradalmár életrajza
George R. R. Martin: Trónok harca
Gao Xingjian: Lélek-hegy
Krasznahorkai László: Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó
Lao-ce: Tao Te King
Ken Follett: A katedrális
Jostein Gaarder: Sofie világa
John Caldwell: Káosz
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Ian Kershaw: Hitler 1889–1936

Kedvenc alkotók: Anne Rice, Carl Gustav Jung, Daniel Defoe, Gárdonyi Géza, Iain McCaig, Ian Kershaw, Ian Livingstone, J. R. R. Tolkien, Jostein Gaarder, Ken Follett, Krasznahorkai László, Robert Service, Simon Sebag Montefiore, Stephen King

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Francis Pike: Hirohito's War
Christopher Clark: The Sleepwalkers
Richard J. Evans: A Harmadik Birodalom születése

Francis Pike: Hirohito's War The Pacific War 1941–1945

>!
2015. július 3., 12:06

Christopher Clark: The Sleepwalkers How Europe Went to War in 1914

>!
2015. január 14., 18:46

Richard J. Evans: A Harmadik Birodalom születése Hogyan verték szét a nácik a demokráciát, és kerültek hatalomra Németországban

>!
2014. november 22., 18:28
Hirdetés

Utolsó karc

>!
Alfrodulson
Star Wars

Tegnap láttam a filmet a moziban, és igen, nem ezt vártam, de ugyanakkor ez nem is lenne probléma, de előlegként meg kell jegyeznem, hogy főleg ezért is volt csalódás a film, de ahogy egyre jobban emésztem és látom a filmet más szemszögekből is a többi vélemény alapján, még inkább megértem a többi hibáját is a filmnek és még inkább úgy érzem, hogy a Disney nem jó irányba – értsd nem a Star Wars irányába – vitte el a filmjét, amit eddig ismertünk, de erről később.
Sokan azzal próbálják védeni a filmet, hogy megint csak a nyavalygás és a semmi nem jó viselkedés jön át a nézőkből. Lehet, de amikor az ember felnőtt fejjel, és jól megindokolva írja le negatív véleményét, ott szerintem azért több van, mint szimpla utálat. Én is ebben a szellemben írom le a saját véleményemet itt és most, pláne úgy, hogy én anno nem szidtam a Disneyt, hogy megvették, én pozitívan állam hozzá, hogy végre – a kiöregedett Lucas után, aki amúgy se akart már mit kezdeni ezzel a hatalmas címmel – valaki felkarolja a Star Warst és újból hatalmas mozis élményt varázsol elénk, rajongók elé.
Aztán jött az Ébredő erő, a trailer hatalmas volt, sőt megvezető, én imádtam, alig vártam a filmet. A filmet látva a moziban, én összességében egy jó érzéssel távoztam, főleg az utolsó jelenet után, mert úgy éreztem, hogy meg lettem vezetve, de egy jó irányba. Végig azt vártam, mikor ismerik fel Soloék a lányukat, de ilyen nem történt, és a végső jelenetben eszméltem rá, hogy a lány Skywalker és ezen nagyon meglepődtem, sőt el is érzékenyültem, hogy a lány most lelte meg saját apját, hogy ez mekkora rendezés és csavar, ezt követően pedig rájöttem sorban, hogy mennyi-mennyi utalás volt a filmben a Skywalkerekre, főleg Luke-ra, akárha a kard hívására gondolunk, ami Skywalker ereklye és a látomásokra, amit csakis Luke látott a múltban.
Én nem bántam, hogy a Disney megismételte a saját halálcsillagjával a történéseket, mert tudtam, hogy ez csak egy felvezető része a következő filmnek, amiben a legtöbb dolog ki fog derülni végre, hogy majd a 9. részben befejezzék, amit Rey-el elkezdtek.

