Sorozatok

>Hol találom a sorozatokat?

Az összes sorozatot a főoldali menüből elérhető Sorozatok oldalon találod. Ha konkrét sorozatot keresel, keress rá a keresővel, vagy az egyik rész könyvadatlapján keresd a cím mellett a sorozat nevét.

>Hogyan jelölhetek kedvencnek egy sorozatot?

Kattints a sorozat adatlapján a jobb fölső sarokban található csillagra. A kedvencnek jelölt sorozataid megjelennek a profilodon a kedvenc könyveid alatt.

>Milyen sorozatok vannak a Molyon?

Sorozatok: Olyan könyvek, melyek történetükben összefüggenek egymással. Ilyen például a Harry Potter.
Kiadói sorozatok: Olyan könyvek, melyeket egy kiadó egységes külalakkal és témában jelentetett meg. Ezekből csak akkor készül azonban sorozatadatlap, ha a hozzá tartozó könyvek kizárólag abban a kiadásban jelentek meg. Ilyen például a Mítoszok és legendák sorozat.

>Hol találom az olyan kiadói sorozatokat, amelyekből nem készülhet sorozatadatlap?

Az ilyen kiadói sorozatokat a hozzájuk tartozó könyvek adatlapján a Polcok menüben találod.

>Hol látszik, hogy egy könyv egy sorozat része?

A könyv adatlapján a könyv címe mellett szürke linkként szerepel a sorozat neve, és ha van, a könyv sorozatban elfoglalt sorszáma.

>Hogyan hozhatok létre sorozatot?

1. Bizonyosodj meg róla, hogy nincs még létrehozva a sorozat. Ez bármely sorozatrész könyv adatlapján látszik a cím mellett. (Pl.: Jeff Lindsay: Dupla Dexter) Azt is nézd meg, hogy van-e már ilyen polc - a kereső segítségével vagy az egyik könyv adatlapján a jobb oldali menü Polcok menüpontja alatt, mert ha már van, akkor csak azt kell kérni, hogy átalakítsuk.
2. Ha se sorozat, se polc nincs, hozd létre a polcot, majd tedd fel rá az azonos nyelvű(!) könyveket olvasási sorrendben (tehát az angol és a magyar nyelvű sorozatnak két külön polcot készíts).
3. Ha készen vagy vele, szólj a Címkeigénylés zónában.
4. Az ellenőrzés után a polcot átalakítjuk sorozattá, ami így megjelenik a könyvadatlapon a cím mellett. A sorozat ettől a pillanattól fogva független a polctól, így ha nincs más kiegészítő információ a polcon, akár törölhető is.

>Törölhetem a polcom a sorozat létrehozása után?

A sorozatadatlapok függetlenek a polcoktól, amiből létrehoztuk. Ha a sorozat sima sorozat, azaz van saját adatlapja, és a könyvek adatlapján megjelenik a cím mellett a sorozat neve, akkor igen. Ha kiadói sorozatról van szó, akkor nem, mert a polcod szolgál a kiadói sorozat alapjául.

>Mit tegyek, ha új kötete jelent meg egy sorozatnak?

1. Ha van polca, tedd fel a sorozat polcára. Az a polc az, amelyiknek ott szerepel a neve mellett a sorozat felirat kék alapon fehérrel.
2. Szólj a Címkeigénylés zónában, vagy írj hibajelzést a könyv adatlapjáról, add meg a sorozat nevét, a könyv címét és a könyv sorszámát.

>Jó helyen van a sorozat megnevezése az info-mezőben/alcímben/címben?

Nem. Amíg a sorozatpolcok, illetve nem is olyan régen a könyvcímek mellett megjelenő sorozatok el nem készültek, sok könyvnél feltüntettük az info-mezőben (vagy az alcímben) a sorozat nevét és a könyv sorszámát. Ezeket - a sorozatok megjelenése miatt - folyamatosan töröljük. Ha olyan könyvet találsz, ahol a borító (és fülszöveg) alatt sorozatnevet és számot látsz, szólj és javítjuk. (Könyv adatlapja/középen felül a felkiáltójellel, vagy akár a Címkeigénylés zónában.)

>Csak egész számok lehetnek a sorszámok? Miért van két egyforma sorszámú könyv a sorozatban?

Nem, lehetséges 0,5 rész, 7 és ¾. rész (stb.) is, ezt a sorozatpolcon vagy a sorozat igénylésekor jelezni kell (pl.: A neveletlen hercegnő naplója). Az omnibus kiadásokat (gyűjteményes kiadás, a sorozat több kötetét is tartalmazza) is hozzáadjuk a sorozatokhoz, összesített sorszámmal (pl.: Az elátkozott királyok). Ha a sorozat egyik könyve két különböző címmel is megjelent, mindkét könyv szerepelhet a sorozat adatlapján, azonos számmal (pl.: Narnia Krónikái).

>Mi az az univerzumpolc?

A külön univerzumban játszódó sci-fi/fantasy történetek számára létrehoztunk úgynevezett univerzumpolcokat, melyeken az adott világ összes, csak lazán összefüggő (al)sorozatát feltüntettük. (Pl.: Forgotten Realms univerzumpolc)

>Mit jelent a sorozat adatlapján, hogy a sorozat lezárult?

Az eredeti sorozatot az írója már nem folytatja, vagy ha fordításról van szó, akkor a sorozatot a kiadó félbehagyta.
A hivatalosnak nevezett, de nem a szerző által írt folytatásokat nem tesszük a sorozat számozott részévé (Pl: az új Poirot regény, a A monogramos gyilkosságok). Kivétel ez alól például az Idő kereke sorozat, amit a szerző részletes jegyzetei alapján - halála után - más fejezett be.

>Hogyan jelezhetem, ha egy sorozat lezárult?

Vagy írj a Címkeigénylés zónába, vagy írj hibajelzést az egyik könyv adatlapjáról.