abstractelf 7Olvasott könyvek idén
42
Olvasott oldalak idén
17384


Kedvenc könyvek 83

Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet
Rene Denfeld: Az elvarázsoltak
Ray Bradbury: Októberi vidék
Robin Hobb: Az orgyilkos tanítványa
Ken Liu: A papírsereglet és más történetek
Frank Herbert: A Dűne
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Cory Doctorow: Radikálisok
Isaac Asimov: The Complete Robot
Margaret Atwood: A szolgálólány meséje
Robert Jackson Bennett: Lépcsők városa
Moskát Anita: Irha és bőr

Kedvenc sorozatok: A Lőpormágus-trilógia, A megtört föld, Chaos Walking, Darkness Rising, Fairyland, Hollófiúk, Isteni városok, Keeper of the Lost Cities, Látnok-ciklus, Percy Jackson és az olimposziak, Point 4, Részlegesek, Seven Realms

Kedvenc szereplők: Adam Parrish, Bolond, Csavardi Samu, Daniel, Kiva Lagos, Marquis de Carabas, Robert Langdon, Tamás tábornagy, Temeraire, Turjin Mulaghesh

Kedvenc alkotók: Arthur C. Clarke, Catherynne M. Valente, Cinda Williams Chima, Dan Simmons, Erin Morgenstern, Isaac Asimov, John Corey Whaley, John Scalzi, Margaret Atwood, Naomi Novik, Neil Gaiman, Philip K. Dick, Ray Bradbury, Rene Denfeld, Robert Jackson Bennett, Robin Hobb, Stanisław Lem, Stephen King, Ursula K. Le Guin


Aktuális olvasmányok

Margaret Atwood: A vak bérgyilkos
Max Hastings: Fegyverben a világ
Philip Pullman: His Dark Materials
>!
2021. október 6., 21:52
>!
Jelenkor, Budapest, 2018
818 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636767488 · Fordította: Siklós Márta

Max Hastings: Fegyverben a világ Elszabadult a pokol (1939–1945)

>!
2021. január 1., 19:06
>!
GABO, Budapest, 2012
980 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636896201 · Fordította: Komló Zoltán
>!
2021. július 28., 12:00
>!
Everyman's Library, London, 2011
1144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781841593425

Utolsó karc

abstractelf>!

Ilyen volt 2020 könyvekben

Összes olvasott könyv: 57
Oldalszám: 25 294
Átlag oldalszám: 443

2020 számomra leginkább arról szólt, hogy csak élvezzem a könyveket. Miután március végén beállt egy olvasási válság, arra jutottam, hogy nem fogok értékeléseken gondolkodni, csak olvasok. Ez a hozzáállás segített, hogy visszatérjek. Ettől függetlenül idén szeretnék ismét értékeléseket írni, remélem, vissza tudok rázódni.

Emellett rászoktam ismételten a hangoskönyvekre. Főleg a féltégla fantasy könyveimet hallgatom meg.

A kedvencek

Itt nem tudok sorrendet állítani, így olvasási sorrendben írok a 2020-as kedvenceimről:

1. Frank Herbert: A Dűne
2020 első olvasmánya, és ami, ha választanom kéne, az idei év legjobb olvasmánya is. A sci-fi és fantasy iránt rajongó énemnek ez ideális volt, hiszen mindkét világból a legjobb elemeket emelte be. A világ érdekes, de rám legnagyobb hatással a karakterek voltak. Paul elsőre egy Gary Stu is lehetne a képességei miatt, de az író épp elég hibát és mélységet adott neki, hogy ne legyen túl sok. A vallási részek pedig igazi ínyencségek, amik igazán elgondolkodtatók.

2. Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 2.
Sandman. Nevettem. Sírtam. Ez a sorozat különleges helyet foglal el a szívemben, amiről nem tudok egyszerűen írni, annyira személyes.

3. Isaac Asimov: The Complete Robot
A második Asimov-élményem, de micsoda élmény! Azt el kell mondanom, hogy én korábban nem rajongtam a robotos történetekért, nem találtam meg, ami miatt érdekelhetne engem. És lőn Asimov, én pedig azt vettem észre, hogy minden egyes novelláján napokig gondolkodom, olyan nagy hatással vannak rám. A kötet felépítése is érdekes, ahogy a kezdetleges robotoktól eljutunk az androidokig. Érdekes módon a kezdetleges robotokról szóló történetek jobban megviseltek – nem tudom, miért.