Aztán tegnap megnéztem az Utolsó Jediket. Én mint hatalmas Erő és Jedi rajongó, aki olvasott pár Star Wars könyvet, de játszott sok igen jól sikerült Star Wars játékkal is, úgy éreztem, hogy a Disney szemen köpte azokat, akik számára a Star Wars azt jelenti, ami valójában az, és amit az eredeti trilógia ébresztett fel bennünk, mint valami tényleges Erőt.
(Spoilerek jönnek)
Mint tudjuk a film ott folytatódik, ahol abbamaradt, és a hatalmas, feszült jelenet Rey és Luke között, ahogy sokatmondóan egymásra néznek, miközben ott van kettejük között a Star Wars történelem egyik leghíresebb kardja, ami abban a fantázia világban egy igazi ereklye. Szóval a kardot Luke egyszerűen csak a háta mögé hajítja, mint egy lerágott csontot? Én elsőre simán lenyeltem ezt a jelenetet, hiszen alapvetően másra koncentráltam, de utólag igazából ezzel a jelenettel össze tudjuk foglalni azt, hogy a Disney mit akar csinálni a Star Wars franchise-al. Egyszerűen el akarják törölni, és még a karakterek is azt hangsúlyozzák, hogy a múlt nem érdekes, nézzük előre, ne legyünk olyanok, mint régen.
Ami azt illeti ehhez meg van a teljes joguk, és ebbe én sem kötnék bele. Vegyük akkor azt, hogy ők csinálni akarnak egy teljesen különálló filmet, legyen. De kérdezem én, akkor miért Star Wars a címe? Csak az eladhatóság miatt? A másik pedig az, hogy oké, nyitott vagyok egy teljesen új Star Wars élményre (lásd Zsivány Egyes jó szereplése), de hogyan akarják, hogy élvezzek egy filmet – eldobván rajongói elvárásaimat –, ha egyszerűen a film története nincs jól megírva, a szereplők nem kerülnek kidolgozásra, a legtöbb mellékszereplő volt már kategória, vagy egyszerűen kevés jelenetet kapnak? Hogyan kellene élveznem a filmet, ha sokszor azt sem értem, mi a céljuk? Mi a hátterük, hogyan képesek arra, amire korábban senki?
Amikor egy film látszatra sem tűnik valósnak, ott valami megbukott. És ez is teljesen mértékben érvényesül, gondoljunk csak Leia jelenetére. Túlél egy robbanást, de egy karcolás se nagyon van rajta, ép a ruhája is, erre kinyitnak neki egy légzsilip nélküli ajtót az űrben, és már bent is van. Hol van a kidolgozás? Legalább a látszata lenne meg a realitásnak, még ha nem is vagyunk fizikusok, egy-két dolgot azért mi tudatlanok is tudhatunk az űrről. És sajnos ez csak egyetlen példa.
Ami számomra nagyon, de nagyon felkavaró, és ami a legnagyobb reményem volt az az, hogy Rey Skywalker lánya lesz. Itt rengeteg, de rengeteg dolog van, ami esetén még maga a Disney is ellent mondott magának, vagy már az esztelenségig vitte a nézők átverését (vagy éppen még mindig viszi).
Kezdjük ott, hogy volt egy trailer még a 7. rész előtt, amiben Luke hangját halljuk megismételve a régi mondatát a 6. részből, azaz, hogy az Erő a családjában tovább folyik, és végül azt mondja, hogy a testvérén kívül az erő te benned is ott van. Ezt a szöveget, azóta se hallottuk egyetlen új részben sem. Ha ezt tényleg csak a megvezetés miatt csinálták már akkor is, akkor tényleg elvetették a sulykot.
A másik, hogy a rendező Rian Johnson hangsúlyozta egy interjúban, hogy ők olyan dolgokat akartak megjelenteni a filmben, amit mások még nem találtak ki. Tehát se játékokban, se regényekben, sehol máshol. Ez szép és jó, sőt örvendetes, hogy valaki eredeti akar lenni, ezzel semmi gond, sőt. De akkor az a megoldás, hogy semmit nem csinálunk? Mert sajnos itt mondhatni ezt történik cserébe. Egyszerűbb vagy bonyolultabb azt mondani végül, hogy tessék, itt van egy lány, aki végül is szintén Skywalker, nincs benne meglepő, sőt szintén Kennedy azt hiszem úgy nyilatkozott egyszer, hogy a Star Wars a Skywalker család története, legalábbis Lucasra utalva, aki 9 részt tervezett, de azt is hozzátette persze, hogy még gondolkoznak a film jövőjén. Tehát mennyivel jobb azt tenni, hogy meglepjük a nézőkkel azzal, hogy azt mondjuk – pláne a 7. rész nagy felvezetése után –, hogy igazából Rey senkik szülötte, nincs semmi háttere, mint anno Anakinnak? És ha így vesszük, a kettő között mégis nagy a különbség. Anakin megjelenése egyből felkorbácsolta a vizet, sőt egyenesen egy jóslathoz kötötték felbukkanását. És Rey? Mondhatni semmit nem vált ki megjelenése, habár Luke sokatmondóan megkérdezi tőle többször, hogy ki is ő valójában, erre most sem kapunk értelmes választ egy látomás emlegetésén kívül. Ha itt arról van szó, hogy még mindig titkolózni akarnak a készítők, akkor ezt rosszul teszik, és fölöslegesen nyújtják el így a filmet, ha nem azért, akkor pedig felteszem a kérdést. Miért pont Rey? Miért egy csinos, fiatal lány, egy semmitmondó bolygóról, aki ezer szállal kötődik filmes megjelenésében Luke-hoz, sőt, még maga a kard is őt hívta, és mutatta meg