Olvasások, értékelések

>Hogyan tudom jelölni, ha most olvasok vagy már olvastam egy könyvet?

Ha most olvasol egy könyvet, kattints a könyv adatlapján a Most olvasom gombra. Ha korábban olvastad, és ezt akarod jelölni, kattints a könyv adatlapján található Hozzáadás menü legördülőjében a Korábbi olvasás gombra. Ha nem pont most olvasod, hanem például tegnap kezdted el, akkor is a Most olvasom gombra kattints, majd a megjelenő olvasás melletti fogaskerékre. Itt a Szerkesztés felirat alatt megadhatod a tegnapi napot is, mint a kezdés időpontját.
A profilodon középen található Aktuális olvasmányok funkcióval több aktuális olvasmányodat is rögzítheted egyszerre!

>Hogyan tudom törölni, hogy olvastam egy könyvet?

Kattints az olvasmánylistádban a kérdéses könyvre, vagy a könyvadatlapon a zöld pipára, vagy pedig az Én és a könyv linkre. Itt válaszd ki azt az olvasást, amit törölni akarsz, kattints a mellette lévő kék nyílra, majd a fogaskerékre, és töröld.

>Hogyan tudom az olvasásomhoz csatolni a kiadást, amit olvasok?

Keresd meg az olvasást, és nyisd meg a szerkesztési nézetét. Az aktuális olvasásodat legegyszerűbben a profiloldaladon alul találod meg. A szerkesztési nézetében kattints a Kiadás társítása linkre, majd a megfelelő kiadás melletti Hozzáadás linkre. Ezután már nem kell elmentened a szerkesztési felületet, nyugodtan kiléphetsz belőle. Az így megadott kiadási információból számolódik, hogy hány oldalt olvastál abban az évben (pro tagoknak), és ez alapján tudja a rendszer, hogy milyen borítót jelenítsen meg a profilodon.

>Hogyan tudom jelölni, hogy hol tartok egy könyvben?

Az olvasásnál megjelenő pálcikák szolgálnak erre. Ha megadtál kiadási információt az olvasásodhoz, akkor az is elég, ha az olvasás szerkesztési nézetében beírod, hogy hányadik oldalon tartasz, így automatikusan kiszámolódik, hogy az hány százaléknak (hány pálcikának) felel meg.

>Hogyan tudom jelölni, hogy félbehagytam egy könyv olvasását?

Éppen most olvasott könyvnél tudod ezt bejelölni. Ahelyett, hogy a Befejeztem gombra kattintanál az olvasásodnál, a mellette található Félbehagyom gombot használd. Ilyenkor a végedátum áthúzva szerepel az olvasásnál. Ha folytatni szeretnéd, a szerkesztési nézetben vedd ki a pipát a Lezárt olvasás és a Félbehagyva feliratok mellől - így a kezdődátum módosítása nélkül bekerül az aktuális olvasmányaid közé. A félbehagyás ideje így nem fog látszódni.

>Hogyan tudom jelölni, ha elolvastam egy novellát egy könyvből?

Ha meg van adva a könyv tartalomjegyzéke, akkor jelölheted egy-egy rész elolvasása után külön is az adott részt. Ehhez válaszd a könyv adatlapján a Hozzáadás menüben a Most olvastam egy részt pontot. Részértékelést is írhatsz az adott részhez, melyet az én és a könyv menüben, vagy az Olvasmánylista Részolvasások menüjében találhatsz meg később. A felvitt részolvasás bekerül a frissbe, és kedvencelni és hozzászólni is lehet.
Ha nem kéred a részolvasásokat a frissbe, a profilbeállításokon belül a Friss fülön kikapcsolhatod ezt a funkciót.

>Hol tudom megnézni, hány oldalt olvastam az évben?

Ez csak pro tagoknak elérhető funkció. A profilodról elérhető Olvasmányok menüben ha rákattintasz egy évszámra, legalulra görgetve kiírja. A pontosabb számolás érdekében ajánlatos megadni, hogy melyik könyvet milyen kiadásban olvastad. Ehhez kattints a ~ jellel ellátott oldalszámokra.

>Hogyan tudok értékelni egy könyvet?

A könyv adatlapján tudod csillagozni egy 5 fokú skálán, fél pontnyi lépésekkel. Értelemszerűen az 5 csillag azt jelenti, hogy nagyon tetszett a könyv, de arra figyelj, hogy a 0 csillag nem számolódik bele a könyvértékelések százalékába (így a legkisebb adható érték, ami bele is számít, a fél csillag). Ugyanitt szöveges értékelést is fűzhetsz a könyvhöz - bátorítunk arra, hogy ezt minél többször tedd meg. Könyvet értékelni olvasottnak jelöléstől függetlenül tudsz, de kérünk, hogy csak akkor értékeld a könyvet, ha el is olvastad. Azok az értékelések, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy nem olvastad a könyvet, rejtésre kerülnek.

