!

Bill Bryson amerikai

1951. december 8. (Des Moines, Iowa, Amerikai Egyesült Államok) –

Tudástár · 2 kapcsolódó alkotó · 1 film

Teljes névWilliam McGuire “Bill” Bryson
Nemférfi
Honlapbillbryson.co.uk

Könyvei 37

Bill Bryson: Majdnem minden rövid története
Bill Bryson: Hátizsákkal a vadonban
Bill Bryson: Shakespeare
Bill Bryson: Egyik lábam itt…
Bill Bryson: Otthon
Bill Bryson: Jegyzetek egy kis szigetről
Bill Bryson: Jegyzetek egy nagy országról
Bill Bryson: A Short History of Nearly Everything
Bill Bryson: A Walk in the Woods
Bill Bryson: A test

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Talentum Tudományos Könyvtár

Felolvasásai 1

Bill Bryson: One Summer: America 1927

Népszerű idézetek

Kuszma P>!

Lehet, hogy rosszabbul aludnánk, ha tudnánk, hogy matracunk egyben mintegy kétmillió mikroszkopikus atka otthona is, és ezek éjszaka lakmároznak a faggyúmirigyeink kiválasztotta olajokból és az éjszakai forgolódásunk során lehullatott bőrdarabkáinkból. Csak a párnánkban van vagy negyvenezer ilyen. (Számukra a fejünk egy nagy, zsíros gubanc.) És ne higgyük, hogy a dolog megoldható egy tiszta párnahuzattal! Az ágyban élő atkák számára a legszorosabban szőtt szövet is olyan, mint nekünk, mondjuk, egy hajó vitorlakötélzete. Ha a párnánk hatéves (ez a párnák átlagéletkora), akkor tömegének egytizedét „levedlett bőrünk, élő és halott atkák és azok ürüléke” teszi ki.

329. oldal

Kapcsolódó szócikkek: atka
83 hozzászólás
Kuszma P>!

Egyes higiéniai ügyekben visszafejlődtünk. Dr. Maundernek az a véleménye, hogy amióta egyre alacsonyabb hőmérsékleten használható mosóporokat használunk, egyre jobban szaporodnak a nemkívánatos kis élőlények. Ő ezt így fogalmazza: „Ha tetves ruhát alacsony hőmérsékleten mosunk, annyit érünk el, hogy tisztább tetveink lesznek.”

329. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mosópor · tetű
17 hozzászólás
sztimi53>!

Könnyen elsiklunk afelett, hogy az élet egyszerűen van. Emberként úgy érezhetjük, mindennek kell hogy célja legyen. Terveink, törekvéseink, vágyaink vannak. A lehető legteljesebb mértékben, állandóan ki akarjuk használni a részegítő létezést, amit ajándékba kaptunk. De miből áll egy zuzmó élete? Élni akarása mégis éppoly erős, mint a miénk, sőt, jó érveim vannak rá, hogy kijelenthessem: még erősebb. Ha nekem évtizedeket kellene töltenem bolyhos kinövésként egy kövön az erdőben, nem hiszem, hogy sok kedvem lenne így folytatni.

304. oldal, 22. fejezet - Agyő, világ! (Akkord, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: élet · életkedv · zuzmó
9 hozzászólás
Kuszma P>!

Nem túl jó ötlet nagyon mélyen belemerülni saját mikrobáink világába. Louis Pasteur, a nagy francia vegyész és bakteriológus annyira megszokta, hogy ezeket vizsgálja, hogy minden elé tett fogást nagyítóval nézett meg, mielőtt hozzákezdett volna – valószínűleg nem sok vacsorameghívást kapott.

274. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Louis Pasteur
sztimi53>!

A szénatom azért különleges, mert szégyentelenül összeáll bármelyik elemmel. Ő az atomok világának aranyifjúja, amely rengetegféle társával (sőt, saját magával is) kapcsolatot létesít.

231. oldal, 16. fejezet - A magányos bolygó (Akkord, 2006.)

Kapcsolódó szócikkek: atom · szén
8 hozzászólás
sztimi53>!

Bőrünk sejtjei például halottak. Kellemetlen, de igaz gondolat, hogy külső felületünk halott. Egy átlagos méretű felnőtt mintegy 2 kilogramm halott bőrt cipel magával, és ennek több milliárd apró pelyhe foszlik le rólunk minden nap. Ha legközelebb végighúzzuk az ujjunkat a polcon felgyülemlett porban, jusson eszünkbe, hogy ennek nagy része emberi bőrből származik.

336. oldal, 24. fejezet - Sejtek, (Akkord, 2006.)

Kapcsolódó szócikkek: bőr · por
3 hozzászólás
sztimi53>!

A fizikusok hírhedten gúnyosan tudnak bánni a más területet tanulmányozó tudósokkal. Amikor a nagy osztrák fizikust, Wolfgang Paulit felesége elhagyta egy vegyész kedvéért, a fizikus egyszerűen nem akarta tudomásul venni a szomorú tényeket. Így panaszkodott egy barátjának:
– Ha egy matadort választott volna helyettem, azt érteném. De egy vegyészt…
Rutherford megértette volna az érzéseit. Egyszer azt mondta: – Csak kétféle tudományt ismerek: a fizikát és a bélyeggyűjtést.

133. oldal, 9. fejezet - A hatalmas atom (Akkord, 2006.)

Kapcsolódó szócikkek: fizika · fizikus
2 hozzászólás
sztimi53>!

Ha valaki egészséges, tisztálkodási szokásai pedig átlagosak, akkor körülbelül egybillió baktérium legelészik rajta, százezer minden négyzetcentiméternyi bőrfelületen. Megélnek a naponta ledobott körülbelül tízmilliárd bőrdarabkánkból, valamint pórusainkból és testnyílásainkból távozó ízletes olajokból és ásványi anyagokból. Mi vagyunk számukra a legjobb svédasztal, ami ráadásul még meleg és mozog is. És mit kapunk tőlük cserébe? A testszagot.

274. oldal, 20. fejezet - Kicsi világ (Akkord, 2006.)

Kapcsolódó szócikkek: baktérium · testszag
1 hozzászólás
sztimi53>!

A fizikusok tehát egyre nagyobb és hatékonyabb gépeket építettek, és segítségükkel számtalan részecskét és részecskecsaládot találtak, vagy legalábbis sok ilyen létezésére következtettek; megjelentek a müonok, pionok, hiperonok, mezonok, K-mezonok, Higgs-bozonok, közvetítő vektorbozonok, barionok és tachionok. Ez még az atomfizikusoknak is sok volt egy kicsit. Egyszer Enrico Fermitől megkérdezte egy diákja egy bizonyos részecske nevét. A professzor így válaszolt: „Fiatalember, ha képes lennék megjegyezni minden részecske nevét, botanikusnak mentem volna.”

154. oldal, 11 fejezet, Mark Mester Kvarkjai, Akkord, 2006.

Kapcsolódó szócikkek: Enrico Fermi · fizikus · Higgs-bozon
9 hozzászólás
sztimi53>!

* Az óriás tintahal emészthetetlen részei, különösen a csőre, összegyűlik az ámbráscet gyomrában, és ámbrát alkot, ami a parfümök rögzítőanyaga. Amikor az olvasó legközelebb beszórja magát Chanel parfümével (ne olvassa tovább, ha nem), jusson eszébe, hogy egy láthatatlan tengeri szörny esszenciájával kerül testi kapcsolatba.

257. oldal, 18. fejezet - A tenger hullámai (Akkord, 2006.)

Kapcsolódó szócikkek: ámbráscet · bálna · parfüm
2 hozzászólás