Agatha_Emrys P 196Olvasott könyvek idén
16
Olvasott oldalak idén
4046


Kedvenc könyvek 22

Juan Ramón Jiménez: Platero meg én
George Orwell: Állatfarm
Agatha Christie: Tíz kicsi néger
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Karel Čapek: Harc a szalamandrákkal
Isaac Asimov: Alapítvány
Mika Waltari: Szinuhe
Choderlos de Laclos: Veszedelmes viszonyok
Stéphane Levallois: Leonardo 2
Sławomir Mrożek: A túlvilág titkai és más történetek
Mark Dunn: Ella Minnow Pea

Kedvenc sorozatok: A királygyilkos krónikája, Alapítvány, Gergő-regények, Gyógyír, Harry Potter, Hatalom, Hercule Poirot, Percy Jackson és az olimposziak

Kedvenc szereplők: Leonardo da Vinci

Kedvenc alkotók: Agatha Christie, Böszörményi Gyula, Brandon Sanderson, Daniel Keyes, Hermann Hesse, Isaac Asimov, Karel Čapek, Karinthy Frigyes, Madeline Miller, Mika Waltari, Ray Bradbury, Rejtő Jenő (P. Howard), Romhányi József, Sławomir Mrożek, Weöres Sándor


Aktuális olvasmányok

Mario Benedetti: Köszönöm a tüzet, uram
Németh György – Hegyi W. György (szerk.): Görög–római történelem

Utolsó karc

Agatha_Emrys P>!
Színházi élmények

2023. 03. 25. Macskák 40 éves jubileumi előadás, ugyanis ennyi éve fut már töretlenül a darab.

Hatalmas álmom vált valóra, hogy eljuthattam erre a különleges előadásra, amikor a jelenlegi szereposztás mellett felléptek az egykori színészek és a jövőbeli generáció is, hogy együtt ünnepeljük ezt a csodálatos darabot.

Rögtön Llyod Webber kicsit humoros videóüzenetével kezdődött a darab, majd Szirtes Tamás mondott köszöntőt és visszaemlékezett az 1983-as premierre és az utána országunkba látogató Webberre, aki – Szirtes szavaival – akkoriban nem sokat tudott az országunkról, számára egy isten háta mögötti hely volt, akinek ugyan megadták a jogot, hogy előadja a darabot, de nem voltak elvárásai. Nos, az előadás megtekintése után le volt esve az álla, hiszen egy igazán kreatív és tehetséges bagázs jött össze, hogy megvalósítsák. Később egy videó erejéig megemlékeztek még Seregi Lászlóról, a legendás koreográfusról, aki a Macskák mellett rengeteg klasszikus darab koreográfiájáért felelt. Hatalmas figura lehetett, talán minden koreográfus kicsit excentrikus, nekem is volt hasonló kaliberű tanárom a Nemzeti Táncszínházban.

Az előadás alatt aztán ugye gyakran felbukkantak a korábbi színészek feketébe öltözve, érdekes volt hallani, hogy ugyanazt a szöveget mennyiféleképpen lehet énekelni. Voltak, akik még a koreográfiából is vállaltak részt, különösen elismerésre való, hogy Bennmikering és Mindleveri számában még egymás nyakába is másztak :-)
Jó volt látni Malek Andreát is Grizabellaként, valamint egy szőke hölgy is énekelt ebben a szerepben (sajnos nem tudom a nevét), de valami eszméletlen hanggal, teljesen lenyűgözött.
A jelenetek alatt egy kivetítőn látni lehetett korabeli fotókat a korábbi generációkról performansz közben, valamint azokról is megemlékeztek, akik már nincsenek köztünk. A legvégén a pár éve elhunyt Haumann Péter előtt tisztelegtek egy felvétellel, aki a legutóbbi jubileumon még 70+ évesen is megjelent. Sokan meg is hatódtunk, mert nála tényleg igaz, amit Tusként énekelt: „Hogy fél gőzzel játszottam, nem érhet vád / nálam nem vett a közönség zsákbamacskát.”

Mindenképpen katartikus élmény volt ez nekem, aki gyerekkora óta rongyosra hallgatta a Macskák kazettát, és a CD-vel csak azért nem tette ugyanezt, mert az fizikailag lehetetlen volt :-) Egy kislány ült mellettem, aki gyakran felém pillantgatott; nem tudom, mókásnak vagy furcsának találta-e, hogy egy felnőtt nő hatalmas beleéléssel tátogja végig a darabot, aminek kívülről tudja a szövegét. No, jó, ez túlzás, de csak azért, mert feltűnt, hogy új strófákkal egészítették ki pl. Sam Mitsegél számát, akit átkereszteltek az eredeti angol nevére (Macavity), ami eleinte frusztrált, de aztán rájöttem, hogy a rímelés kedvéért lehetett. ("Macavity, Macavity, a véredet felhevíti.")
Persze a koreográfiákban is volt változás, mióta 15-16 éve először láttam a darabot színházban (addigra már akkor is tudtam a dalszövegek nagyját, mivel a kazettahallgatás sokkal korábban kezdődött), de Mr. Mefisztolész fő varázstrükkének jubileumi változatán különösen jót derültem a közönséggel együtt. spoiler

Az csak hab a tortán, hogy a páromat vittem magammal, aki egyáltalán nem szereti a musicaleket, és a végén még ő is nagy elismeréssel nyilatkozott a Macskákról.
Azt hiszem, a tegnapi nap mindannyiunknak igazán pozitívan ért véget.

2 hozzászólás