Polcok

>Mire valók a polcok?

Elsősorban könyvek egyéni szempont szerinti kigyűjtésére lettek kitalálva, de egy polcra számos más dolgot is rakhatsz. Mind rendszerezéshez, mind kategorizáláshoz polc készítését ajánljuk. Vannak azonban a Molyon olyan beépített funkciók (várólista, olvasmánylista, magánkönyvtár, stb.), amik szükségtelenné teszik bizonyos típusú polcok létrehozását. Például lehet kívánságlistát vezetni, ezért fölösleges létrehozni egy ilyen funkciójú polcot. Valamint azt is érdemes meggondolni, nem járnál-e jobban polc helyett lista létrehozásával.

>Hol böngészhetek mások polcai között?

A főoldali menüből elérhető Polcok oldalon találod a más molyok által létrehozott polcokat.

>Hogyan tudok új polcot létrehozni?

Polcot a fejlécben található +Új menüből, illetve a főoldali menüben található Polcok oldalról elérhető Új polc gombbal tudsz létrehozni. Erre kattintva megadhatod a polc nevét, és egy pár soros leírást is írhatsz róla, hogy mások is értsék, mit rejt a polcod címe. De létre tudod hozni a könyvadatlapról is: a Polcra helyezés választásakor a megfelelő felugró ablakban egy új mezőbe írhatod az újonnan létrehozandó polc nevét.

>Mikor jelöljem be, hogy a polcom közérdekű?

Csak a közérdekű polcok jelennek meg a rájuk pakolt könyvek oldalán. Mivel minden olyan könyvnél meg fog jelenni a polcod, amit ráraksz, alaposan gondold át, valóban érdekes, közérdekű információt tartalmaz-e a polcod az adott könyvről, illetve ellenőrizd, hogy más még nem hozott-e létre ahhoz a könyvhöz egy pont ugyanilyen polcot. Például hogy mit kaptál karácsonyra, neked valószínűleg fontos emlék, de annak, aki egy könyvről szeretne információt gyűjteni, nem annyira.

>Miért nem jelenik meg a polcom a rárakott könyv adatlapján?

Ennek két oka lehet. Vagy nem jelölted be, hogy közérdekű (ld. egy kérdéssel fentebb), vagy bár bejelölted, egy szerkesztő beállította, hogy ennek ellenére se jelenjen meg a rárakott könyveknél, mert nem közérdekű. A szerkesztők a lehető legkorrektebben bírálják el az ilyesmit, ezért csak akkor fellebbezz az Üzenet a Molynak oldalon, ha biztos vagy benne, hogy véletlenül lett elrejtve a polcod.

>Mikor jelöljem be, hogy a polcom zárt?

Ha nem akarod, hogy bárki más pakoljon a polcodra, jelöld be ezt a négyzetet! Ugyanúgy látni fogja mindenki, és hozzá is fognak tudni szólni, de elemeket csak te rakhatsz majd rá. Ha más molyokkal együtt akarsz létrehozni egy gyűjteményt a polcodra, akkor ne pipáld be ezt a négyzetet.

>Hogyan állíthatom privátra a polcom?

Az adott polcnál kattints a (nyitott) szem ikonra. A privát polcok kizárólag az adminok és a tulajdonosuk számára láthatóak, nem kerülnek be a frissbe, és nem láthatóak sem a profilon, sem a könyvadatlapokon.
Ha újra publikussá akarod tenni a polcod, akkor kattints az (immár csukott) szem ikonra. Ha a szem ikon a polcnál le van csukva és piros hátterű, akkor egy admin csukta le, és nem fogod tudni felnyitni. (Ez e-könyves polcoknál szokott előfordulni, mert az illegális ekönyvletöltés és csere-bere tilos.)
Ha privát polcot listává alakítasz, akkor az viszont nem lesz privát.

>Miket lehet polcra rakni?

Már létrehozott tartalmak közül a polcodra rakhatsz könyvet, idézetet, karcot, értékelést, észlelést, olvasást, szavazást és szócikket. Ezek mindegyikéhez fűzhetsz külön megjegyzést is.
Ezen kívül a polcon belül is létre tudod hozni a következő elemeket: szöveg, szöveg címmel, kép (csak pro tagoknak), videó, térkép.

>Hogyan tudok megjegyzést fűzni az egyes polcelemekhez?

Ha például könyvet raksz a polcodra, a borítók alatt listában is megjelenik a könyv, amit feltettél. Itt kattints a jobb oldali fogaskerékre, és a Megjegyzés mezőbe írd be, amit szeretnél. Mentés után egy sárga mezőben fog megjelenni, amit írtál, és mindenki számára látható lesz. Ez a módszer minden más polcelemmel ugyanígy működik: keresd meg, kattints a fogaskerékre, írd be, mentsd el!

>Hogyan tudok könyvet polcra rakni?

Többféle módon.
A polc szerkesztési nézetében a Könyv hozzáadása feliratra kattintva tudsz könyvet hozzáadni bármilyen nyílt polchoz, akár többet is egyszerre, de a könyvet a saját adatlapjáról is rárakhatod a saját polcodra. Ehhez a könyv oldalán vagy a Polcok menü melletti + jelre kell kattintanod, vagy a Polcok menüben a jobb felső sarokban található Polcra helyezés linkre, de a Hozzáadás menüből is kiválaszthatod a Polcra helyezés sort. Azonban így, könyvadatlapról indulva csak a saját polcaidra tudsz könyvet helyezni.

>Hogyan tudom beállítani, hogy milyen borítóval jelenjenek meg a könyvek a polcomon?

Nyisd meg az adott könyv szerkesztési nézetét a polcodon (ezt a borítók alatt találod, ahol szövegesen vannak feltüntetve a könyvek), és kattints a Borító hozzáadása linkre.

>Hogyan tudok mindenféle mást rakni egy polcra?

Szöveget, képet (csak pro tagoknak), videót és térképet a polc szerkesztési nézetében tudsz létrehozni.
Idézetet, karcot, értékelést, észlelést, olvasást, szavazást és szócikket pedig ezeknek a szerkesztési nézetében a Polcra helyezés linkkel tudsz polcra helyezni. Ezzel a linkkel csak a saját polcaidra tudsz pakolni.

>Hogyan tudom megadni a polcomon a dolgok sorrendjét?

A polcod saját oldalán a jobb fölső sarokban található ikonra kattintva nyithatod meg azt a szerkesztési nézetet, ahol a "fogd és húzd" módszerrel tudod rendezni az egyes elemeket (könyveknél ne azok borítóját fogd, hanem a lentebb található polcelemeket). Ezen kívül az egyes elemek szerkesztési nézetében is megadhatod egyesével, hogy hányadik helyre kerüljenek a polcon. Lehetőséged van gyors ábécé sorrendbe rendezésre is a Könyvek ábécébe rendezése gombbal, de ez csak a könyveket rendezi, az egyéb elemek véletlenszerűen lesznek kilistázva a könyvek alatt.

>Hogyan tudok törölni egy polcról?

Minden polcelemnek van saját szerkesztési nézete, ezt az elemnél a legszélső fogaskerékre kattintva tudod előhozni. Figyelj, hogy a megfelelő (legszélső) fogaskerékre kattints, nehogy magát a tartalmat (pl. karcot) töröld a polcelem helyett! Ha megvan a Polcelem elnevezésű ablak, ott tudod a jobb oldali Törlés gombbal törölni a kiválasztott elemet a polcról. Az, amit ezzel a módszerrel törölsz, nem törlődik az adatbázisból, csak a polcodról lesz levéve. Törölni csak a saját polcodról tudsz, illetve más polcáról csak olyan dolgokat, amiket te raktál fel.

>Mi az az univerzumpolc?

A külön univerzumban játszódó sci-fi/fantasy történetek számára létrehoztunk úgynevezett univerzumpolcokat, melyeken az adott világ összes, csak lazán összefüggő (al)sorozatát feltüntettük.
Ezekről bővebben a Sorozatok súgóoldalon olvashatsz.

>Mi az az archivált polc?

Ha egy polc szerkesztési nézetében beállítod, hogy archivált, akkor nem fog megjelenni a legördülő listában, amikor polcra szeretnél helyezni valamit. Ugyanitt beállíthatod azt is, hogy ne legyen archivált.