!

Alan Watts brit

Alan W. Watts

1915. január 6. (Chislehurst, Kent, Anglia) – 1973. november 16. (Mt. Tamalpais, Kalifornia, USA)

Teljes névAlan Wilson Watts
NemFérfi
Wikipédiahttp://en.wikipedia.org/wiki/Alan_W._Watts

Könyvei 11

Alan Watts: A könyv
Alan W. Watts: A zen útja
Alan Watts: A bizonytalanság bölcsessége
Alan Watts: The Book – On the Taboo Against Knowing Who You Are
Alan Watts: Tao: Az áramlás útja
Alan Watts: The Way of Zen
Alan Watts: The Joyous Cosmology
Alan Watts: Cloud-hidden
Alan Watts: Eastern Wisdom, Modern Life
Alan Watts: The Supreme Identity

Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

Örökösen „meghódítjuk” a természetet, a teret, hegyeket, sivatagokat, baktériumokat és rovarokat, ahelyett hogy megtanulnánk, hogyan lehet egy harmonikus rendszerben együttműködni velük.

Alan Watts: A könyv Az önmagad megismerését tiltó taburól

3 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

Szent iratokat bálványozni olyan, mint papírpénzt enni.

Alan Watts: A könyv Az önmagad megismerését tiltó taburól

>!
Gunnar

Szokványos tévedése általában a gyakorló vallásoknak, hogy összekeverik a jelképet a valósággal, hogy ha útmutató ujjat látnak, ahelyett hogy követnék irányát, inkább cumiznak vele.

21. oldal

>!
Lunemorte MP

Ha félsz a haláltól, akkor éld a halált. Hagyd, hogy magával ragadjon, elborítson – félelem, kísértetek, fájdalmak, múlandóság, felbomlás; minden. És akkor jön, ami mindeddig elképzelhetetlen volt, a meglepetés; nem halsz meg, mert sohasem születtél. Csak éppen elfelejtetted, ki vagy.

Alan Watts: A könyv Az önmagad megismerését tiltó taburól

Kapcsolódó szócikkek: halál
>!
Andaxin

Frusztrációnk részben abból a szokásunkból adódik, hogy örökösen a nyelvtől és a gondolattól várjuk a magyarázatot, ám hiába. Azt kívánni az élettől, hogy ilyen értelemben legyen érthető, annyi, mintha azt várnánk tőle, hogy ne élet legyen.

46. oldal

>!
Lunemorte MP

Úgyhogy egyenesen a földre vetheted magad, kitárt testeddel szétterülve Föld Anyán, abban a biztos tudatban, hogy egy vagy vele, és ő veled. Ugyanolyan szilárdan megalapozott vagy, és ugyanolyan sebezhetetlen, mintő, valójában ezerszer szilárdabb és sebezhetetlenebb. Amilyen biztosan elnyel holnap, ugyanolyan biztosan életre kelt újra, új törekvésekre és szenvedésre. És nem csak „valamikor”: most, ma, mindennap életre kelt, nem egyszer, hanem ezerszer, újra meg újra téged, éppúgy, ahogyan mindennap ezerszer elnyel. Mert örökre és mindig csak most van, ugyanaz a most; a jelen az egyetlen dolog, aminek nincs vége.

Alan Watts: A könyv Az önmagad megismerését tiltó taburól

>!
Lunemorte MP

Nos, mi is csak zombik vagyunk, úgyhogy ne panaszkodj, ha feldühödünk.

Alan Watts: A könyv Az önmagad megismerését tiltó taburól

>!
vargajudit P

Elejétől fogva nyilvánvaló: ellentmondásos dolog tökéletes biztonságra vágyni egy olyan mindenségben, amelynek a lényege a pillanatnyiság és a folytonos változás. (…) Ha biztonságban akarom tudni magam, vagyis védelemre vágyom az élet változékonyságával szemben, valójában az élettől akarok elkülönülni. Pedig éppen ez az elkülönültségérzet az, ami a kiszolgáltatottság érzését kelti bennünk.

75. oldal

>!
Gunnar

Ha tehát miután legalább elméletben megértettétek, hogy az egótrükk egy beugratás, és hogy a színfalak mögött az „én” és a „világegyetem” egy és ugyanaz, megkérdezitek tőlem: „És akkor mi van? Mi a következő lépés, a gyakorlati alkalmazás?” – azt válaszolom, hogy a legeslegfontosabb elmélyíteni, megszilárdítani a megértéseteket, képessé válni a felszabadult örömre, arra, hogy a jelenben tudjatok élni, és az ehhez szükséges fegyelemre. Enélkül nincs mit adnotok – a béke vagy a faji integráció ügyének, az éhező hinduknak és kínaiaknak vagy akár a legközelebbi barátaitoknak. Enélkül minden szociális segítségnyújtási igyekezet zűrzavaros kontárkodás, a jövőre irányuló minden tevékenykedés pedig előre tervezett katasztrófa lesz.
De az út nem visszafelé vezet. Amint a tudomány még több tudomány segítségével haladta meg saját, teljesen atomisztikus és mechanikus világnézetét, az egotrükköt elmélyített és felerősített öntudatossággal kell meghaladni. Mert nem lehet a különállóság érzésétől egy úgynevezett „akaratlagos cselekvéssel” megszabadulni, úgy, hogy megpróbálunk elfeledkezni magunkról, vagy úgy, hogy „belefeledkezünk” valami más érdekes dologba. Ezért bukik meg mindenféle erkölcsi prédikáció: csak körmönfont képmutatókat szül – szégyenbe, bűntudatba vagy félelembe prédikált embereket, akik rákényszerítik magukat, hogy úgy viselkedjenek, mintha tényleg szeretnének másokat, úgyhogy a végén „erényeik” gyakran kártékonyabbak, mint „vétkeik”. Egy igen lelkiismeretes, őszinte és nagyszerű hölgyek által vezetett brit szociális szolgálat, a Charity Organization Society – röviden C.O.S. – a szegények közt csak mint a „Cringe or Starve” (Nyalj vagy Éhezz) szolgálat ismeretes.

161-162. oldal

Alan Watts: A könyv Az önmagad megismerését tiltó taburól

>!
Gunnar

Elfeledkeztünk róla, hogy a gondolatok és a szavak csupán egyezményesek, s hogy végzetes hiba az egyezményes dolgokat túl komolyan venni. Az efféle dolgok ugyanis a társadalom kényelmét szolgálják: ilyen például a pénz. A pénz megszabadít a cserekereskedelem kényelmetlenségeitől. A pénzt mégis képtelen dolog túl komolyan venni, vagy összekeverni a valódi javakkal, hiszen nem lenne jó senkinek, ha például enne belőle, vagy ruhaként viselné.

42-43. oldal