Zónák

>Mik azok a zónák?

A főoldalon található Erről van szó most a Molyon felirat alatti feliratok zónákat rejtenek. A zónákban karcokat találsz, amelyek mind az adott zóna témájához tartoznak, illetve az adott téma iránt érdeklődő embereket. Például lehet zónát nyitni az egy helyen élő tagoknak (Erdélyi molyok), egy adott sorozat iránt érdeklődőknek (Harry Potter), vagy egy hobbi szerelmeseinek is (Kézimunka sarok). Ha nem tudod hirtelen, hova fordulj a kérdéseddel, ebben a karcban találsz egy összefoglalót az induláshoz.

>Hogyan lesz valaki egy zóna tagja?

Ha rákattint a zóna oldalán a szürke Figyelem gombra. Ekkor ez a gomb zöldre vált. Ha valaki ír egy karcot egy adott zónába, akkor nem lesz automatikusan a zóna tagja.

>Mire figyeljek új zóna nyitásánál?

Ellenőrizd, nincs-e már egy hasonló zóna! Ehhez használd a keresőt, próbálj szinonimákra is keresni.
Igyekezz rövid, egy-két szavas nevet találni a zónádnak - így szebben is mutat majd, és hivatkozni is könnyebb lesz rá.

>Hogyan tudok új zónát nyitni?

Zónát a fejlécben található + Új menüből, illetve a főoldali menüben található Zónák oldalról elérhető + Új zóna gombbal lehet létrehozni.
A zónához lehet saját zónaszabályzatot írni, ez a zónában az oldal tetején, illetve az új karc írásánál is megjelenik.

>Hogyan tudok karcot írni egy zónába?

A zónában található Új karc a zónába gombbal tudsz új karcot írni az adott zónába, vagy a fölső menüből elérhető Új karc linkkel. Itt viszont ki kell választanod, melyik zónába szeretnéd írni, de csak azok közül a zónák közül választhatsz, amelyeknek tagja vagy.
Utólag nem tudod se betenni, se kivenni a karcod egy zónából sem.

>Miért nem tudom törölni a zónámat?

Az aktív zónák a közösség tulajdonát is képezik, ezért nem lenne jó, ha bárki bármikor törölhetné a saját maga által létrehozott zónát. Azonban ha az egyik zónád már legalább egy hónapja inaktív, írj egy üzenetet a Molynak, és kérésedre töröljük.

>Kiknek a frissébe kerül be a karcom, ha azt egy zónába írom?

Mindenkinek, aki tagja a zónának, illetve minden figyelőd frissébe is, amennyiben nem tiltják az adott zónát.

>Mikor kerül be egy zóna a frissembe?

Ha egy figyelted nyit egy zónát, az bekerül a frissedbe, illetve ha egy zónát olyan könyvhöz vagy szerzőhöz csatolnak, amit/akit figyelsz.

>Hogyan csatolhatom könyvhöz vagy szerzőhöz a zónámat?

Csak adminisztrátorok tudják hozzácsatolni a zónádat szerzőhöz vagy könyvhöz. Írj egy üzenetet az Üzenet a Molynak oldalon keresztül, ha szeretnéd, hogy megtegyék.

>Mire jó a Figyelem gomb a zónáknál?

Ha figyelsz egy zónát, minden karc, amit oda írnak, megjelenik a frissedben is, így biztosan nem maradsz le semmiről. Ha a zöld Figyelem gombra kattintasz, ki is léphetsz vele a zónából, így nem kapod meg az összes karcot, amit oda írnak.

>Mire jó a Tiltom gomb a zónáknál?

Ha tiltasz egy zónát, akkor sem jelenik meg egy oda írt karc a frissedben, ha azt egy figyelted írta.

>Kik tudnak karcot írni egy zónába?

Mindenki, aki regisztrált Moly tag, és nincs kitiltva az adott zónából.

>Hogyan tudok valakit kitiltani a zónámból?

Nyisd meg a tagok listáját és kattints a neve mellett található Kitiltom gombra. Így nem fog tudni karcokat írni a zónádba, ugyanakkor továbbra is kapni fogja a frissébe, ha másvalaki ír oda.
A kitiltás egy zónás karc vagy az ahhoz írt hozzászólás fogaskereke alól is indítható, így a zónát nem figyelő tagok is kitilthatóak. A kitiltott tagok listája a zóna tagjainak oldaláról érhetőek el, ott is lehet törölni őket.
Csak olyan tagokat tilts ki a zónádból, akik nem tartják be a zóna szabályzatát!

>Kik azok a zónamoderátorok?

A zóna gazdája a zóna figyelőiből választhat moderátorokat, akik hozzá hasonlóan tehetnek ki oda nem illő karcokat a zónából, illetve tilthatnak ki tagokat a zónából – ők a zónagazda neve alatt jelennek meg. Ez nem kötelező, de hasznos lehet, ha valaki talál magának olyan segítőket, akivel meg tudja beszélni az esetleges problémás ügyeket.

>Hogyan és miért került be a karcom egy zónába, vagy ki belőle?

Ha kikerült a karcod a zónából, ahová írtad, valószínűleg a zónagazda, vagy az egyik zónamoderátor tette ki onnan. Illetve a Segítő zónák azok, amelyek valamely gyakori problémára adhatnak megoldást, és ezek azok a zónák, amelyekből és amelyekbe a szerkesztők tetszőleges karcokat be- és átpakolhatnak.

>Mi alapján vannak kiemelve a zónák a főoldalra?

Olyan zónák kerülnek a főoldalra, amelyek aktívak, van zónaképük, rövid, egyértelmű nevük, és könyvekről, írókról, molyokról szólnak. Akadnak kivételek, ez csak egy általános leírása egy kiemelt zónának, előfordul, hogy más szempontokat is figyelembe kell venni. Ha úgy érzed, a te zónádnak is kiemeltnek kellene lennie, de nem az, írj egy üzenetet a Molynak.

>Mik azok a titkos zónák?

Olyan zónák, amik zártak, csak a zónatulajdonos hívhatja meg a tagokat, és minden, ami a zónában történik, csak a tagok számára elérhető. (Vagyis ha a legutóbbi karcod egy ilyen zónába írtad, akkor a profilodon alul nem ez a karc fog megjelenni azok számára, akik nem tagjai a titkos zónának, hanem az a legutóbbi, amelyik nem titkos zónába íródott.)
A Moly irányelvei ezekre a zónákra is érvényesek.

>Hogyan igényelhetek titkos zónát?

Az Üzenet a Molynak oldalon keresztül lehet osztályok, olvasóklubok számára.