Piactér, adásvétel

>Hogyan tudok itt könyveket vásárolni?

Menj az adott könyv adatlapjára, és nézd meg, hogy a borítók alatt, a Könyvtár - Rákeresek felirat fölött vannak-e boltok, vagy a molyoknak eladó példányai. Ha vannak, ezeket a példányokat a mellettük lévő Megnézem gombra kattintva tudod megnézni. A boltokhoz ilyenkor átirányít az oldal, és ott külön kell regisztrálnod, hogy vásárolhass, illetve tőlük kell megérdeklődnöd, ha kérdésed van a könyvükkel vagy a szállítással kapcsolatban. Ha molyoktól szeretnél vásárolni, a Molyra való bejelentkezést követően tudsz üzenetet küldeni nekik: kattints az XY könyve linkre, ott pedig az Üzenet küldése a könyv birtokosának linkre.

>Hogyan tudok feliratkozni egy könyvre?

Ha értesítést szeretnél kapni arról, hogy egy tag eladónak jelöli az adott könyv egy példányát, tedd a könyvet a kívánságlistádra! Rendszerüzenetben fogunk értesíteni az új eladó példányokról. Ezt a funkciót a profilod szerkesztési nézetében is ki tudod kapcsolni, a Működés fülön az Üzenetekre vonatkozó beállításoknál, illetve minden egyes kívánságlistás könyvnél külön is ki tudod kapcsolni az emailes értesítést, a kívánságlistádon, az egyes elemek szerkesztési nézetében.

>Hogyan tudom itt eladni a könyvemet?

Tedd ki a Piactérre, és várd, hogy jelentkezzen, aki meg szeretné venni. Ez a funkció ingyenes, és később sem számolunk fel érte semmit.

>Mi az a Piactér?

A Piactéren találod az összes molyok által eladó vagy elcserélhető könyvet. Jó böngészést!

>Hol találom a Piacteret?

A főoldali menüben.

>Hogyan tudom kirakni a könyvem a Piactérre?

Ha eladónak vagy elcserélhetőnek jelölöd, automatikusan kikerül. Ehhez vedd fel az adott könyvet a magánkönyvtáradba (a könyv adatlapján kattints a Hozzáadás gomb legördülőjében a Korábbi saját példány sorra), majd az így létrejött példányodnál kattints a szürke Eladom és/vagy Elcserélem gombokra.
Ha már felvetted a könyvet a magánkönyvtáradba, de még nem jelölted eladónak, először nyisd meg a magánkönyvtáradat, ott keresd meg az eladni kívánt könyvet, kattints a mellette lévő kék nyílra, és a megjelenő oldalon kattints a szürke Eladom és/vagy Elcserélem gombokra.
Figyelem! A könyvek eladónak ill. elcserélhetőnek jelöléséhez visszaigazolt emailcímre van szükség! A visszaigazolást kérő email kiküldéséhez kattints a profilodon fölül a figyelmeztető sávban található linkre ("Még nem igazoltad vissza az emailcímedet. Kattints ide a visszaigazoló levél újraküldéséhez!")!

>Miket lehet itt eladni/elcserélni?

Csak olyan könyveket, amik fönt vannak a Molyon. Hogy milyen könyveket lehet felvinni a Molyra, arról a Könyv létrehozása súgóoldalon olvashatsz.

>Mire figyeljek, ha eladónak/elcserélhetőnek jelölöm egy könyvemet?

Ha eladónak jelölsz egy könyvet, arról rendszerüzenetben értesítést kapnak azok, akiknek a kívánságlistáján szerepel a könyv. Azonban ha nem adsz meg elég információt a könyvedről, lehet, hogy kérdés nélkül otthagyják. Add meg az árát, az állapotát, válaszd ki, hogy melyik kiadásról van szó, és a megjegyzés mezőbe írd le az összes többi tudnivalót (pl. személyes átvétel hol lehetséges, stb.). Képet is tölthetsz föl a könyvedről, hogy látszódjon, milyen állapotban van.

>Hogyan tudok megjegyzést adni az összes eladó könyvemhez egyszerre?

A profilod szerkesztési nézetében a Személyes adatok fülön a Megjegyzés az eladó/elcserélhető könyveimhez részt töltsd ki, ez meg fog jelenni minden eladó vagy elcserélhető könyved adatlapján, kék háttér előtt.

>Mit tegyek, ha megvették egy könyvemet?

Ha nem tudjátok személyesen lebonyolítani az adásvételt, mindig várd meg, hogy a vevő utalja a pénzt, és csak utána add postára a könyvet! Ha utánvéttel történik az adásvétel, vagy mégis előbb postázol, mint hogy beérkezne az utalt összeg, figyelj rá, hogy először állapodjatok meg a teljes fizetendő összegben (amiben benne van a könyv ára és a postázás, csomagolás díja is), és csak utána add fel a könyvet! Minden esetben legyen róla papírod, hogy feladtad a könyvet (tehát ha postára mész, ajánlva add fel), hogy ha elkallódik, meg tudják keresni, és tudd bizonyítani, hogy te feladtad!

>Mit kezdjek a molyos könyvpéldányommal, miután valaki megvette?

Törölheted is (ehhez kattints a könyvpéldány szerkesztési nézetében a Törlés gombra), de ha úgy egyeztek meg a vevővel, és ő figyel téged, akkor átruházhatod rá. Ilyen esetben meg fog jelenni a könyvpéldány adatlapján, hogy előzőleg a te birtokodban volt, így lesz egy kis történelme. Ehhez kattints a könyvpéldány szerkesztési nézetében alul található Könyvpéldány átruházása gombra, és a megjelenő listából válaszd ki a leendő tulajdonost. Erről az illető emailben kap értesítést.

>Hogyan tudok megvenni egy könyvet a Piactérről?

Csak írj egy üzenetet a tulajdonosának, és beszéljétek meg a részleteket! Az eladó könyvpéldányok adatlapján található egy Üzenet küldése a könyv birtokosának link.

>Milyen városra tudok a Piactéren szűrni?

Bármilyen magyarországi településre. Azok a könyvek fognak megjelenni egy-egy településnél, amelyeket személyesen át tudsz ott venni. Ha valaki egy külföldi országot vagy várost (pl. Németország vagy Berlin) állít be átvételi helynek, az is szerepelni fog a listában.
A profilodon a Személyes adatok szerkesztése linken keresztül tudod beállítani, hogy te melyik településeken vállalsz személyes átadást.

>Mire figyeljek vásárláskor?

Ha postán kapod a küldeményt, neked kell elutalnod a pénzt előre, és csak utána adja postára az eladó, amit vásároltál. Ilyenkor először mindig kérdezz, és csak azután utalj pénzt, ha biztos vagy benne, hogy a könyv olyan állapotú és kiadású, amilyet te valóban szeretnél.

>Mit tegyek, ha nem akarom megkapni emailben egy adott tag eladónak jelölt könyveit?

Tiltsd azt a tagot, akinek zavarnak az eladó könyvei!

>Mit tehetek, ha elutaltam a pénzt, de az eladó nem postázta a könyvet?

Ha már többször próbáltad vele felvenni a kapcsolatot, de hetek óta nem válaszol, vagy csak ígérget, írj egy Üzenetet a Molynak, és mi is megpróbáljuk rendezni az ügyet vele. Amennyiben nem sikerül, törlésre kerül a profilja, és mivel ez lopásnak minősül, fel is jelentheted a rendőrségen. Ilyenkor a rendőrség számára tudunk adatot szolgáltatni a csalóról.

>Hogyan adhatok visszajelzést egy tagról?

Amennyiben személyesen találkoztál egy mollyal, cseréltetek vagy adásvételt bonyolítottatok, volt nála utazókönyved vagy kölcsönkönyved, esetleg ajándékozós eseményen kaptál tőle ajándékot, adhatsz róla visszajelzést a profilján középen található Visszajelzés gombra kattintva, majd a felugró menüben a Visszajelzés küldése gombra kattintva. A visszajelzésedet ugyanebben a menüben tudod visszavenni. A visszajelzéseket mindig pontosan a feliratnak megfelelően használd, ne jelöld be például, hogy ismersz valakit, ha még nem találkoztatok!
Negatív visszajelzést kizárólag anyagi károkozás esetén lehet adni. Erről ugyanott üzenetet is kell küldeni a Molynak. Ha a károkozó felszólítás után sem kártalanít, az illetőt kitiltjuk az oldalról. Anyagi károkozás többek között az is, ha a vevő nem a megbeszélt állapotú könyvet kapja kézhez.

>Mik a kötelességeim, mint eladónak?

Ha valaki jelezte, hogy meg szeretné venni a könyved, nem adhatod el másnak. Annak kell eladnod, aki először jelentkezett érte, és annyiért, amennyiért meghirdetted. Amennyiben az illető egy hétig nem jelentkezik, eladhatod másnak. A könyvet nem bocsáthatod licitre. Az átvétel mikéntjét te választhatod meg (kikötheted például, hogy nem vállalsz postát). Ha a jelentkező a kommunikációja miatt ellenszenves, nem vagy köteles neki eladni a könyvet.

>Mik a kötelességeim vevőként?

Ha jelezted az eladónak, hogy megvennéd egy könyvét, és megegyeztetek a részletekben, akkor köteles vagy kifizetni a könyvet.

>Miért tűnt el az eladó jelzés a könyveimről?

Ha egy hónapig nem jelentkezel be, a rendszer automatikusan inaktiválja az eladó könyveidet. Ezt bejelentkezés után a profilod szerkesztési nézetében a Személyes adatok fülön a Tegyen eladó jelölést a beárazott könyveimre gombbal tudod visszaállítani.

>Hogyan tudom levenni az összes eladó könyvemet az oldalról?

Ha hosszú nyaralásra mész, és hetekig nem tudsz foglalkozni a beérkező levelekkel, egy gombnyomással be tudod állítani, hogy az eladó könyveid átmenetileg ne szerepeljenek az oldalon. A profilbeállításoknál, a Személyes adatok fülön lentebb találsz egy gombot: "Az eladó könyveimről vegye le a jelölést", és a mellette lévő gombbal tudod őket később visszaállítani. Minden megadott adat megmarad ilyenkor (ár, állapot stb.).