!

David Gemmell brit

1948. augusztus 1. (London, Nagy-Britannia) – 2006. július 28. (Hastings, Nagy-Britannia)

Teljes névDavid Andrew Gemmell
NemFérfi
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/David_Gemmell http://en.wikipedia.org/wiki/David_Gemmell

Képek 1

Könyvei 58

David Gemmell: Legenda
David Gemmell: Kard a Viharban
David Gemmell: Árnyjáró
David Gemmell: Éjféli sólyom
David Gemmell: Trója – Az Ezüst Íj Ura I-II.
David Gemmell: A farkas birodalma
David Gemmell: Király a kapun túl
David Gemmell: Árnyak hőse
David Gemmell: Hollószív
David Gemmell: Legendás Druss első krónikája

Kapcsolódó sorozatok: Rigante-ciklus, Drenai Saga, Trója, Jon Shannow, Makedónia, Troy, A Hatalom Kövei, Sipstrassi: Jon Shannow, Sipstrassi: Stones of Power, Greek, Hawk Queen, Rigante, Drenai Saga


Népszerű alkotóértékelések

>!
snowwolf

David Gemmell

Most olvasom az író összes könyvét, egymás után, szépen sorban.
Azon töprengetem, hogy mi is fogott meg ennyire, mitől is lettem D.G.-fan.
A remek cselekmény, a kidolgozott világ, élő és fejlődő karakterek?

Az is, de ami igazán fontos volt nekem, az a hősiesség. A Hős. És igen, az lehet Legendás Druss, vagy Skilgannon, vagy Árnyjáró, de vannak a mindennapi hősök: az egyszerű bakák, akik a társaikért – vagy egy általuk felvállalt, elfogadott eszméért – az életüket adják, vagy egyszerűen csak kiállnak egy ügy vagy egy barát mellett, tudatosan kockáztatva, a végsőkig. Mert ordas idők járnak, és Gemmell írja valahol, hogy az összes háborút néhány frusztrált vénember robbantja ki, a halálfélelmüket hatalommal próbálván csillapítani, istent játszva az egójuk megsemmisülése küszöbén.
Szerettem a csatabárdot, a pajzsfalat, a jól kiegyensúlyozott kardokat. A Bernard Cornwell szintjén leírt csatajeleneteket.
Manapság a háború elsősorban nem a csatatéren zajlik, hanem karaktergyilkosság, propaganda, (ön)cenzúra és szájzár működik, így jól esett a Snagaról olvasni, tisztább és emberségesebb halált okoz egy profi csatabárd.
Jó olyan hősökről olvasni, akiknek az életét elvek határozzák meg, akik karizmatikusak, tudnak harcolni, csapatot összefogni és küzdeni akkor is, amikor a végkimenetel (majdnem) reménytelen: mert meghalni mindenképpen meghalunk, ez az ami biztos -írja Gemmell. A kérdés az, hogy addig is hogyan élünk, és amikor a fényesre suvickolt pajzs (vagy csatabárd) tükrözte arcunkkal szembenézünk, vállalható-e az, amit látunk. És amikor eljön a halál, hogyan fogadjuk: félelemtől nyüszítve, akár öregségtől magatehetetlenül, kiszolgáltatva vagy elhülyülve, vagy pedig felemelt fejjel magunkhoz ölelve a halált.

>!
balage P

David Gemmell

Nagy kedvenc, a történetei cselekmény-központúak, semmi tájleírás, csak a lényeg. Ez nekem bejön :)

2 hozzászólás
>!
Millefo

David Gemmell

Fiatal felnőttként a Legenda volt az David Gemmeltől, ami bevonzott a hard fantasy világába. Több könyve, és világa is megfogott. Ami miatt imádom, az egyedi hangvétel, és a bölcsesség, ami süt a sorok közül. Ha valaki elolvassa pl. a Trója sorozatot David Gemmeltől, bánni fogja, hogy középiskolában nem figyelt jobban. A karakterek élnek, színesek, érdekesek, és gondolom, ez mind a szerző érdeme. Nem véletlen, hogy komoly fantasy díjat is neveztek el róla, véleményem szerint megérdemelten.

>!
Hudson

David Gemmell

Már a hetedik könyvetkönyvet olvasom tőle, de mèg mindíg meglep a befejezèsekkel.


Népszerű idézetek

>!
ppayter

Különös teremtmények a nők. Beleszeretnek egy férfibe, majd megpróbálják megváltoztatni. Általában sikerrel járnak, és egész életükben sajnálják, hogy ilyen unalmas és megalkuvó emberhez mentek feleségül.

9. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: nők
10 hozzászólás
>!
Melchiadesian

Azt mondják, hogy az ember addig nem öregszik, míg él az anyja. Szerintem ez így van. Te mindig gyerek leszel az ő szemében. És ez rettentően bosszantó, de tudod, amikor eltávoznak, az egész világot odaadnád azért, hogy halld, amint még egyszer gyerekként bánnak veled.

357. oldal

1 hozzászólás
>!
Szelén

Rájössz majd, hogy a bátorság és a szerencse gyakran együtt hálnak.

59. oldal, I. kötet

>!
mcgregor

– Mi ez a hely?
– Az a neve, hogy Egy Híján.
– Furcsa név egy fogadónak.
Varsava a férfi fakó szemébe nézett.
– Nem igazán. Egy ventriai pohárköszöntőről kapta a nevét: Váljon valóra minden álmod – egy híján.
– Mit jelent ez?
– Egyszerűen csak azt, hogy az embernek mindig legyen beteljesítetlen álma. Mi lehet annál rosszabb, mintha elérsz mindent, amiről csak álmodtál? Akkor mihez kezdesz?

>!
Dominik_Blasir

– Spártában nincsenek szajhák.
– Nincsenek szajhák? Ez hihetetlen! Nem csoda, hogy olyan lelkesen vágytok más városok meghódítására.

299. oldal

>!
Shanara

Nem könnyű becsületesnek lenni. A világ tele van ravasz, eszes emberekkel, akik nem értik, mit jelent a hűség és a becsület. Áskálódnak, lopnak, és a világ szemében mindig sikeresek. A becsületességhez sok erőfeszítés kell és állandó bátorság. Ami pedig a tisztességet illeti, az a legnehezebb mind közül.

35. oldal, Delta Vision, 2007.

>!
Melchiadesian

Nehéz gyűlölni olyasvalakit, aki szerette azt, akit te is szerettél.

16. oldal