!

Malcolm Gladwell brit kanadai

1963. szeptember 3. (Fareham, Hampshire, Nagy-Britannia) –

Tudástár · 9 kapcsolódó alkotó · 1 film

Teljes névMalcolm T. Gladwell
Nemférfi
Honlapgladwell.com

Könyvei 14

Malcolm Gladwell: Kivételesek
Malcolm Gladwell: Fordulópont
Malcolm Gladwell: Ösztönösen
Malcolm Gladwell: A kutya szemszögéből és egyéb ritka nézőpontokból
Malcolm Gladwell: Outliers
Malcolm Gladwell: Blink
Malcolm Gladwell: Dávid és Góliát
Malcolm Gladwell: The Tipping Point
Malcolm Gladwell: Ismerős ismeretlenek
Malcolm Gladwell: Talking to Strangers

Felolvasásai 2

Malcolm Gladwell: Outliers
Malcolm Gladwell: Talking to Strangers

Népszerű idézetek

Khimaira>!

A „betört ablak” James Q. Wilson és George Kelling kriminológusok elmélete. Wilson és Kelling szerint a bűnözés a zűrzavar, a rendetlenség elkerülhetetlen következménye. Ha betörnek egy ablakot és kijavítatlanul marad, az arra járók azt gondolják, hogy senki sem törődik a házzal és senki sem felelős. Hamarosan egyre több ablakot törnek be, és az anarchia szelleme az épületről az utcára terjed; jelzést adva arra, hogy mindent szabad. Egy városban viszonylag kis problémák – graffiti, köztéri rendetlenség, zűrzavar, agresszív koldulás – azonosíthatók a betört ablakkal; ezek mind felhívásnak számítanak komolyabb bűncselekmények elkövetésére. (…) Ez a bűnözési járvány elmélete. Kimondja, hogy a bűnözés ragályos – ahogy a divattrendek is ragályosak –, hogy egy betört ablakkal kezdődhet, és elterjedhet egy egész közösségre.

143-144. oldal

6 hozzászólás
dtk8 P>!

Az iskolai teljesítményben szinte mindig csak azt mérjük, hogyan tud valaki önállóan dolgozni. Ha valaki mással együtt dolgozik, azt csalásnak nevezzük. Amint kikerül azonban a való életbe, minden arról szól, hogyan tud másokkal együttműködve dolgozni.

367. oldal

esőember>!

A kemény munka csak akkor jelent gyötrelmes rabságot, ha nincs értelme.

156. oldal

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

Lady_L>!

Barabási Albert-László a Mindentudás Egyetemén elhangzott előadásában elmondja, hogy 1929-ben megjelent Karinthy Minden másképpen van című elbeszéléskötete, s benne egy történet, a Láncszemek. Barabási a következőket idézi belőle: „Annak bizonyításául, hogy a Földgolyó lakossága sokkal közelebb van egymáshoz, mindenféle tekintetben, mint ahogy valaha is volt: próbát ajánlott fel a társaság egyik tagja. Tessék egy akármilyen meghatározható egyént kijelölni a Föld másfél milliárd lakója közül, bármelyik pontján a Földnek – ő fogadást ajánl, hogy legföljebb öt más egyénen keresztül, kik közül az egyik neki személyes ismerőse, kapcsolatot tud létesíteni az illetővel, csupa közvetlen – ismeretség – alapon.” …Az előadó az idézet nyomán megállapította: „Karinthy 1929-es ösztönös megérzése, hogy az emberek legfeljebb öt kapcsolaton keresztül összekapcsolhatók, az első nyomtatásban megjelent változata annak a fogalomnak, amit ma six degrees of separation, azaz hatlépésnyi távolság néven ismerünk. Ma már tudjuk, hogy a kisvilágok fogalma nemcsak a társadalom sajátja, hanem a legtöbb bonyolult hálóban felbukkan, a világhálótól a sejtekig.” – A ford.

A kis számok törvénye - Összekötők, Sokattudók és Ügynökök [A fordító lábjegyzete]

Kapcsolódó szócikkek: Karinthy Frigyes
Magnetar>!

Aki keményen dolgozik, érvényesíti a saját elképzeléseit, használja az eszét és a képzeletét, az képes arra, hogy a saját igényeinek megfelelően formálja a világot.

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

esőember>!

Amit szabad akaratnak tekintünk, az nagyrészt illúzió: az idő nagy részében afféle robotpilótaként működünk, gondolataink és cselekedeteink – és az, hogy milyen hatékonyan gondolkodunk és cselekszünk a pillanat tört része alatt – sokkal nagyobb mértékben befolyásolható külső tényezők által, mint azt gondolni mertük volna.

50. oldal

Malcolm Gladwell: Ösztönösen A döntésről másképp

pertita>!

Az ember evolúciója során úgy fejlődött, hogy kevés embert érezzen igazán fontosnak, kis távolságokban és viszonylag kis időtartamokban gondolkodjon; és az emberi életben mindmáig ugyanezek a dimenziók a meghatározóak.

179. oldal, HVG könyvek, 2007

Magnetar>!

Igazából nem számít, hogy mennyi pénzt keresünk azzal, ami boldoggá tesz minket reggel 9 és délután 5 óra között.

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

esőember>!

Az ember minden áldott reggel azzal a gondolattal kel fel, hogy a mai nap majd csak jobb lesz végre, de miután pár éven át hiába reménykedett, rádöbben, hogy a ma semmiben sem fog különbözni a tegnaptól. Megint csak küszködnie kell a puszta túlélésért, küszködnie kell, hogy átevickéljen egy újabb napon, és az égvilágon mindenre fel kell készülnie.

124. oldal

Malcolm Gladwell: Dávid és Góliát Történetek esélytelenekről, avagy hogyan kényszerítsünk térdre óriásokat

esőember>!

Ebben a könyvben a mellett fogunk érvelni, hogy a sikernek ez a fajta, egyéni teljesítményen alapuló megközelítése nem működőképes. Az emberek nem a semmiből érkeznek. Igenis fontos a jó származás és a pártfogók támogatása. Talán úgy tűnhet, hogy azok, akik nagyobbá lesznek, mint a királyok, mindent saját maguknak köszönhetnek. Pedig igenis támaszkodnak a rejtett előnyökre, a kivételes lehetőségekre és a kulturális hagyatékra, amely végül lehetővé teszi számukra, hogy keményen küzdjenek, és hogy úgy viszonyuljanak a világhoz, ahogy mások nem tudnak, nem tudnának. Az, hogy hol és mikor nevelkedtünk fel, meghatároz és másoktól megkülönböztet bennünket. A kultúra, amelyhez tartozunk, őseinktől hagyományozódó kulturális örökségünk előre megrajzolja teljesítményünk mintázatát – éspedig olyan fokig, hogy azt még elképzelni sem tudjuk!

27. oldal

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala