Moderáció

>Mi alapján történik a moderáció?

A Moly Felhasználási feltételei és Irányelvei alapján.

>Hogyan történik a Molyon a moderáció?

Kétféle moderáció van a Molyon, az egyik közösségi moderáció, a másik pedig adminisztrátori moderáció.
Közösségi moderáció: A sértő tartalmakat a felhasználók is sértőnek jelölhetik (az adott tartalom szerkesztési nézetében). Ha egy tartalmat legalább 10 felhasználó sértőnek jelölt, az adott tartalom automatikusan elrejtődik az oldalról, és a tulajdonosa kap egy büntetőpontot.
Adminisztrátori moderáció: Az adminisztrátorok is rejthetik a sértő tartalmakat az oldalról, és adhatnak büntetőpontot is értük.
Büntetőpontok: A közösség által sértőnek talált tartalmak után, és az adminisztrátorok által rejtett felnőtt tartalmú, trágár, politizáló, spammelő, diszkriminatív, rasszista, erőszakos és illegális tartalomra irányuló tartalmak után 1 büntetőpont jár a tartalom gazdájának. Kivételt képez ez alól, ha az adott tartalom 1 hétnél régebbi, vagy a legutóbbi pontszerzésnél régebbi. Amennyiben összegyűlik 10 büntetőpontja valakinek, tiltódik az oldalról, majd törlésre kerül a profilja. A pontok 1 év elteltével elévülnek.

>Mi történik a rejtett tartalmakkal?

14 nap elteltével törlődnek a Molyról.

>Hol nézhetem meg a rejtett tartalmaimat?

A rejtett tartalmaid bekerülnek a személyes frissedbe az indoklással együtt. Ezen túlmenően ha van rejtett tartalmad vagy pontod, a profilod jobb oldali menüjében találsz egy Rejtett tartalmak menüt. Ha nincs ilyen menüd, nincs rejtett tartalmad sem.

>Minden rejtett tartalomért pontot kapok?

Nem, például ha rosszul használsz egy funkciót (pl. eseményként hirdeted meg, hogy a nappaliban olvasol), a tartalmad rejtve lesz, de nem kapsz érte pontot. Ha hibát vagy fejlesztési ötletet jelzel karcban, az is rejtve lesz, de ezért sem jár büntetés. Minden alkalommal, amikor pontot kapsz, az a személyes frissedben is ki lesz írva a rejtett tartalom fölé, így: 1 büntetőpont. Ha ez a felirat nem jelenik meg, nem kaptál pontot.

>Hol nézhetem meg, hány pontom van?

Ha van rejtett tartalmad vagy pontod, a profilod jobb oldali menüjében találsz egy Rejtett tartalmak menüt, abban a menüben tudod megnézni a pontjaidat is. Ha nincs ilyen menüd, nincs pontod sem.

>Hogyan jelezhetem, ha sértő tartalmat találtam?

Több lehetőséged is van:
1. Az adott tartalom szerkesztési nézetében (illetve a szerkesztési ikont lenyitva) kattints a Sértő tartalom linkre.
2. Ha úgy érzed, ez kevés, írj üzenetet a Molynak a problémádról.
3. Ha a saját tartalmadhoz írnak olyasmit, ami rossz irányba viszi a társalgást, nyugodtan töröld azt a hozzászólás szerkesztési nézetében található Törlés gombbal.

>Mi a helyzet a trollokkal?

A nyilvánvalóan kizárólag trollkodási szándékkal regisztrált tagok törlésre kerülnek.

>Mi az a trollkodás?

A Wikipedia oldalán remek összefoglalót olvashatsz erről.

>Miért nem látom, hogy ki jelölte sértőnek az egyik tartalmamat?

Korábban előfordult, hogy az egyik felhasználó a saját tartalma alatt megkért egy másik felhasználót a szabályok betartására, amire válaszul folyamatos zaklatásnak lett kitéve. Az ilyen esetek elkerülésére szolgál a névtelenség.

>Miért nem látom az első figyelmeztetés előtt, hogy melyik tartalmam és hányszor lett sértőnek jelölve?

Néhány jelölés nem ad reális képet, és ezer felesleges megkeresést kapnának az adminok, pedig jó eséllyel ezek a téves jelölések sosem jutnak el a 10 darabig.
Ezzel a trollkodást is akadályozzuk: ha a sértőnek jelölt tartalomról tudja egy troll, hogy mondjuk 8 jelölése van, és törli/átírja, akkor kikerülheti a rendszert: ír valami sértőt, megvárja a 8. jelölést, majd módosítja. És akkor gyakorlatilag szabadon trollkodhat tovább, mert a következményekig sosem jut el.

>Mi a helyzet a külső, Molyon kívül létrejött tartalmakkal?

- Blogok: Ha bekötöd a Molyra a blogodat, annak örülünk, és neked is plusz olvasókat hozhat. De felhívjuk a figyelmed, hogy bár a saját blogodon bármit írhatsz, a Molyon megjelent tartalmakra (és a Molyon hozzájuk keletkező hozzászólásokra) vonatkoznak a Felhasználási feltételek és az Irányelvek. Ha ezeket sértő tartalom jelenik meg a Molyon, a tartalom rejtésre kerül.
- Egyéb, nyilvános felület: a Moly csapattagjainak (segítők, szerkesztők, adminok) sértegetése, becsületsértése, rágalmazása nyilvános fórumon figyelmeztetést von maga után. Ha a kérés ellenére nem törli a molyos felhasználó a sértő tartalmat, törölve lesz a profilja.

>Hol oszthatom meg a Molyra vonatkozó ötleteimet?

A meta.moly.hu oldalon a többi taggal is megoszthatod, ha azonban csak az oldal üzemeltetőihez szeretnéd eljuttatni az ötletedet, írj üzenetet a Molynak!
Kérünk, hogy mielőtt a Metát használni kezded, olvasd el a vonatkozó Súgót! http://meta.moly.hu/sugo