adricca  P 73Kedvenc könyvek 17

Michael Cunningham: Otthon a világ végén
Fekete István: Tüskevár
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Voltaire: Candide vagy az optimizmus
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg
Erich Kästner: Három ember a hóban
Örkény István: Tóték
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Raana Raas: Árulás
Madách Imre: Az ember tragédiája
Hermann Hesse: Sziddhárta

Kedvenc sorozatok: Csodaidők, Fecskék és Fruskák, Harry Potter, Love★Com

Kedvenc szereplők: Albus Dumbledore, Bellatrix Lestrange, Boka János, Grom Lichi, Hermione Granger, Jonathan Glover, Leonid Reynis, Matula bácsi, Ootani Atsushi, Ron Weasley, Tain Hu, Yaan Raas

Kedvenc alkotók: Ady Endre, Mikszáth Kálmán, Nick Seluk, Örkény István, Radnóti Miklós, Stanisław Lem

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Lev Tolsztoj: Háború és béke
Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love
Karsza Andi – Molnár Nikolett (szerk.): Csillagles
Joanne Harris: Bársony és keserű mandula
Ady Endre – József Attila – Radnóti Miklós: Válogatás Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós műveiből
>!
2018. április 7., 22:21

359

>!
Európa, Budapest, 1976
1492 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630706784 · Fordította: Makai Imre

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love One Woman's Search for Everything Across Italy, India and Indonesia

>!
2018. december 4., 17:20
>!
388 oldal · ASIN: B000PDYVVG

Karsza Andi – Molnár Nikolett (szerk.): Csillagles Válogatás a Moly.hu tagjainak írásaiból

>!
2017. október 14., 21:05
>!
Magánkiadás, Budapest, 2017
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631299403 · Illusztrálta: László Maya, Makoviczki Dóra
>!
2017. december 2., 16:56
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2008
336 oldal · ISBN: 9789632541976 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
2013. május 31., 09:15
>!
Corpus, Budapest, 1995
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630449048
Hirdetés

Utolsó karc

>!
adricca P

Az önkéntes korrektorokrul

Van ez a jelenség, karcok, idézetek alatt, hogy jön az önkéntes korrektor, és javít. Elírásokat, helyesírási hibákat, talán még vesszőket is. Apanázst, kosztot, kvártélyt nem kér, talán csak egy köszit meg csillagot, esetleg megbecsülést, nem akar zavarni. A mondandóját is spoiler alá rejti többnyire, hogy ki kelljen nyitni, tehát még több figyelmet és energiát igényeljen a diszkrét korrekció tudomásul vétele.

Egy ideje már figyelem a jelenséget, kívülállóként, mert általában nincsenek elírásaim (vagy ha vannak, nem mernek szólni. vagy nem figyelnek rám az önkéntes korrektorok. nem baj.). Tényleg biztosan sokkal kevesebb dolguk lenne, ha mindannyian helyes- és hibátlan-írási OCD-vel születtünk volna. De nem születtünk így, figyelmetlenek vagyunk néha, félrehord az ujjunk, sietünk, nincs idő még egyszer átnézni. Azért nagyjából rendben van, jó lesz az úgy, a mondandót értheti mindenki. Nem az akadémiai székfoglalónkat írjuk, nem az irodalmi szaklap fogja lehozni jövő hónapban, nem fogja a Magvető kiadni (ha mégis, akkor remélhetőleg szerkeszti és korrektúrázza előtte). Ez csak egy közösségi média-poszt, könyörgöm, még akkor is, ha a molyon van.

Az idézetek, az, az persze más. Az idézeteknek hibátlanoknak kell(ene) lenniük, ott valóban fontos a precízség, a súgóban is benne van, hogy lehetőleg pontosan úgy szerepeljen a szöveg, ahogy az adott műben megtalálható. Hivatkozási szabályok, szó szerinti idézet, második paragrafus. Nyilván senki nem írja át a könyv szövegét önkényesen, de a fránya betűk összekeverednek, elmásznak a helyükről. És ez nem jó, az idézet kikerülhet a főoldalra, bekerülhet a sütik közé, ne adj' isten még a facebookon is megosztjuk. Az idézet közkincs, legyen helyes és pontos. De van ám a súgóban egy olyan passzus is, ami tájékoztat róla, hogyan lehet az idézeteknél hibajavítást beküldeni. Persze ha nem lenne egyértelmű, hogy helyesen hogy szólna az idézet, azért még mindig fontos megkérni a megosztóját, hogy ugyan nézze már meg még egyszer. De direkt az elírásokra létezik egy külön funkció! És bárki használhatja, nem csak az, aki az idézetet felvitte!

Én most egy multinál dolgozom. Nem rég óta, de így is első blikkre megmondom, hogy a mindenféle ide vonatkozó hatékonysági mutatónk körülbelül ötszáz százalékkal nőne, ha nem pazarolnánk az időnket, energiánkat, és mások idejét, energiáját felesleges dolgokra. Az önkéntes korrektor írogat, mosolyog, spoilerez. Akihez hozzászólnak, csillagoz, keresgél, javítgat, kényszeredetten vagy őszintén mosolyog (emelem kalapom azok előtt, akiknek perverziójuk, hogy valaki korrektúrázza minden szavukat. ja, nem.). A kívülálló harmadik, a gyanútlan olvasó pedig, mikor már azt hinné, hogy van egy frisse, rájön, hogy csak egy korrektúrajel, és ha csak a frissek tíz százaléka ilyen (és egy-egy hosszabb posztban találnak az önkéntes korrektorok négy-öt hibát is – lehetőleg nem egyszerre, vagy négyen-öten szúrnak ki egy-egy hibát), akkor már annyira tudja forgatni az ember a szemét, hogy beleszédül.

Szóval, lehet, hogy nem leszek ezzel népszerű, de a magánvéleményem az, hogy mondjanak le az önkéntes korrektorok, és fordítsák hasznos, alkotó tevékenységre a szabadidejüket. Például süssenek egy sütit. Vagy ha alkotni nincs kedvük, akkor olvassanak.

43 hozzászólás