Profil

>Hogyan érhetőek el a profil oldalak?

A saját oldalad a fejlécben található képre vagy a Profil feliratra kattintva érheted el. Akárki másét pedig a nevére kattintva, vagy beírva a böngésző címsorába a címét: https://moly.hu/tagok/felhasznaloneve

>Hogyan tudom szerkeszteni az adataimat?

A profiloldaladon a jobb felső sarokban található fogaskerékre kattintva a Profiladatok és a Személyes adatok füleken tudod módosítani az adataidat. Ha csak a személyes adataidat akarod szerkeszteni, elég, ha a személyes adataidnál található Személyes adatok szerkesztése linkre kattintasz.

>Hogyan tudom szerkeszteni a beállításaimat?

A profiloldaladon a jobb felső sarokban található fogaskerékre kattintva a Szűrés és a Működés füleken tudod módosítani a beállításaidat. Érdemes mindkét oldalt átböngészni az elején, hogy tudd, mit és hol állíthatsz be, és így a lehető legkényelmesebben használhasd az oldalt.

>Hogyan tudom kicserélni a profilképemet?

A profilod szerkesztési nézetében a Profilkép cím alatti Fájl kiválasztása gombra kattints, és az így megjelenő ablakban válassz ki a gépedről egy tetszőleges, optimálisan négyzet alakú, legfeljebb 3MB méretű, .jpg, .jpeg vagy .png kiterjesztésű képet, majd kattints a Megnyitás, majd a Mentés gombra. Ha a kép, amit kiválasztasz, nem négyzet alakú, arányosan le lesz vágva belőle, jobb- és baloldalt, vagy fönt és lent, attól függően, hogy fekvő vagy álló a kép.

>Hogyan tölthetek fel fejlécképet a profilomhoz?

Ez csak pro tagoknak elérhető funkció. A profilod szerkesztési nézetében a Profilkép alatt található Fejléckép felirat alatti Fájl kiválasztása gombra kattints, és az így megjelenő ablakban válassz ki a gépedről egy tetszőleges, optimálisan 960x180 pixel méretű, legfeljebb 5 MB méretű, .jpg, .jpeg vagy .png kiterjesztésű képet, majd kattints a Megnyitás, majd a Mentés gombra. Ha a kép, amit kiválasztasz, kisebb, mint a fejléc mérete, sokszorozva fog megjelenni, hogy kitöltse a rendelkezésére álló helyet.
Érdemes azt is figyelembe venni a képválasztáskor, hogy a kép bal oldalából 165 pixelt elfoglal a profilkép.

>Mit látnak mások a profiloldalamból?

Ami nálad megjelenik a profiloldaladon (nem pedig a szerkesztési nézetben), azt mind látják mások is, ha be vannak jelentkezve. Be nem jelentkezett látogatók nem látják a személyes adataidat, és a hozzászólásaidat se.

>Hogyan tudom testreszabni a profilom?

A saját profiloldal tetején a fogaskerék mellett található testreszabás ikonnál () tudod beállítani, hogy mi és milyen sorrendben szerepeljen a profilodon. Az egyes elemek ki-bekapcsolásával, illetve áthelyezésével tudsz változtatni a megjelenésen.
Ha idézetet vagy karcot szeretnél kiemelni, az idézet vagy a karc saját oldalán (a kis kék nyíllal lehet odajutni) található "Kiemelem" gombbal tudod ezt megtenni. (Az Utolsó karc és a Kiemelt karc egymástól függetlenül megjelenhet.) Az idézetek a szerencsesütikkel megegyező formában jelennek meg.
A beállítóablak Alapértelmezett gombjára kattintva bármikor törölni tudod az egyéni beállításokat (ha az ablakban nem jelenik meg ez a gomb, akkor nincs egyéni beállítás).

>Mire jók a szerkesztési nézetben látható szemek melletti jelölőnégyzetek?

Ha kiveszed a pipát ezekből a négyzetekből, az a tartalom, amihez tartozik, nem fog megjelenni a profiloldaladon, és így mások sem fogják látni. Így például megadhatod, hogy hol laksz, ami jól tud jönni a Piactéren, de mások nem fogják látni ezt a személyes adatot rólad.

>Mik ezek a kis ikonok a nevek mellett?

Piros alapon fehér szív: azok kapják 24 órára, akik tettek valamit a Moly adatbázisáért (küldtek be adatbázissal kapcsolatos hibajelzést, vagy töltöttek fel idézetet, borítót, fülszöveget, címkét, kiadást vagy alkotóról képet)
Fekete alapon fehér A: admin
Zöld alapon fehér S: szerkesztő
Világoskék alapon fehér S: kihívásszerkesztő
Zöld alapon fehér +: segítő
Lila alapon fehér M: Merítés-szerkesztő
Narancssárga alapon fehér P: pro tag
Kék alapon fehér I: molyos alkotó
Kék alapon fehér K: molyos kiadó
Kék alapon fehér U: üzleti profil

>Mi az a Molyitás?

A profilokon a nevek mellett egy kék háttérrel ellátott számot találsz. Ez azt mutatja, milyen aktív az adott tag a Molyon. Pont azért jár, ha valaki építi vagy javítja az adatbázist, illetve ha aktív társasági életet él. A pontos összetevők, hogy miért mennyi jár, titkosak. Ez a mutató az elmúlt 7 nap aktivitása alapján számolódik, és minden éjjel frissül, tehát minden nap más értéket mutat. A toplistáknál a molyitásmutató mellett található növekedés/csökkenésmutató azt mutatja, hogy az előző napihoz képest mennyivel változott ez az érték.

>Mit számol a Saját könyvek olvasottsága?

Hogy a magánkönyvtárba felvett könyveidnek - leszámítva azokat, amiket eladónak jelöltél - hány százalékát olvastad. Ha növelni akarod ezt a számot, a profilod jobb oldali menüjéből elérhető Könyvek oldalon kattints a Random olvasatlan könyv linkre, vagy ugyanitt listázd ki Csak az olvasatlanok-at, és láss neki az olvasásnak!

>Hogyan tudom beállítani, hogy miről kapjak emailt és miről ne?

Kattints a profilod szerkesztési nézetében az Üzenetek fülre, és a Levelezési beállítások címszó alatt pipáld be, amiről nem akarsz értesítést kapni. A hírlevelekről bővebben itt olvashatsz; eladó könyvekről akkor kapsz levelet, ha egy tag eladónak jelöl egy könyvet, ami rajta van a kívánságlistádon; a Moly működéséhez kapcsolódó üzenetek pedig olyasmik, mint hogy ki figyel téged, vagy hogy olvasatlan üzenet vagy személyes friss vár rád. Az általad felvitt könyvek elfogadásáról/elutasításáról küldött emaileket nem lehet kikapcsolni.

>Mi az az ellenőrzött profil?

Egyes tagok profiloldalán, a teljes nevük mellett találkozhatsz az ellenőrzött jelzővel. Ez azt jelenti, hogy az illető megadta a nevét, születési dátumát (ez viszont nem feltétlen nyilvános), ezek alapján és a személyi igazolványának másolatával beazonosítottuk, és garantáljuk, hogy ha írsz neki, azt az embert fogod elérni, akinek kiadja magát. Ez főleg akkor hasznos, ha híres íróról van szó, de ha nem vagy híres író, akkor is kérhetsz magadnak ilyen profilt, ha szükségét látod (pl. így adva egy biztosítékot a veled kapcsolatba kerülő embereknek, hogy nem egy fiktív személyiséget alakítasz, hanem az vagy, aki). Írj egy Üzenetet a Molynak, ha ilyen igényed van.

>Mi az az Emlékprofil?

Ha egy tag profilján fekete alapon fehér Emlékprofil felirat szerepel, az azt jelenti, hogy ez a tag elhunyt.

>Miket találok a Közreműködések oldalon?

Azokat a tartalmakat találod itt, amelyekhez nem tartozik külön menüpont a profilodon, pl. az elbírálásra váró könyveid, várakozó hibajelzéseid vagy az általad feltöltött fülszövegek.

>Hol találom a kedvencelt tartalmaimat?

Az alkotókat, kiadókat, sorozatokat, szereplőket és könyveket a profilod középső részéről is el tudod érni. A többit a profilod jobb oldali menüjéből elérhető Kedvencelések oldalon megtalálod.

>Hogyan tudom megadni, hogy a kedvenc könyveim milyen borítóval jelenjenek meg a profilomon?

A kedvenc könyveid oldalán az egyes elemeknél kattints a fogaskerék ikonra, majd a Borító hozzáadása linkre.

>Mi az a Statisztika?

A profiloldalod tetején lévő Statisztika link alatt több dolog található:
- az Ennyit olvasol rész alatt azt láthatod, hogy a regisztrációd óta melyik évben hány könyvet és hány oldalt olvastál összesen, illetve évről évre mennyit nőtt vagy csökkent ezek mennyisége. A kiemelt sor az idei évre ad becslést az eddigi olvasmányaid alapján. Ha nem akarod látni az előző évhez viszonyított százalékos értékeket, akkor a profil beállításainál a Működés fül alatt a "Mutassa az olvasási statisztikában a változásokat" lehetőséget kapcsold ki.
- a Tartalmaid rész alatt azt, hogy mennyi karcot/értékelést/idézetet írtál ki az elmúlt hónapban, ezeket mennyien nézték meg, kedvencelték és mennyi hozzászólás érkezett rájuk.
- az Ők nézték meg a profilodat rész pedig azt mutatja, hogy az elmúlt egy hónapban mely felhasználók jártak a profilodon.

>Mi az az Olvastál ma már eleget?

A profilodon a személyes adataid alatt található egy Olvastál ma már eleget? felirat. Itt minden nap (utólag egy hónapig visszamenőleg) bejelölheted, hogy érzésed szerint eleget olvastál-e aznap. Ezt a funkciót a "Beállítások" "Működés" fülén a "Vegyes" részben tudod be- vagy kikapcsolni, a "Mutassa a napi olvasásjelöléseket" résznél.

>Hogyan tudom törölni magam az oldalról?

Kattints a https://moly.hu/profil-torlese linkre (ezt eléred a profilod jobb felső sarkában lévő fogaskerékre kattintva az új oldal alján is). A megjelenő oldalon biztonsági okokból meg kell adnod a jelszavad, utána kattints a "Profil törlése" gombra.

>Mi történik a tartalmaimmal törlés után?

A következő dolgok névtelen felhasználói névvel élnek tovább: eseményeid, polcaid, polcelemeid, üzeneteid, zónáid, hozzászólásaid, idézeteid, általad feltöltött könyvek, borítóid, fülszövegeid, kiadásaid, szavazásaid, hibajelzéseid, kihívásaid, szócikkeid, szócikkekhez feltöltött tartalmaid, szócikkcsatolásaid idézetekhez, "Ha tetszett ez a könyv..." ajánlásaid, híreid, triviáid, címkézéseid.
A következő dolgok pedig törlődnek (a Merítésből is): karcaid, értékeléseid, észleléseid, blogbejegyzéseid, kedvenceléseid, figyeléseid, olvasásaid, magánkönyvtárad, várólistád, kedvenc könyveid, kölcsönkéréseid, kitüntetésátvételeid, kihívásra való jelentkezéseid, eseményre való jelentkezéseid, leadott szavazataid, "Ha tetszett ez a könyv..." ajánlásra leadott szavazataid, közös magánkönyvtár jelöléseid, személyes és csoportos ajánlásaid, ízlésőrség-jelöléseid, zónatagságaid.

>Hogyan tudom priváttá tenni a profilomat?

A profilod szerkesztési nézetében a Működés fülön belül találod ezt a részt (Adat- és tartalomkezelés), legalul.
* Ha nincs bepipálva, hogy A profilom nyilvános, akkor a profilod szinte üresen jelenik meg azoknak, akiket nem figyelsz, Privát profil felirattal. A nem figyelt tagok és a kijelentkezett látogatók csak a visszajelzéseidet láthatják, illetve üzenetet tudnak neked küldeni, valamint figyelni, tiltani, rejteni és ízlésőrnek jelölni. A tartalmaid ettől még a Moly többi oldalán megjelennek (például az értékelésed az adott könyv adatlapján), de nem lehet őket egyben kilistázni, csak a figyeltjeidnek. A frissbe is csak azok számára kerülsz be, akikkel kölcsönösen figyelitek egymást, vagy ha például olyan zónába posztolsz, amit mások is figyelnek.
* Ha privát a profilod, de szeretnéd, hogy ne csak a figyeltjeid, hanem a figyelőid is megkapják a tartalmaid a Frissükbe, pipáld be, hogy Bekerülnek a tartalmaim az összes figyelőm Frissébe.
* Ha bepipálod, hogy a személyes tartalmaidnál ne jelenjen meg a Facebook-megosztás gomb, akkor ez a gomb nem fog megjelenni a karcaidnál és értékeléseidnél, de ettől még a link bemásolásával ugyanúgy meg fogják tudni osztani az emberek a Facebookon, mint bármit az interneten.
* Ha bepipálod, hogy csak a Molyon jelenjenek meg az értékeléseid, se a Molyboltban, se a Rukkolán, se a Vaterán, se sehol máshol nem fog automatikusan megjelenni egy adott könyvhöz írt értékelésed. Ez a beállítás a Facebookra való posztolást és megosztást nem érinti.

>Hogyan csatolhatom a Facebook-profilomat a molyoshoz?

A profilod szerkesztési nézetében legalul találsz egy Facebook-belépés gombot - ha erre kattintasz, hozzácsatolja a profilodat a böngészőben aktuálisan használt Facebook-profilhoz (tehát ügyelj rá, hogy ez ne valaki másé legyen a családból). Ha épp senki sincs bejelentkezve, megkér, hogy jelentkezz be, és úgy csatolja hozzá.
Ha nem sikerül a csatolás, előfordulhat, hogy már korábban egy másik, elfeledett profilodhoz csatoltad a Facebook-profilodat (például egyszer régen beléptél a facebookos gombbal - ilyenkor alapból csatolja a létrejött profilhoz a Facebook-profilt, amivel beléptél). Ilyenkor ez a hibaüzenet jelenik meg a profilodon fölül: "Ez a Facebook-profil már egy másik molyos profilhoz van társítva". A leggyorsabb megoldás erre, ha írsz egy üzenetet a Molynak a problémádról.

>Mire jó, ha csatolom a Facebook-profilomat a molyoshoz?

A profilod szerkesztési nézetében a Működés fülön találod Facebookra posztolás beállításai címszó alatt a lehetőségeidet. Az itt található tartalomtípusokat a Moly kiposztolja a nevedben, ha az adott tartalom létrehozása után egy felugró ablakban jóváhagyod a megosztást. Nyugodtan bepipálhatod az összeset is - ebben az esetben csak két dologra lesz jó az összecsatolás: Egyrészt be fogsz tudni jelentkezni a facebookos gombbal is, másrészt pedig ki fogod tudni listázni a molyra regisztrált facebookos ismerőseidet (a profilodon fölül találsz hozzájuk linket). Ez utóbbi nyilván csak akkor működik, ha ők is társították a Facebook-profiljukat a molyoshoz.

>Mit tehetek, ha nem működik a Facebookra posztolás?

Ellenőrizd a beállításaidat a profilod szerkesztési nézetében a Működés fülön alul, a facebookos szekcióban. Mivel a böngészők szeretik tiltani a felugró ablakokat, lehet, hogy ezeket külön engedélyezni kell a felugró/előugró ablakok kezelése menüben. Ha engedélyezted a felugró ablakokat és nincs pipa az adott tartalom mellett, tehát valóban ki kellett volna, hogy kerüljön, írj üzenetet a Molynak a hibáról!

>Mit tegyek, ha nem sikerült visszaigazolnom az emailcímem valódiságát?

A visszaigazolást kérő email újbóli kiküldéséhez kattints a profilodon fölül a figyelmeztető sávban található linkre ("Még nem igazoltad vissza az emailcímedet. Kattints ide a visszaigazoló levél újraküldéséhez!")!

>Miben különbözik a szervezeti profil a sima profiltól?

A szervezeti profilok nem használhatnak személyes jellegű funkciókat (nem vezethetik az olvasásaikat, nem írhatnak értékelést, nincs várólistájuk, kívánságlistájuk, magánkönyvtáruk, kölcsönkéréseik), viszont pro tagság nélkül is tudnak képet és fejlécet feltölteni, és van elérésük a hirdetési funkciókhoz. Egy U betűs ikon jelzi a nevük után a státuszukat a többi tag számára.

>Hogyan tudok szervezeti, kiadói profilt regisztrálni?

A regisztrációs felületen kattints a Szervezeti profilt szeretnék linkre! Ha nem kiadói profilt regisztrálsz, azt a sort hagyd ki! Itt bátran regisztrálhatsz nem csak kiadói, hanem bármilyen egyéb üzleti profilt is, teljesen ingyenesen. Már regisztrált "sima" profilt is át tudunk állítani szervezeti és kiadói profillá is, ezügyben írj üzenetet a Molynak!
A szervezeti profilok számára nem elérhető az összes molyos funkció, például értékeléseket nem írhatnak, de a pro funkciók például pro tagság nélkül is elérhetőek számukra (fejléc, képes karc), és a hirdetési lehetőségekkel is élhetnek (ez kreditbe kerül, bővebb tájékoztatásért lásd regisztráció után a szervezeti súgót).

>Mit jelentenek a Levelezési beállítások egyes pontjai?

Hírlevelek kikapcsolása: Hírlevelet ritkán küldünk, ebben általában közelgő eseményekről vagy fejlesztésekről adunk hírt.
Moly-ajánlat levelek kikapcsolása: Ezek reklámok, amikről a hirdetők úgy gondolják, hogy érdekelhetnek titeket, pl. írói kurzusok. Mostanában nem küldünk ilyen leveleket.
Kívánságlistás akciós levelek kikapcsolása: Ha egy kívánságlistás könyvedre nagy kedvezmény van a Molyboltban, küldünk róla egy értesítőt. Ez a funkció is szünetel jelenleg.
Eladó könyvekről küldött levelek kikapcsolása: Ha egyáltalán nem akarsz a kívánságlistádon szereplő könyveket árusító molyok példányairól értesülni, ezt pipáld be. Ha csak bizonyos eladóknál vagy könyveknél akarod ezt kikapcsolni, azt az eladó profilján, a Rejtés funkción belül, illetve az adott kívánságlistaelem szerkesztési nézetében tudod beállítani.
Rendszerüzenetek kikapcsolása: Rendszerüzenet például, hogy üzeneted vagy személyes frissed érkezett az oldalon. Ezt üzenet esetén 3 óra elteltével, személyes friss esetén 1 hét elteltével küldjük ki (hacsak közben meg nem nézed az oldalon az üzeneted vagy a személyes frissed). Ha valaki figyelni kezdett téged, arról azonnal küldünk emailt. Pro tagságod lejárta előtt 1 héttel kapsz emailt.