Piactér, adásvétel

>Hogyan tudok itt könyveket vásárolni?

Menj az adott könyv adatlapjára, és nézd meg, hogy a borítók alatt, a Könyvtár - Rákeresek felirat fölött vannak-e boltok, vagy a molyoknak eladó példányai. Ha vannak, ezeket a példányokat a mellettük lévő Megnézem gombra kattintva tudod megnézni. A boltokhoz ilyenkor átirányít az oldal, és ott külön kell regisztrálnod, hogy vásárolhass, illetve tőlük kell megérdeklődnöd, ha kérdésed van a könyvükkel vagy a szállítással kapcsolatban. Ha molyoktól szeretnél vásárolni, a Molyra való bejelentkezést követően tudsz üzenetet küldeni nekik: kattints az XY könyve linkre, ott pedig az Üzenet küldése a könyv birtokosának linkre.

>Hogyan tudok feliratkozni egy könyvre?

Ha értesítést szeretnél kapni arról, hogy egy tag eladónak jelöli az adott könyv egy példányát, tedd a könyvet a kívánságlistádra! Rendszerüzenetben fogunk értesíteni az új eladó példányokról. Ezt a funkciót a profilod szerkesztési nézetében is ki tudod kapcsolni, a Működés fülön az Üzenetekre vonatkozó beállításoknál, illetve minden egyes kívánságlistás könyvnél külön is ki tudod kapcsolni az emailes értesítést, a kívánságlistádon, az egyes elemek szerkesztési nézetében.

>Hogyan tudom itt eladni a könyvemet?

Tedd ki a Piactérre, és várd, hogy jelentkezzen, aki meg szeretné venni. Ez a funkció ingyenes, és később sem számolunk fel érte semmit.

>Mi az a Piactér?

A Piactéren találod az összes molyok által eladó vagy elcserélhető könyvet. Jó böngészést!

>Hol találom a Piacteret?

A főoldali menüben.

>Hogyan tudom kirakni a könyvem a Piactérre?

Ha eladónak vagy elcserélhetőnek jelölöd, automatikusan kikerül. Ehhez vedd fel az adott könyvet a magánkönyvtáradba (a könyv adatlapján kattints a Hozzáadom gomb legördülőjében a Korábbi saját példány sorra), majd az így létrejött példányodnál kattints a szürke Eladom és/vagy Elcserélem gombokra.
Ha már felvetted a könyvet a magánkönyvtáradba, de még nem jelölted eladónak, először nyisd meg a magánkönyvtáradat, ott keresd meg az eladni kívánt könyvet, kattints a mellette lévő kék nyílra, és a megjelenő oldalon kattints a szürke Eladom és/vagy Elcserélem gombokra.
Figyelem! A könyvek eladónak ill. elcserélhetőnek jelöléséhez visszaigazolt emailcímre van szükség! A visszaigazolást kérő email kiküldéséhez kattints a profilodon fölül a figyelmeztető sávban található linkre ("Még nem igazoltad vissza az emailcímedet. Kattints ide a visszaigazoló levél újraküldéséhez!")!

>Miket lehet itt eladni/elcserélni?

Csak olyan könyveket, amik fönt vannak a Molyon. Hogy milyen könyveket lehet felvinni a Molyra, arról a Könyv létrehozása súgóoldalon olvashatsz.

>Mire figyeljek ha eladónak/elcserélhetőnek jelölöm egy könyvemet?

Ha eladónak jelölsz egy könyvet, arról emailben értesítést kapnak azok, akiknek a kívánságlistáján szerepel a könyv. Azonban ha nem adsz meg elég információt a könyvedről, lehet, hogy kérdés nélkül otthagyják. Add meg az árát, az állapotát, válaszd ki, hogy melyik kiadásról van szó, és a megjegyzés mezőbe írd le az összes többi tudnivalót (pl. személyes átvétel hol lehetséges, stb.).

>Hogyan tudok megjegyzést adni az összes eladó könyvemhez egyszerre?

A profilod szerkesztési nézetében a Személyes adatok fülön a Megjegyzés az eladó/elcserélhető könyveimhez részt töltsd ki, ez meg fog jelenni minden eladó vagy elcserélhető könyved adatlapján, kék háttér előtt.

>Mit tegyek, ha megvették egy könyvemet?

Ha nem tudjátok személyesen lebonyolítani az adásvételt, mindig várd meg, hogy a vevő utalja a pénzt, és csak utána add postára a könyvet! Ha utánvéttel történik az adásvétel, vagy mégis előbb postázol, mint hogy beérkezne az utalt összeg, figyelj rá, hogy először állapodjatok meg a teljes fizetendő összegben (amiben benne van a könyv ára és a postázás, csomagolás díja is), és csak utána add fel a könyvet! Minden esetben legyen róla papírod, hogy feladtad a könyvet (tehát ha postára mész, ajánlva add fel), hogy ha elkallódik, meg tudják keresni, és tudd bizonyítani, hogy te feladtad!

>Mit kezdjek a molyos könyvpéldányommal, miután valaki megvette?

Törölheted is (ehhez kattints a könyvpéldány szerkesztési nézetében a Törlés gombra), de ha úgy egyeztek meg a vevővel, és ő figyel téged, akkor átruházhatod rá. Ilyen esetben meg fog jelenni a könyvpéldány adatlapján, hogy előzőleg a te birtokodban volt, így lesz egy kis történelme. Ehhez kattints a könyvpéldány szerkesztési nézetében alul található Könyvpéldány átruházása gombra, és a megjelenő listából válaszd ki a leendő tulajdonost. Erről az illető emailben kap értesítést.

>Hogyan tudok megvenni egy könyvet a Piactérről?

Csak írj egy üzenetet a tulajdonosának, és beszéljétek meg a részleteket! Az eladó könyvpéldányok adatlapján található egy Üzenet küldése a könyv birtokosának link.

>Mitől függ, hogy milyen városra tudok a Piactéren szűrni?

Attól, hogy milyen várost adtál meg a a profilodon. Ezt a Személyes adatok szerkesztése linken keresztül tudod megváltoztatni.

>Mire figyeljek vásárláskor?

Ha postán kapod a küldeményt, neked kell elutalnod a pénzt előre, és csak utána adja postára az eladó, amit vásároltál. Ilyenkor először mindig kérdezz, és csak azután utalj pénzt, ha biztos vagy benne, hogy a könyv olyan állapotú és kiadású, amilyet te valóban szeretnél.

>Mit tegyek, ha nem akarom megkapni emailben egy adott tag eladónak jelölt könyveit?

Tiltsd azt a tagot, akinek zavarnak az eladó könyvei!

>Mit tehetek, ha elutaltam a pénzt, de az eladó nem postázta a könyvet?

Ha már többször próbáltad vele felvenni a kapcsolatot, de hetek óta nem válaszol, vagy csak ígérget, írj egy Üzenetet a Molynak, és mi is megpróbáljuk rendezni az ügyet vele. Amennyiben nem sikerül, törlésre kerül a profilja, és mivel ez lopásnak minősül, fel is jelentheted a rendőrségen. Ilyenkor a rendőrség számára tudunk adatot szolgáltatni a csalóról.

>Mikor jelölhetek valakit problémás partnernek?

Például ha megbeszéltetek valamit (találkozót, adásvételt), de nem tartotta magát hozzá (nem ment el, vagy eladta másnak, esetleg felszívódott). Ne jelölj problémásnak valakit, csak mert úgy érzed, undokul viselkedett. Ez elég szubjektív, így nem elég informatív.

>Hogyan adhatok visszajelzést egy tagról?

Amennyiben személyesen találkoztál egy mollyal, cseréltetek vagy adásvételt bonyolítottatok, volt nála utazókönyved vagy kölcsönkönyved, esetleg ajándékozós eseményen kaptál tőle ajándékot, adhatsz róla visszajelzést a profilján középen található Visszajelzés gombra kattintva, majd a felugró menüben a Visszajelzés küldése gombra kattintva. A visszajelzésedet ugyanebben a menüben tudod visszavenni. A visszajelzéseket mindig pontosan a feliratnak megfelelően használd, ne jelöld be például, hogy ismersz valakit, ha még nem találkoztatok! Figyelj rá, hogy semmiképp ne adj negatív visszajelzést bosszúból, vagy mert az illetőnek nem tetszik a stílusa. Ez a funkció arra való, hogy egy tag megbízhatatlanságát jelezd vele, például mert nem ment el a megbeszélt adásvételre.