Kihívások

>Mik azok a kihívások?

A kihívások olyan események, ahol nem kell megjelenned, csak teljesítened a kihívásban foglaltakat. Bármelyikre jelentkezhetsz, és ha teljesítetted a kihívást, általában kapsz egy kitüntetést jutalmul.

>Hol tudok magamnak kihívást keresni?

A főoldali menüből elérhető Kihívások oldalon. A legördülőben tudod szűrni, hogy időrendben, a résztvevők száma szerint vagy a lejárat ideje szerint mutassa a kihívásokat. Az Összes kihívás fülön pedig értelemszerűen az összes kihívást megtalálod (a lejártakat is), a legfrissebbekkel a lista elején. Ha a keresőben keresel kihívást, akkor a már lejártak szürkével fognak megjelenni.
Szűrhetsz arra is, hogy hány könyvet kell elolvasni a kihíváshoz, illetve kihíváscímkékre is lehet, akár kizárásos alapon is. A kihíváscímkék között böngészni a Kihívások jobb oldali Kihíváscímkék menüpontjánál lehet.
Kicsit lentebb, szintén a jobb oldali menüben találod a Kihívás tanácsadót, ahol megnézheted, hogy a figyeltjeid milyen népszerű kihívásokat hoztak létre, és mikre jelentkeztek. Ha ezek közül valamelyik nem érdekel, kattints a ikonra, és az adott kihívás eltűnik a listából. Az így kiszelektált kihívásokat megtalálod a Kihívás tanácsadó menü Irreleváns kihívások fülén, ahol az adott kihívás mellett található ikonra kattintva a kihívás visszakerül a megfelelő listába.

>Hogyan tudok jelentkezni egy kihívásra?

A kihívás oldalán kattints a cím alatt található szürke Részt veszek gombra. Be fog zöldülni, ez jelöli, hogy jelentkeztél rá. Ha nincs ilyen gomb, akkor annak a kihívásnak a jelentkezési határideje már lejárt, vagy a kihívás gazdája tilt téged.

>Milyen a jó jelentkező?

Ha kérdése van, kérdez a jelentkezés előtt, és nem utólag bosszankodik. Türelmes a kihívás indítójával. Végső soron ez csak egy játék, ha a jelentkező csak egy hét múlva kapja meg a kitüntetését, akkor sem dől össze a világ.

>Hol találom az aktuális kihívásaimat és a jelentkezéseimet?

Mindkettőt a profilod Kihívások menüjében az Aktuális fülön találod. A Saját futó kihívások címszó alatt a futó, illetve frissen kifutott kihívásaid jelennek meg (lejárat után még egy hétig), a Részvétel kihívásokon címszó alatt pedig a még nem teljesített, aktuális jelentkezéseid. Itt az egyes kihívások mellett található fogaskerékre kattintva megjegyzést is fűzhetsz hozzájuk, így nyilván tudod tartani, milyen terveid vannak velük.

>Lejelentkezhetek egy kihívásról, ha úgy látom, hogy mégse fogom tudni teljesíteni?

A zöld színű Részt veszek gomb újbóli megnyomásával bármikor lejelentkezhetsz a kihívásról, ha úgy látod, meghaladja az erődet! De vigyázz, hogy ne jelentkezz le olyan kihívásról, amiért kaptál kitüntetést, mert így a kitüntetésed is elvész!

>Hogyan hozhatok létre kihívást?

Kattints a fejlécben található +Új menüben található vagy a főoldali menüből elérhető Kihívások oldalon található Új kihívás linkre. Add meg a kért adatokat, majd kattints a Mentés gombra. Amíg nem publikálod, mindent tudsz rajta módosítani. A publikálás dátuma lesz a kihívás kezdődátuma. Jól gondold át, mindent helyesen állítottál-e be, majd kattints a kihívás címe alatt található Publikálás gombra. Amíg nem publikálod a kihívásodat, addig nem kerül át a szerkesztőkhöz jóváhagyásra, és rajtad kívül senki más nem látja. Miután a szerkesztők jóváhagyták, bekerül a frissbe, és csak ekkor tudnak rá jelentkezni is. A jóváhagyás jellemzően 0-3 munkanap.

>Hány kihívásom lehet?

Egyszerre maximum 5 futó kihívásod lehet (+5 pro tagoknak) és ebbe beleszámítanak az örökbefogadott kihívások is. Mivel ez a régebbi kihívásokat nem érinti, találkozhatsz olyan emberekkel, akiknek ennél több van, azonban újonnan ők sem hozhatnak létre ennél többet. Ha már létrehoztál ennyi kihívást, de szeretnél még egyet, meg kell várnod, hogy az egyiknek lejárjon a határideje.

>Mikor hozhatok létre kihívást?

Egy kihívás sok törődést igényel, ezért csak akkor hozz létre kihívást, ha tudod, hogy a záró dátumáig lesz időd foglalkozni vele, havonta legalább egyszer.

>Mire figyeljek kihívás készítésekor? – Frissítve: 2020.10.06.

