Könyvadatlap

>Mit jelent a kék alapon fehér százalékszám a könyvek címe mellett?

Ez a könyvekre leadott csillagos értékelések átlagát mutatja. Ha ráviszed a kurzort, egy buborékban megjelenik az olvasások számával korrigált érték is. Erről bővebben itt olvashatsz.

>Mire jó egy könyv statisztikája?

Az értékelések átlaga melletti kis grafikon ikonra ( ) kattintva nyithatod meg a statisztika ablakot, amiben gyorsan tájékozódhatsz, hányan olvasták, és hogy értékelték az adott könyvet.

>Hogyan jelezhetem, ha a könyv a kedvencem?

Kattints a könyv adatlapján található Hozzáadás menü legördülőjében a Kedvencem gombra. Ilyenkor a könyv bekerül a kedvenc könyveid közé. Ezek a profilodon középen jelennek meg, kiemelt helyen. Érdemes tényleg csak a legkedvesebb könyveidet kiemelni ilyen módon, mert mások ez alapján alkotnak rólad képet.

>Hogyan jelezhetem, ha egy könyvet kölcsön szeretnék kérni?

Kattints a könyv adatlapján található Hozzáadás menü legördülőjében a Kölcsönkérem gombra. Így bekerül a kölcsönkért könyveid közé, amiket a profilodról elérhető Kölcsönkérések oldalon találsz, valamint bekerül minden olyan ember frissébe, aki figyeli a könyvet vagy téged. Így ha valaki szívesen kölcsönadja, rögtön írhat neked egy üzenetet, amiben megbeszélitek a részleteket.

>Hogyan tudok figyelni egy könyvet?

Kattints a könyv adatlapján található Hozzáadás menü legördülőjében a Figyelem gombra. Így ha valaki olvassa, értékelést vagy karcot ír róla, idéz belőle, észleli, linket kapcsol hozzá, kölcsönkéri, szavazást kapcsol hozzá vagy ajánlást, az mind megjelenik a frissedben. De beállíthatod azt is, hogy mondjuk csak az adott könyv olvasásaira vagy kíváncsi: ezt a zöld Figyelem gomb melletti fogaskerékre kattintva teheted meg.

>Hogyan tudok tiltani egy könyvet?

Kattints a könyv adatlapján található Hozzáadás menü legördülőjében a Tiltom gombra. Így a könyvvel kapcsolatos értékelések, olvasások, idézetek, észlelések, karcok és linkek nem kerülnek bele a frissedbe.

>Hogyan tudok irrelevánsnak jelölni egy könyvet?

Kattints a könyv adatlapján található Hozzáadás menü legördülőjében a Irreleváns gombra. Az így megjelölt könyveket nem számolja a Könyvtesók funkció az olvasmányaid közé, de olvasatlan könyvek esetén is jelezheted ezzel saját magad számára, hogy belelapoztál, és nem akarod elolvasni, így a megjelölt könyvek nem fognak megjelenni az ajánlások között sem.

>Hogyan működik a Könyvtár funkció?

A könyv borítói alatt találsz egy Könyvtár feliratot és egy Rákeresek gombot. Ha erre a gombra kattintasz, bejön egy oldal, ahol megnézheted, megvan-e az adott könyv az egyes könyvtárakban. A Könyvtárválasztás gombra kattintva választhatod ki, hogy melyik könyvtárra vagy kíváncsi, és a Találatok cím alatt jelenik meg, hogy megvan-e ott a könyv, vagy sem. A Honlap és Katalógus linkek az adott könyvtár honlapjára és katalógusára mutatnak.

>Hogyan kerülnek a könyvadatlapra a szereplők és helyszínek?

Erről bővebben az Enciklopédia súgóoldalon olvashatsz.

>Milyen értékelések jelennek meg a Kiemelt értékelések alatt?