4. Moskát Anita: Irha és bőr
Mindig is tudtam, hogy Moskát Anita csodálatosan ír, de eddig A mesterhazugság novellán kívül nem volt meg az igazi extázisélmény. Az Irha és bőr viszont egy igazán különleges olvasmánnyá vált. Már maga a világ is lenyűgöző, főleg a magyar környezettel fűszerezve, de még egy ütős történet is társult mellé. A rövid szegmensek viszont kitépték a szívem, s alaposan megtaposták.

5. Cory Doctorow: Radikálisok
Az első Doctorow élményem, és hú! Nehéz volt szembesülni a valóságunkkal ezekben a közeljövőkben játszódó történetekben. Emlékszem, az utolsó történet egy pandémiáról szól, és többször is le kellett raknom, annyira hatással volt rám (ez még márciusban volt, a kötet megjelenésekor). A történetek világa egyébként nagyon érdekes, érdemes már csak azért is elolvasni ezt a kötetet.

6. Rainbow Rowell: Fangirl
Furcsa egy YA könyvet látni a felsorolásban (főleg, hogy kb. 6 YA kötetet olvastam 2020-ban), de ez a regény pont jókor talált meg. Szükségem volt egy kis kikapcsolódásra, valamier, ami teljesen eltereli a figyelmetet a való világról. Na, ezt megkaptam itt! A történet nagyon édes, a karakterek pedig egyszerűen imádnivalók!

7. Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger
Ez a regény olyan, mint egy puha pléd egy téli estén. Ha valaki beleszuszakolná egy regénybe mindazt, amit szeretek egy regényben, ezt kapnám meg. Izgalmas világ, mágia, furcsaság, szerethető karakterek, érzelmek… Kb. 3 nap alatt olvastam el, de azalatt olyan volt, mintha egy másik világban lettem volna, annyira magával ragadott!

8-9. Brandon Sanderson: The Well of Ascension és The Hero of Ages
Szerettem én anno a The Final Empire-t, de ezek a folytatások mik voltak?! Azt hiszem, végre én is megértettem a Brandon Sanderson-rajongást, és én magam is áldozatul estem. Még mindig nem lett Vin a szívem csücske, de a többi karakter bőven kárpótolt ezért. A Mistborn világa még mindig lenyűgöző – az a rengeteg fém és azok működése, a felsőbb hatalmak működése mind-mind érdekfeszítők voltak. A történet sem lassult le, úgy éreztem, folyamatosan zajlanak az események. A befejezés pedig egyszerűen tökéletes lett. Érzelmileg nagyot ütött, de azt hiszem, ennél jobbat nem is kívánhattam volna.

10. Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 1.
Mikor a Fumax elkezdte hirdetni ezt a képregényt, egyből felkeltette az érdeklődésem – ami képregények esetében nagyon ritka jelenség. Mikor elolvastam a beleolvasó első pár oldalát, tudtam, hogy azonnal el kell olvasnom. És mikor végre elolvastam, tudtam, hogy minden egyes forintot megért. Nagyon durva, nagyon mocskos, de hihetetlen izgalmas a sztorija; a karakterek brutálisan jók;az igazság pedig továbbra is kerestetik. Imádtam.

Kapcsolódó könyvek: Frank Herbert: A Dűne · Brandon Sanderson: The Well of Ascension · Brandon Sanderson: The Hero of Ages · Isaac Asimov: The Complete Robot · Rainbow Rowell: Fangirl (angol) · Moskát Anita: Irha és bőr · Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 2. · Cory Doctorow: Radikálisok · Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger · Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 1.

Frank Herbert: A Dűne
Brandon Sanderson: The Well of Ascension
Brandon Sanderson: The Hero of Ages
Isaac Asimov: The Complete Robot
Rainbow Rowell: Fangirl (angol)
Moskát Anita: Irha és bőr
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 2.
Cory Doctorow: Radikálisok
Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger
Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 1.