!

Moldova György magyar

György Moldova

1934. március 12. (Budapest) –

NemFérfi
Honlaphttp://www.moldova.hu/
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Moldova_György
DIAhttps://pim.hu/hu/dia/dia-tagjai/moldova-gyorgy
Életrajz

Képek 4

Könyvei 132

Moldova György: Akit a mozdony füstje megcsapott…
Moldova György: Bűn az élet…
Moldova György: Negyven prédikátor
Moldova György: A napló
Moldova György: A pénz szaga
Moldova György: A beszélő disznó
Moldova György: Ferencvárosi koktél
Moldova György: Kádár János
Moldova György: Magyar atom
Moldova György: Az Abortusz-szigetek

Kapcsolódó sorozatok: Kegyelemkenyér

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Rakéta Regénytár, Horizont könyvek, Magvető Zsebkönyvtár, Harminc Év, Magyarország felfedezése (II.), Szépirodalmi Zsebkönyvtár, Tények és tanúk

Antológiák 22

Ratzky Rita (szerk.): Szerelmes novellák
Kardos György (szerk.): Körkép 85
Kardos György (szerk.): Körkép 86
Gáll István (szerk.): Fénytestű szerelmesek
Illés Endre – Kardos György (szerk.): Magyar krónika
Sík Csaba (szerk.): Körkép 78
Kardos György (szerk.): Körkép 81
Rátkai Ferenc – Tóth Gyula (szerk.): Körkép 69
Pelle János (szerk.): Írószemmel 1979
Rátkai Ferenc – Tóth Gyula (szerk.): Körkép 68

Róla szóló könyvek 4

Lengyel Krisztina – Preszl Éva: Térfogat
Illés György: Szellemidézés
Török Endre: Átragyogás
Kocsis L. Mihály: Olvasó példány

Népszerű alkotóértékelések

>!
Bla IP

Moldova György

Moldova (Reif) György, (Budapest, 1934. március 12. –) általam nagyra becsült, Kossuth-díjas magyar író – akit szerencsémre, személyesen is ismerek –, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. A legolvasottabb kortárs magyar író. Legfőképpen a riport és a szatíra műfajában alkot. Életművében mintegy 100 könyv szerepel, híresebbnél híresebbek is, – s bár szerinte van rossz könyve – de magam egy ilyen könyvét sem ismerem. Valamennyi őszinte, igaz, tisztességes írás – egy következetes, szilárd értékrenddel bíró, elvhű ember munkája – néhány, ill. hogy pontos legyek jónéhány ezek közül polcomon kézjegyével ellátva.
Novellái 1955 óta jelennek meg irodalmi folyóiratokban, antológiákban. Az első regény, az„Idegen bajnok” 1963-ban jelent meg; irodalmi élete csúcsának a „Negyven prédikátor” (1973) és a „Ha jönne az angyal…” (1998) regényeit tartja.
Írásaira jellemző a mindennapi élet problémáinak, kérdéseinek felvetése, cselekményesség, magányos, „mindennapi hősök” szerepeltetése. Fontos szerepe volt a II. Világháború utáni magyar szociográfia megteremtésében ( a Magyarország felfedezése-sorozatban a Tisztelet Komlónak, Az Őrség panasza), valós problémákkal foglalkozó riportkönyvei országosan ismertté tették nevét (Akit a mozdony füstje megcsapott, A szent tehén, Égi szekér. Ég a Duna, Bűn az élet, A jog zsoldosai, Érik a vihar, stb).
Vállalva az előrelátható kritikákat, elsőként írt a Bűn az élet című, 1989-ben megjelent riportkönyvében a cigánybűnözésről, mely akkor is komoly vitát keltett, noha a kifejezést akkoriban kriminológiai kifejezésként használták. Szakmai alapon ellenezte Bős-Nagymaros „visszabontását”, s ma már tudható – igaza volt(Ég a Duna).
80 -on felül elkövetett legújabb – vitriolos tollal írt – abszurd szatírái igen megfontolandó kérdéseket vetnek fel, az aktuális kormányokat állítják pellengérre a nép érdekeiért.
Nyelvezete közérthető, a nép nyelvén szól, helyenként nyelvi leleménnyel. Irónikus, groteszk hangvételű írásai nagyon közkedveltek voltak a 70-es 90-es években, de ma már a fiatalok ritkábban olvassák, pedig nagyobb figyelmet érdemelne!

5 hozzászólás
>!
gesztenye11

Moldova György

Az egyik kedvenc magyar szerzőm, kár, hogy mostanában (talán politikai beállítottsága miatt is) kevesebben olvassák. Pedig óriási munkássága van, műfajt teremtett a szociográfiáival, riportkönyveivel (Tisztelet Komlónak, Akit a mozdony füstje megcsapott, A szent tehén), szatíráival (A ferencvárosi koktél, A beszélő disznó, Az új császár új ruhája). Azt viszont kevesen tudják, hogy komoly regényeket is írt, legjobbnak maga is A negyven prédikátor címűt tartja, és szerintem is ez az egyik. A másik A Szent-Imre induló és folytatása.
Kár, hogy a mai olvasóközönség nem értékeli kellőképpen, ha megnézem az olvasások/csillagozások számát a moly.hu-n, akkor Moldova könyvei be kell, hogy érjék néhány tucattal, néhány „bestseller” pedig – esetenként szerintem érdemtelenül – már az ezres nagyságrendnél, de minimum több száznál tart. Moldova ennél többet érdemel!