a hozzá kapcsolódó múltat. Számomra nagyon hiteltelen így mindaz, amit a 7. részben felépítettek. Az a kard még a harcban is Rey-t segítette, amikor Kylo magához próbálja húzni, az sokatmondóan Rey kezébe repül, ahogy Luke húzta magához a Hoth bolygón. Már pedig van egy jól ismert tény, hogy a kard szintén kötődés alakít kit a hordozójával a kristályon át. Ha Rey csak egy átlagos senki, aki szintén erő érzékeny, én úgy gondolom, hogy ezzel pont ellentétes érzéseket váltanak ki a rajongókból. Semmivel nem jobb azt mondani, hogy a mi üzenetünk az, hogy bárkiből lehet hős, mint azt mondani, hogy ő Skywalker lánya. Ha előbbit választják, akkor ez többé nem Star Wars. Legyen, csináljanak saját Disney hősöket, de akkor tegyék a Star Wars-t alcímbe.
Nem is tudom, hogy érdemes lenne-e sorolni a sok-sok hibát, amit elkövettek azok szemében, akik kicsit is jártasabbak a Jedi és Erő történésekben, de elég akár azt felhozni, hogy Rey szinte semmilyen tanítást nem kap, mégis fejlődik és elég gyorsan. A 7. részben elmetrükköt használ. Nos, ez nálam nem borította ki a bilit, mivel, ha ő valaki lánya lenne, értsd akár Solo akár Skywalker vagy egyéb Jedié, akkor azt mondom, hogy ő valahol hallott erről a trükkről. Mondok egy teóriát, ami akár még meg is menthetné a 9. részt, bár a 8. rész után lehet már tényleg erős lenne:
Luke-nak volt egy alkalmi kapcsolata, vagy akár hosszabba is. (Lehetett, mert ő sosem volt a régi Jedik útján tanítva, a Jedi Kód meg eleve nem volt hangsúlyozva szerintem még a első három részben sem.) Viszont aztán elváltak útjaik, a lány viszont titokban megszületett, az anya pedig valamiért hátra hagyta a lányt. Ezt követően pedig akár Yoda vagy Kenobi szelleme is beszélhetett hozzá bizonyos dolgokról, mint titkos mesterek, úgy mond felvigyázók a háttérből egy új Skywalker mögött (szerintem ez is hatalmasat dobott volna a Star Wars érzésen, ha Rey ilyen gyerekkori emlékről beszélt volna Luke-al, ahelyett, hogy unalmas űrhajós üldözést bámulunk a képernyőn, aminek nem sok értelme volt amúgy sem.
Visszatérve Reyhez még: Kylo ugyan azt mondja, hogy tudja, kik voltak Rey szülei, ez valószínűleg csak hazudja, mert ezzel is csak magához akartja Rey-t csalogatni. Viszont, ami ennek ellentmond, mintha Rey ebbe beleegyezne, mintha ő is tudná. Tehát most vagy még mindig a fölösleges titkolózás megy Disney részről, vagy tényleg ennyi a nagy felismerés.
Egyébként, ha mégis kiderülne egy ilyen fordulat, számomra ez a film akkor is katasztrófa lenne, mert rosszul van megírva, sokszor logikátlan is, és ami a legnagyobb hiányérzetem volt a moziból kijövet, hogy nem fogott el a Star Wars érzés. Még a 7. részben is több törekvés volt arra, hogy visszahozzák ezt az érzés, gondoljunk csak a kantinos jelenetre a sok-sok érdekes lénnyel. Ott fején találták a szöget. A 8. részben viszont nincs egyszerűen semmi háttér, se megjelenítésben, se karakterek hátterét illetően. A legtöbb karakter és esemény a filmben csak a kötelező töltelék.
Ami még szíven szúró tud lenni, az az erőtett viccek, és a régi karakterek megmásítása. Luke nem ugyan az, eleve el nem tudom képzelni, hogy a kor legnagyobb Jedije úgy mond besértődjön a világra, és hagyja, hogy Snoke és Kylo csináljon, amit akar, miközben Snoke valószínűleg becsinálta volna a félelemtől, ha Luke előtte termett volna.
Yoda megjelenése borzalmas lett, egyrészt a külseje sem hasonlított egyik előző megjelenítésére sem, másrészt érthetetlen volt a megjelenése és indítéka is a könyvekkel kapcsolatban. Pont ő mondaná, hogy a régmúlt nem érdekes? Még ha Rey vagy Luke mondja, mint új generációs Jedik, azt mondom oké, de hogy Yoda szájába is azt adják, hogy számoljunk le a múlttal, az már kicsit sok szerintem. Mintha mindenáron azt akarná a Disney a torkunkon lenyomni, hogy fogadjuk el, hogy ők máshogy akarják csinálni. Legyen, de én úgy gondolom, hogy egyetlen fantázia történet sem működik jól nagy és kidolgozott háttér nélkül, sőt ez az egyik alapja minden fantázia világnak a hatalmas történelmi háttér.
Itt a hatalmas Star Wars történelem, annak hatalmas univerzuma, és a Disney azt mondja, hogy felejtsük el, de akkor ők mit építettek vagy építenek fel? Mert én eddig semmit nem láttam ebből, hogy ők akkor jobban csinálnák vagy eget rengető újdonságot hoztak volna. Még ha megszokott is, szerintem sokkal jobban jártak volna a hagyományosabb úttal, mint azt mondani, hogy olyan csináljunk, ami még nem volt. Bár halkan jegyzem meg Kylo Ren karaktere már volt könyvben is, leszámítva, hogy a másik nem képviselője és más a neve. Akkor hol is az újítás? Valakit bevesznek, valamit nem? Akkor inkább azt használnák, ami működik a rajongók szemében.

