Piactér, adásvétel

>Hogyan tudok itt könyveket vásárolni?

Menj az adott könyv adatlapjára, és nézd meg, hogy a borítók alatt, a Könyvtár - Rákeresek felirat fölött vannak-e boltok, vagy a molyoknak eladó példányai. Ha vannak, ezeket a példányokat a mellettük lévő Megnézem gombra kattintva tudod megnézni. A boltokhoz ilyenkor átirányít az oldal, és ott külön kell regisztrálnod, hogy vásárolhass, illetve tőlük kell megérdeklődnöd, ha kérdésed van a könyvükkel vagy a szállítással kapcsolatban. Ha molyoktól szeretnél vásárolni, a Molyra való bejelentkezést követően tudsz üzenetet küldeni nekik: kattints az XY könyve linkre, ott pedig az Üzenet küldése a könyv birtokosának linkre.

>Hogyan tudok feliratkozni egy könyvre?

Ha értesítést szeretnél kapni arról, hogy egy tag eladónak jelöli az adott könyv egy példányát, tedd a könyvet a kívánságlistádra! Minden egyes kívánságlistás könyvnél (az egyes elemek szerkesztési nézetében) külön be tudod állítani, hogy minden eladó példányról kérsz értesítést, vagy éppen azt, hogy egyikről sem. Ha nincs másik eladó példány egy könyvből, mindenki, akinek kívánságlistáján szerepel az adott könyv, fog kapni róla értesítést.
Rendszerüzenetben fogunk értesíteni az új eladó példányokról. Ezt a funkciót a profilod szerkesztési nézetében is ki tudod kapcsolni, a Működés fülön az Üzenetekre vonatkozó beállításoknál.

>Hogyan tudom itt eladni a könyvemet?

Tedd ki a Piactérre, és várd, hogy jelentkezzen, aki meg szeretné venni. Ez a funkció ingyenes, és később sem számolunk fel érte semmit.

>Mi az a Piactér?

A Piactéren találod az összes molyok által eladó vagy elcserélhető könyvet. Jó böngészést!

>Hol találom a Piacteret?

A főoldali menüben.

>Hogyan tudom kirakni a könyvem a Piactérre?

Ha eladónak vagy elcserélhetőnek jelölöd, automatikusan kikerül. Ehhez vedd fel az adott könyvet a magánkönyvtáradba (a könyv adatlapján kattints a Hozzáadás gomb legördülőjében a Korábbi saját példány sorra), majd az így létrejött példányodnál kattints a szürke Eladom és/vagy Elcserélem gombokra.
Ha már felvetted a könyvet a magánkönyvtáradba, de még nem jelölted eladónak, először nyisd meg a magánkönyvtáradat, ott keresd meg az eladni kívánt könyvet, kattints a mellette lévő kék nyílra, és a megjelenő oldalon kattints a szürke Eladom és/vagy Elcserélem gombokra.
Figyelem! A könyvek eladónak ill. elcserélhetőnek jelöléséhez visszaigazolt emailcímre van szükség! A visszaigazolást kérő email kiküldéséhez kattints a profilodon fölül a figyelmeztető sávban található linkre ("Még nem igazoltad vissza az emailcímedet. Kattints ide a visszaigazoló levél újraküldéséhez!")!

>Miket lehet itt eladni/elcserélni?

Csak olyan könyveket, amik fönt vannak a Molyon. (Kivéve az e-könyveket.) Hogy milyen könyveket lehet felvinni a Molyra, arról a Könyv létrehozása súgóoldalon olvashatsz.

>Mire figyeljek, ha eladónak/elcserélhetőnek jelölöm egy könyvemet?

Ha eladónak jelölsz egy könyvet, arról rendszerüzenetben értesítést kapnak azok, akiknek a kívánságlistáján szerepel a könyv. Azonban ha nem adsz meg elég információt a könyvedről, lehet, hogy kérdés nélkül otthagyják. Add meg az árát, az állapotát, válaszd ki, hogy melyik kiadásról van szó, és a megjegyzés mezőbe írd le az összes többi tudnivalót (pl. személyes átvétel hol lehetséges, stb.). Képet is tölthetsz föl a könyvedről, hogy látszódjon, milyen állapotban van.

>Hogyan tudok megjegyzést adni az összes eladó könyvemhez egyszerre?

A profilod szerkesztési nézetében a Személyes adatok fülön a Megjegyzés az eladó/elcserélhető könyveimhez részt töltsd ki, ez meg fog jelenni minden eladó vagy elcserélhető könyved adatlapján, kék háttér előtt.

>Mit tegyek, ha megvették egy könyvemet?

Ha nem tudjátok személyesen lebonyolítani az adásvételt, mindig várd meg, hogy a vevő utalja a pénzt, és csak utána add postára a könyvet! Ha utánvéttel történik az adásvétel, vagy mégis előbb postázol, mint hogy beérkezne az utalt összeg, figyelj rá, hogy először állapodjatok meg a teljes fizetendő összegben (amiben benne van a könyv ára és a postázás, csomagolás díja is), és csak utána add fel a könyvet! Minden esetben legyen róla papírod, hogy feladtad a könyvet (tehát ha postára mész, ajánlva add fel), hogy ha elkallódik, meg tudják keresni, és tudd bizonyítani, hogy te feladtad!

>Mit kezdjek a molyos könyvpéldányommal, miután valaki megvette?

Törölheted is (ehhez kattints a könyvpéldány szerkesztési nézetében a Törlés gombra), de ha úgy egyeztek meg a vevővel, és ő figyel téged, akkor átruházhatod rá. Ilyen esetben meg fog jelenni a könyvpéldány adatlapján, hogy előzőleg a te birtokodban volt, így lesz egy kis történelme. Ehhez kattints a könyvpéldány szerkesztési nézetében alul található Könyvpéldány átruházása gombra, és a megjelenő listából válaszd ki a leendő tulajdonost. Erről az illető emailben kap értesítést.

>Hogyan tudok megvenni egy könyvet a Piactérről?

Csak írj egy üzenetet a tulajdonosának, és beszéljétek meg a részleteket! Az eladó könyvpéldányok adatlapján található egy Üzenet küldése a könyv birtokosának link.

>Milyen városra tudok a Piactéren szűrni?

Bármilyen magyarországi településre. Azok a könyvek fognak megjelenni egy-egy településnél, amelyeket személyesen át tudsz ott venni. Ha valaki egy külföldi országot vagy várost (pl. Németország vagy Berlin) állít be átvételi helynek, az is szerepelni fog a listában.
A profilodon a Személyes adatok szerkesztése linken keresztül tudod beállítani, hogy te melyik településeken vállalsz személyes átadást.

>Mire figyeljek vásárláskor?

Ha postán kapod a küldeményt, neked kell elutalnod a pénzt előre, és csak utána adja postára az eladó, amit vásároltál. Ilyenkor először mindig kérdezz, és csak azután utalj pénzt, ha biztos vagy benne, hogy a könyv olyan állapotú és kiadású, amilyet te valóban szeretnél.

>Mit tegyek, ha nem akarom megkapni emailben egy adott tag eladónak jelölt könyveit?

Tiltsd azt a tagot, akinek zavarnak az eladó könyvei!

>Mit tehetek, ha elutaltam a pénzt, de az eladó nem postázta a könyvet?

Ha már többször próbáltad vele felvenni a kapcsolatot, de hetek óta nem válaszol, vagy csak ígérget, írj egy Üzenetet a Molynak, és mi is megpróbáljuk rendezni az ügyet vele. Amennyiben nem sikerül, törlésre kerül a profilja, és mivel ez lopásnak minősül, fel is jelentheted a rendőrségen. Ilyenkor a rendőrség számára tudunk adatot szolgáltatni a csalóról.

>Hogyan adhatok visszajelzést egy tagról?

Amennyiben személyesen találkoztál egy mollyal, cseréltetek vagy adásvételt bonyolítottatok, volt nála utazókönyved vagy kölcsönkönyved, esetleg ajándékozós eseményen kaptál tőle ajándékot, adhatsz róla visszajelzést a profilján középen található Visszajelzés gombra kattintva, majd a felugró menüben a Visszajelzés küldése gombra kattintva. A visszajelzésedet ugyanebben a menüben tudod visszavenni. A visszajelzéseket mindig pontosan a feliratnak megfelelően használd, ne jelöld be például, hogy ismersz valakit, ha még nem találkoztatok!
Negatív visszajelzést kizárólag anyagi károkozás esetén lehet adni. Erről ugyanott üzenetet is kell küldeni a Molynak. Ha a károkozó felszólítás után sem kártalanít, az illetőt kitiltjuk az oldalról. Anyagi károkozás többek között az is, ha a vevő nem a megbeszélt állapotú könyvet kapja kézhez.

>Mik a kötelességeim, mint eladónak?

Ha valaki jelezte, hogy meg szeretné venni a könyved, nem adhatod el másnak. Annak kell eladnod, aki először jelentkezett érte, és annyiért, amennyiért meghirdetted. Amennyiben az illető egy hétig nem jelentkezik, eladhatod másnak. A könyvet nem bocsáthatod licitre. Az átvétel mikéntjét te választhatod meg (kikötheted például, hogy nem vállalsz postát). Ha a jelentkező a kommunikációja miatt ellenszenves, nem vagy köteles neki eladni a könyvet.

>Mik a kötelességeim vevőként?

Ha jelezted az eladónak, hogy megvennéd egy könyvét, és megegyeztetek a részletekben, akkor köteles vagy kifizetni a könyvet.

>Miért tűnt el az eladó jelzés a könyveimről?

Ha egy hónapig nem jelentkezel be, a rendszer automatikusan inaktiválja az eladó könyveidet. Ezt bejelentkezés után a profilod szerkesztési nézetében a Személyes adatok fülön a Tegyen eladó jelölést a beárazott könyveimre gombbal tudod visszaállítani.

>Hogyan tudom levenni az összes eladó könyvemet az oldalról?

Ha hosszú nyaralásra mész, és hetekig nem tudsz foglalkozni a beérkező levelekkel, egy gombnyomással be tudod állítani, hogy az eladó könyveid átmenetileg ne szerepeljenek az oldalon. A profilbeállításoknál, a Személyes adatok fülön lentebb találsz egy gombot: "Az eladó könyveimről vegye le a jelölést", és a mellette lévő gombbal tudod őket később visszaállítani. Minden megadott adat megmarad ilyenkor (ár, állapot stb.).