>Mit tegyek, ha az értékelésem cselekményleírást tartalmaz?

Ha az értékelésed cselekményleírást tartalmaz, vagy utal rá - és ezért olyan valaki, aki el akarja olvasni a könyvet, nem tanácsos, hogy elolvassa -, jelöld be az értékelés írásakor a Cselekményleírást tartalmaz jelölőnégyzetet az értékelésed elmentése előtt, vagy mentés után az értékelés szerkesztési nézetében. Viszont figyelmeztetéssel együtt se írd le, hogy ki hal meg a regény végén, vagy ki a gyilkos.
Az így megjelölt értékelések csak lenyitás után olvashatóak azok számára, akik még nem olvasták az adott könyvet.
Ha nem akarod a teljes értékelésedet eltüntetni, mert mondjuk csak egy része lehet élményromboló azok számára, akik még nem olvasták a könyvet, használd arra a részre a szövegben elhelyezhető spoiler jelölést. Erről bővebben a Súgó Alapok oldalán olvashatsz.

>Mit ne írjak még értékelésbe?

Értékelésed értékelés legyen, ne csak azt írd bele, mikor olvastad, vagy kitől kaptad, de a blogod címe, egy idézet, a fülszöveg vagy egy emoticon is kevés. Semmiképpen ne használj trágár kifejezéseket, akkor sem, ha a regény is ilyen stílusban íródott. Ha más nyelven olvastad az adott könyvet, akkor ne a magyar nyelvű könyvet értékeld, mert ez félrevezetheti a többi olvasót. Értékelés írásánál szintén az irányelvek szerint járj el. Az értékelésed a könyvről szóljon, ha a szerzővel vagy a viselkedésével van problémád, azt ne a könyve lepontozásával jelezd.

>Hogy tudom megadni az olvasásom vagy értékelésem linkjét?

Sok kihívásnál kérik a kihívásgazdák, hogy hozzászólásban add meg az olvasásod vagy értékelésed linkjét, ezzel bizonyítandó, hogy elolvastad az adott könyvet.
Mindkettőt legegyszerűbben a könyv adatlapjáról tudod elérni, az Én és a könyv linken keresztül. A megjelenő ablakban a Ctrl nyomvatartása közben kattints az olvasásod melletti ikonra, majd az értékelésed melletti ikonra. Így az olvasásod és az értékelésed is új lapon nyílik meg, és kimásolhatod a címüket.
Ehhez jelöld ki az egyik címsorát, nyomd le a Ctrl+C billentyűket, majd másold be (Ctrl+V) egy hozzászólásba. Tedd meg ugyanezt a másikkal is. Valahogy így fognak kinézni: https://moly.hu/olvasasok/1327845 ill. https://moly.hu/ertekelesek/1004844

>Hogyan tudom törölni az értékelésemet?

Nyisd meg az értékelésedet, kattints a fogaskerékre, majd a Törlés gombra. Az értékelésedet megnyitni legegyszerűbben úgy tudod, ha megkeresed a profilod Értékelések menüjében, ott pedig a kék nyílra kattintasz. De ha a könyv adatlapján kinyitod az Értékelésem mezőt, akkor is megjelenik az értékeléshez tartozó fogaskerék. Ha csak csillagokkal értékelted a könyvet, a könyv adatlapján kattints az Én és a könyv linkre, majd a csillagok melletti kék nyílra.

>Hol tudok böngészni az értékelések között?

A főoldali menüből elérhető Értékelések oldalon.

>Mi a teendő, ha egy értékelésnél cselekményleírást találok, de azt nem jelölte az értékelés írója?

Írhatsz az értékelés írójának is, hátha módosítja az értékelését, illetve jelezheted az adminisztrátorok felé is, az értékelés szerkesztési nézetében a Problémás tartalom linkre kattintva, és ott a Cselekményleírást tartalmaz sort kiválasztva. Ilyenkor az Indoklás mezőben tüntesd fel, mi a cselekményleírás benne.

>Hogyan tudok 77%-on álló könyvre keresni?

Ha olyan könyvet szeretnél keresni, aminek pontosan 77%-os az értékelése, akkor az összes könyvnél illetve címkés keresésnél a Szűrés gomb alatt az "Átlag" feliratú legördülőben be tudod ezt állítani. Intervallumra is lehet keresni (pl. ha 91-100%-on álló könyvet szeretnél), nem csak pontos százalékra.