Utolsó gondolatként mindenféleképpen kiemelném a színészek remek teljesítményét, akiken látszott, hogy odatették magukat a cím mellé, hogy bizonyítani akartak a rajongóknak, lásd Mark Hamillt, aki szintén nem volt túlzottan elragadtatva az új Luke megjelenítésétől, de tette, amit tehetett az adott szituációban. Daisy Ridley szintén kiválóan alakított ismét, imádom őt is, mint személyiség és színész egyaránt. A jelenetek látványvilága is első számú volt, nem lehet panasz, igazából a Disney kezében szinte ott volt minden lehetőség, hogy a 7. rész indítása után ez a film robbanjon egy hatalmasat, ennek ellenére olyan embereket bíztak meg a történet írásával, akik szerintem inkompetensek a Star Wars világát illetően, vagy egyszerűen erre voltak kényszerítve a legfőbb személyek által, hogy ilyen irányba vigyék el a filmet. Igazából egy kicsit olyan érzésem is van, mintha a 7. rész 8. rész nem ugyan az lenne, érsdt ketté vágták volna annak ellenére, hogy elvileg folytatás. Szerintem J.J. Abrams egyébként remek munkát végzett, viszont rettentően érződik az is, hogy most más vette a kezébe a rendezést. Az pedig csak a hab lenne a tortán, ha kiderülne, hogy a két film között valóban eszközöltek történetmesélési változtatásokat és ez lenne az oka a váltás érzésének.
Sajnálom ami itt történt, csalódott vagyok, ha pedig Rey a 9. részben is csak egy senki lesz, úgy gondolom, hogy megpróbálom majd elfelejteni ezt a trilógiát, de kíváncsi vagyok Abrams mire lesz képes a jövőben egy ilyen gyenge film után.

+ Észrevétel
A hivatalos értékelési oldalakon nagyon furcsa, hogy a film magas százalékot kapott az ún. kritikusoktól, akik ugye „értenek” a filmekhez (pláne némi ösztönzés vagy cenzúra hatására gondolom én.)
Az pedig pláne furcsa, hogy rápillantva a twitteres starwars hastagakre, ott szinte csak jó kommenteket látok a filmről. Hogy is van ez? Csak nem Disney cenzúra van, hogy minél kevesebb hatással legyenek a nézők a jegyeladásokra?

24 hozzászólás