Magánkönyvtár

>Hol találom a magánkönyvtáramat?

Legegyszerűbben a profilodról érheted el, a Könyvek menüre kattintva.

>Hogyan vigyem fel a magánkönyvtáramat?

A profilod Könyvek menüjében kattints a jobb fölső sarokban található + Könyvek hozzáadása gombra. Így több könyvet is hozzáadhatsz egyszerre. Ugyanakkor az adott könyv adatlapjáról is hozzáadhatod a könyvet a könyvtáradhoz, ha a Hozzáadás gomb lenyíló listájából kiválasztod a Korábbi saját példány opciót.

>Hogyan jelezhetem, ha van saját példányom egy könyvből?

Vagy kattints a könyv adatlapján található Hozzáadás menü legördülőjében a Korábbi saját példány gombra, vagy a Most szereztem meg gombra, attól függően, hogy éppen most töltöd föl a teljes könyvtáradat a Molyra, vagy csak egy új szerzeményt szeretnél iktatni. Ekkor átirányít az oldal a létrejött könyvpéldány oldalára, itt megadhatod, hogy milyen kiadásban van meg neked az adott könyv. A Megjegyzés mezőbe egyéb információt is feljegyezhetsz, például, hogy mikor, kitől kaptad.

>Hogyan jelezhetem, hogy egy könyvem e-könyv?

Társítsd a magánkönyvtári példányodhoz a kiadást a szerkesztési nézetében! Ha nincs fönt a kiadás, vidd föl, ha a kiadásnál nincs jelölve, hogy e-könyv, küldj be róla egy hibajavítást a kiadás szerkesztési nézetében! Amint sikerült csatolnod a könyvedhez az e-könyves kiadást, már fel fogja ismerni a rendszer.

>Mire jó a Random olvasatlan könyv funkció?

Ha szeretnéd, hogy a profilodon a Saját könyvek olvasottsága mutató feljebb kússzon, olvass olyan könyvet a könyveid közül, amit eddig még nem olvastál! Ebben segít ez a gomb. Ha rákattintasz, egy olyan könyv adatlapjára irányít el, ami megvan neked, de még nem olvastad el. Ha az összes ilyen könyvet látni akarod, kattints a könyveidnél az Olvasottak és olvasatlanok lenyílóban a Csak az olvasatlanok sorra.

>Hogyan tartsak leltárt a könyveim között?

Ha több száz darabos könyvgyűjteménye van az embernek, nem mindig tudni, hogy hol van az adott könyv, megvan-e még egyáltalán, vagy el lett ajándékozva... Ilyen esetekre fejlesztettünk egy egyszerű leltározást könnyítő funkciót. A magánkönyvtáradat megnyitva láthatod, hogy minden könyv mellett van egy vagy egy ikon. A pipa jelöli, hogy ellenőrizted a könyvet, a kérdőjeles könyv pedig azt, hogy még nem. Ha rákattintasz a Leltározást tartok gombra, majd az ellenőrző ablakban is az OK gombot nyomod meg, minden könyved mellett a kérdőjeles könyv ikon fog megjelenni. Alapbeállításként is ezt kapja egy könyv, ha felveszed a könyvtáradba, ezért előfordulhat, hogy semmi változást nem tapasztalsz a gomb megnyomása után. Ezután nekiláthatsz a könyvespolcaidnak, és sorban pipálhatod, ha egy könyv megvan. Amit nem pipálsz ki, azt a végén az Összes könyv legördülőből a Csak a máshol lévő könyvek opciót kiválasztva listázhatod ki. A leltározást segítheti a magánkönyvtáradban található keresőmező is. A Szűrés szerzőre és címre ablakba beírva a keresett könyv szerzőjének vagy címének egy részét hamar megtalálhatod a pipálásra szánt könyvet.

>Hogyan működik a Közös magánkönyvtár?

Ha valakivel egy háztartásban élsz, és közösen akarjátok nyilvántartani a könyveiteket a Molyon, ennek a funkciónak jó hasznát veszitek. Összevonja a már felvitt könyveiteket, azaz a te könyveid között is megjelennek az övéi, és az ő könyvei között is megjelennek a tieid, és szerkeszteni is tudjátok egymás könyveit. Egy kis ember ikon ( ) jelzi az egyes példányoknál, hogy ki vitte fel a magánkönyvtárba, és ha megszüntetitek a közös magánkönyvtárat, kinél fog landolni az adott példány. Akár több emberrel is lehet közös könyvtárad, nincs más dolgotok, csak egymás profilján rákattintani a Közös magánkönyvtár gombra.
Azt, hogy a magánkönyvtár olvasottságánál és a saját könyvek számánál számolja-e a társad könyveit is, a profilod szerkesztési nézetében a Működés fülön a Vegyes címszó alatt tudod beállítani.
Ha egy könyvet véletlenül te jelöltél be, hogy megvan nektek, de jobb volna, ha a társad könyveinek számát gyarapítaná, át tudod adni neki a könyvpéldány szerkesztési nézetében a Könyvpéldány átruházása linkre kattintva.

>Mire való a ikon a magánkönyvtár jobb fölső sarkában?

Erre az ikonra kattintva csak szöveges módban tekintheted meg a magánkönyvtáradat. Ezt a listát akár ki is másolhatod, és elküldheted valakinek emailben, vagy ki is nyomtathatod. A listába az aznapi dátum, a megjegyzések, és a csatolt kiadások is bekerülnek.