Utazókönyvek

>Mik azok az utazókönyvek?

Olyan könyvpéldányok, amiket a gazdájuk útra indított, azaz kölcsönadott egy embernek, aki továbbadta egy másik embernek, aki tovább adta egy harmadiknak és így tovább. Az út végén az utazókönyv visszatér a gazdájához.

>Mire jó ez?

Így azok az emberek is elolvashatnak egy adott könyvet, akik nem tudják/akarják megvenni, vagy nem tudnak/akarnak beiratkozni egy olyan könyvtárba, ahol megvan. Akkor is jól jön egy-egy utazókönyv, ha az adott könyv amúgy fellelhetetlen, vagy a könyvtárban hosszú várólista van rá.

>Hol találom az utazókönyveket?

A főoldali menüben kattints az Utazókönyvek linkre. Ha egy konkrét könyvnél vagy kíváncsi rá, hogy van-e belőle utazó példány, menj a könyv adatlapjára, és nézd meg a jobb oldali menü Utazókönyvek pontját. 

>Mire figyeljek, ha utazókönyvre jelentkezem?

Ha utazókönyvért jelentkezel, mindig olvasd el figyelmesen a leírását, vedd figyelembe, hogy hány napig lehet valakinél a könyv, és számold bele a terveidbe a postaköltséget, amivel a következő olvasóhoz juttatod a könyvet. Számolj azzal is, hogy aki nem hajlandó visszaszolgáltatni egy könyvet a megbeszéltek szerint, annak törlésre kerül a molyos profilja, és a könyv eltulajdonítása akár rendőrségi feljelentést is vonhat maga után. Ha az utazókönyv gazdája jóváhagyta a jelentkezésedet, az utazókönyv oldalán kell majd jelezned, ha megkaptad, és ha továbbadtad a könyvet, illetve azt is, ha mégsem akarod, hogy hozzád utazzon a könyv.

>Hogyan tudok jelentkezni egy utazókönyvre?

Kattints az utazókönyv oldalán a Jelentkezem gombra.

>Miért nem tudok bizonyos utazókönyvekre jelentkezni?

Ennek három oka lehet. Vagy beállította az utazókönyv gazdája, hogy csak a figyeltjeinek utaztatja a könyvet, és te nem tartozol közéjük, vagy lezárta a jelentkezést. Ez akkor fordul elő, ha annyian jelentkeztek már, ahány embernél többnek már nem szívesen adja kölcsön az illető a könyvét, vagy mert elrongyolódhat, vagy mert annál több ideig már nem tudná nélkülözni (pl. mert kezdődik a tanév). A harmadik eset, hogy még nincs visszaigazolva az emailcímed (ez feltétele a jelentkezésnek). Ha ez a helyzet, akkor a profilodon találsz erről egy figyelmeztető feliratot. Az ott található instrukciókat követve könnyen visszaigazolttá teheted az emailcímed.

>Hogyan tudom jelezni, hogy megérkezett hozzám a könyv?

Kattints az utazókönyv oldalán az Átvettem gombra. Ez a gomb csak akkor jelenik meg nálad, ha a sorban előtted álló már rákattintott a Továbbadtam gombra, vagy, amennyiben te vagy az első a sorban, amikor az utazókönyv gazdája jóváhagyta a jelentkezésedet.

>Hogyan tudom jelezni, hogy továbbadtam a könyvet?

Kattints az utazókönyv oldalán a Továbbadtam gombra. Ez a gomb csak akkor jelenik meg nálad, ha már rákattintottál az Átvettem gombra.

>Hogyan tudok lejelentkezni egy utazókönyvről?

Ha meggondolod magad, lejelentkezni az utazókönyv oldalán a Jelentkezők link alatt a neved melletti piros X-re kattintva tudsz. Csak akkor jelentkezhetsz le egy utazókönyvről, ha az még nem érkezett meg hozzád, illetve nem indították útjára feléd.

>Mire figyeljek, ha utazókönyvet hozok létre?

Ha utazókönyvet hozol létre, tudd, hogy ezzel kockázatot vállalsz, előfordulhat, hogy soha nem látod viszont a könyvedet. Ennek elkerülése érdekében kérj a jelentkezőktől privátban teljes nevet és címet, valamint működő emailcímet, azaz egy email küldését is. De azt is megszabhatod, hogy kinek utaztatod a könyvedet, te döntesz arról, kit találsz biztonságos olvasónak. A Leírás mezőben jelezheted, ha például csak városon belül, vagy csak fél évnél régebbi molyoknak adod oda a könyvedet. Ha olyan jelentkezik a könyvedért, akinek nem szeretnéd odaadni, vagy nem tudod, mert csak 2 hónapra tudsz megválni tőle, és abba nem fér bele 10 ember, akkor a Jelentkezőkre kattintva tudod kiikszelgetni, akikhez nem fog eljutni a könyv. Így ők is kapnak egy visszajelzést, tudni fogják, hogy ne várjanak hiába. Ugyanígy pipálni is kell azokat, akik számíthatnak a könyvre. A jelentkezőket az ismert sorba rendező ikon alatt sorba is lehet rendezni, így lehet tudni, hogy ki ki után következik, és nem kell feltétlen a jelentkezés sorrendjéhez igazodni (ha két moly például ugyanott lakik, célszerű őket egymás mellé rendezni, hogy megkíméljük egyiküket - és a könyvet - a postázástól).

>Hogyan tudok utazókönyvet létrehozni?

Kattints a profilodról vagy a főoldali menüből elérhető menüre, és azon belül az Új utazókönyv linkre. Adott könyv adatlapjáról is létrehozhatsz utazókönyvet, az Utazókönyvek menü melletti plusz jelre kattintva.