Azok a legnépszerűbb értékelések, amelyek nem tartalmaznak cselekményleírást. Ha több mint 10 értékelése van a könyvnek, akkor az alapján is kieshet egy értékelés ebből a gyűjteményből, ha szélsőségesen negatívan pontozta a könyvet a többiekhez képest az értékelő. Szélsőségesen negatív alatt az olyan értékeléseket értjük, amelyek 3 csillaggal (tehát 60%-kal) eltérnek az átlagtól. Például ha egy amúgy 95%-os könyvet valaki 1 csillagra értékel, az nem jelenik meg a Kiemelt értékelések alatt. Ezzel nem az illető véleményét cáfoljuk, csak szeretnénk, ha egy alapvetően népszerű könyvhöz a Kiemelt értékelések meghoznák a kedvet, és nem elvennék azt.

>Mik azok a Triviák?

Olyan érdekességek, amelyek egy-egy könyvről és/vagy alkotóról árulnak el hasznos vagy izgalmas információkat maximum 1000 karakter terjedelemben. Az idézetekhez hasonlóan felvitel után még egy napig lehet szerkeszteni és törölni őket, de hibajavításokat lehet később is beküldeni hozzájuk. Lehet kommentelni és kedvencelni őket, ugyanúgy kerülnek be a Frissbe is, és a szűrésük is ugyanúgy működik.
Létrehozni triviát az Új menüből, illetve az adott könyvtől vagy alkotótól elindulva lehet. Az első esetben mindenképpen meg kell adni a csatolt könyvet vagy alkotót is.
A Forrás résznél mindig add meg a teljes URL-t, ahonnan az információ származik.

>Mit takar a Linkek menü?

A könyvhöz kapcsolódó, az interneten szétszórt további érdekességeket találod itt. Olyasmit szokás megadni, mint például hogy az elektronikus változat honnan tölthető le (kizárólag törvényes forrásokat adj meg, az illegális torrentekre és letöltőhelyekre mutató linkeket nem toleráljuk), hol írtak kimerítő kritikát az adott könyvről, vagy hogy hol található a könyv vagy a könyvből készült film adatlapja más oldalakon (pl. IMDb, Snitt, Wikipédia).

>Hogyan tudok egy könyvet ajánlani?

Ha egy adott könyv olvasóinak ajánlanál további olvasmányokat, a könyv adatlapján legalul a Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is cím alatti Új könyv hozzáadása linkre kattintva hozzá tudsz adni egy vagy több könyvet, ami szerinted hasonló ehhez a könyvhöz. Ha valaki már ajánlotta előtted azt a könyvet, amit te is szeretnél, csak kattints a fölfelé mutató nyílra. Ezek bekerülnek a figyelőid frissébe ("XY felszavazta az alábbi ajánlást").
Ha egy könyv szerinted annyira jó, hogy mindenkinek el kellene olvasnia, kattints a könyv adatlapján a Hozzáadás menü Ajánlom gombjára. Ha ezt teszed, minden figyelőd frissébe és Ajánlások menüjébe bekerül. Ebben a menüdben te is böngészhetsz, ha a figyeltjeid ízlése alapján szeretnél olvasmányt választani magadnak.
Ha kifejezetten egy embernek ajánlanál olvasnivalót, kattints az adott könyv adatlapján a jobb oldali menüben található Ajánlás küldése gombra. Ez szintén bekerül az illető frissébe és Ajánlások menüjébe.

>Mi az a könyvpárbaj, és hol találom?

A Könyvek oldal jobb oldali menüjéből érheted el. Ez egy játék, ahol két általad olvasottnak jelölt könyv közül kell eldöntened, melyik tetszett jobban, így ezek a könyvek megvívnak egymással. Mellettük jobb oldalt kis statisztikát is láthatsz arról, mely olvasmányaid nyerték, illetve veszítették a legtöbb párbajt. Ez magánjellegű szórakozás, semmi mást nem befolyásol az oldalon.