10 hozzászólás
>!
Sonnenschein

Moldova György

Kemény időkben kemény témákba állt bele.
A különböző szakmák vagy egyéb területekre betekintő, annak rejtett zugaiba is betekintést engedő, világunk sokak számára kevéssé ismert részeiről metszetet készítő könyveit úgy vártuk, mint az utóbb magát vállalhatatlanná tevő Chrudinák Alajos közel-keleti hadi tudósításait.
Nem véletlen: mindketten a tűzvonalból „közvetítettek”.
Lehetett szeretni vagy nem szeretni, de elmenni mellette, figyelmen kívül hagyni nem lehetett.
Ami viszont igazán elgondolkodtató, hogy a lassan 20-40 éves munkái nyomán többet lehet megérteni a mindennapjainkról, mint arra számítani lehetne.
„Rossz könyvem van, de hazug, tisztességtelen nincsen.” (M.Gy.)
Köszönjük.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
BookShe

Ha valamelyik barátod beteg, okvetlenül látogasd meg – és kérj kölcsön tőle könyveket!
Ha felépül, legfeljebb visszaadod.

9 hozzászólás
>!
Bi_bi_bi

Merj elindulni! – aki felszáll a vonatra, az már megtette az út nehezebbik felét.

1 hozzászólás
>!
Bla IP

A bányászt amúgy nem lehet megfizetni, tehát meg sem próbálják.(Komlói közmondás)

10. oldal

3 hozzászólás
>!
fülcimpa

– Ne árts azoknak, akiknek könnyű ártani!

Magadat tiszteled meg, ha olyan ellenfeleket választasz, akik vissza is tudnak ütni.

1 hozzászólás
>!
csillagka P

Bevettük magunkat egy vendéglőbe, és végigittuk a világirodalmat; ittunk abszintot Zolától, calvadost Remarque-tól, mojitót Hemingwaytől.

Nehéz a riporter élete

Kapcsolódó szócikkek: abszint · calvados · Émile Zola · mojito
2 hozzászólás
>!
sztinus P

-Munka közben mennyire fárad el? Tudja pihentetni a szemét?
-Szoktam pihentetni, de sajnos mindig rajtakapnak, mert horkolok is hozzá.

140. oldal

Moldova György: A szent tehén Riport a textiliparról

1 hozzászólás
>!
Tigrincs P

A részleteket csak én ismerem és néhány rendkívül magas állású illető.
– És még nem mondta el senkinek?
– Csak a nagybátyámnak, de ő szegény már kint van a Kerepesi temetőben.
– Mikor halt meg?
– Nem halt meg, temetőőr.

441. oldal, A Lakinger Béla zsebcirkáló (Magvető, 1978)

1 hozzászólás
>!
Ákos_Tóth I

– Azt szeretném kérdezni a Moldova elvtárstól, hogy ha Moldova elvtárs nem író lenne, hanem olvasó, mit kérdezne saját magától?
Ravasz kérdés, szerfölött ravasz, de nekem sem véletlenül van két Mao Ce Tung-képem odahaza.
– Kedves uram – néztem a ifjúra sok szeretettel –, az még rendben van, ha valakit akasztani visznek, az mindenkivel előfordulhat. De hogy a saját akasztásomra én vigyem a kötelet, azt már nem. Legyen a hóhérnak is valami rezsije!

111. oldal (Magvető, 1980)

Kapcsolódó szócikkek: Mao Ce-tung
>!
forrás P

Mikor a vasutas könyvem megjelent, egyik barátom, egy fűtőházi mérnök megkért, hogy dedikáljak neki néhány példányt. Beültünk a Trojka presszóba, barátomnak kértem egy üveg sört, magamnak pedig egy kávét. (…) Elmegy a pincér, kezdek írogatni a könyvekbe, még tart a munka, mikor jön vissza a pincér a rendeléssel. Leteszi barátom elé a sört, tenné elém a kávét, akkor veszi észre, hogy firkálok a könyvbe. Pest okosabb pincérei közé tartozott, rájött, hogy nem egy szavalóverseny díjkiosztása folyik itt, hanem valamiféle író ajánlja a könyveit – de ki lehetek én? Lábujjhegyre emelkedett, és megnézte a címet, aztán megfordult, visszavitte a kávét, és főzetett egy másikat. Ne vegyék dicsekvésnek, de azt hiszem, hogy én vagyok az első magyar Zacc-díjas író.

38-39. oldal - Megtiszteltetés

1 hozzászólás