Minden kihívásnál figyelj rá, hogy:
- A kihívás szövegét nyelvtanilag helyesen és érthetően fogalmazd meg, szorítkozz a tárgyra!
- Figyelj a helyesírásra, tartsd be a netikett irányelveit!
- A kihívás címében ne használj ikonokat!
- Légy egyértelmű, tisztázz minden felmerülhető kérdést már a kiírásban!
- A kihívás képét és kitüntetését igényesen válaszd meg, jó minőségű, zavaró vízjeltől mentes, témájában kapcsolódó képet tölts fel.
- A kitüntetés képét te választhatod meg!
- Ha linkeled a képek forrását, azt ne spoiler felirat alá rejtsd. Ha rejteni akarod, linkként rejtsd (dupla szögletes zárójellel). A képek forrásának feltüntetését nem ellenőrizzük.
- Add meg, hogy hány könyv elolvasásával lehet teljesíteni a kihívásod!
- Címkézd fel a kihívásod! A kihíváscímkék nem egyeznek meg a könyvek címkéivel. Új címkét igényelni az Üzenet a Molynak oldalon keresztül lehet.
- Ne kérj és ne készíts a kihívásodhoz polcot, ha a polcra kerülő tartalmakat amúgy hozzászólásban is begyűjtheted.
- Ne hozz létre olyan kihívást, amely valamilyen fizetős szolgáltatás igénybevételére buzdít (akár kapcsolatos az olvasással, akár nem), illetve ez a feltétele a kihívásnak. Ha szeretnél a többiekkel az ilyen programokról beszélgetni, akkor javasoljuk, hogy inkább zónát hozz létre neki.
- Tilos szerzőt, könyvet, vagy bármi mást lejárató kihívást létrehozni!
- Tilos létrehozni olyan kihívást, amilyen már éppen fut! Keress rá a keresőben előtte a kulcsszavakra, illetve ellenőrizd a kapcsolódó könyvek adatlapjain, nincs-e a Kihívások menüben már azokhoz a könyvekhez készült aktuális kihívás.
- A saját teljesítésed is meg kell, hogy feleljen a kihívásban foglalt szabályoknak!
- Ha a kihívásodhoz karcokat kell írni, azokhoz használj zónát! Ha nincs a témában zóna, hozd létre, ha van, használd a meglevőt! (Például ha kézimunkás kihívásod van, használd a Kézimunka sarok nevű zónát.)
- A saját teljesítésedet ne a leírásba írd bele, hanem a kihívás alatt hozzászólásban vidd, mint a többi résztvevő!
- A teljesítéseket és részvételeket ne a leírásban, hanem a jegyzetek között vezesd! (A jegyzeteket a résztvevők is látják.)
- Ha lehet, ne kérd, hogy kukacoljanak be, mert amúgy is megkapod a személyes frissbe az összes hozzászólást!
- Tilos olyan kihívásokat reklámozni a szövegben, amelyeknek semmi közük a kihíváshoz!
- Tilos olyan kihívást létrehozni, aminél más kihívások teljesítése a feladat!
- Tilos olyan diszkriminatív kihívást létrehozni, amiben ki van kötve, hogy bár képességeik engednék (tudnak az adott nyelven, idejük engedi) de nem jelentkezhetnek, mert csak fiúk/szülők/budapestiek/stb. vehetnek részt. Ugyanez vonatkozik a kihívás nyelvének meghatározására is: ha nincs külön oka, ne zárd ki az angolul olvasókat. Igyekezz úgy alakítani a kihívást, hogy megfelelő alternatívája legyen mindenkinek a teljesítésre.
- Tilos a kihíváshoz alibiolvasást kérni (azaz létrehozni egy kihívást valamiről, majd hozzátenni egy oda nem illő olvasást, hogy így átmenjen az ellenőrzésen)!
- Olyan kihívás létrehozásakor, mely egy korábbi kihívás folytatása, mindenképpen egyeztess annak tulajdonosával, hogy nem áll-e szándékában folytatni az elkezdett sorozatát. Amennyiben ez elmarad, úgy kihívásodat elutasítjuk, vagy a már jóváhagyott kihívásodat a korábbi kihívásgazdának átadjuk.

A csak olvasós kihívásoknál arra is figyelj, hogy:
- Az olvasós kihívások szövegében kötelező feltüntetni, hogy mikori olvasásokat fogad el!
- Csak olyan olvasásokat lehet elfogadni, amelyek a kihívás végedátuma előtt befejeződtek!
- Konkrét könyvek olvasását kérő kihívás esetén kötelező azokat hozzácsatolni!
- Tilos pusztán (részben vagy egészben) mennyiségi olvasást kérő kihívást létrehozni (olvass el x darab könyvet, vagy x oldalt)!
- Tilos olyan olvasós kihívást létrehozni, aminél egy könyv elolvasására több, mint egy év jut a kihívás kezdetétől számítva!
- Tilos létrehozni olyan olvasós kihívást, aminél egyetlen könyvet sem kell a kihívás ideje alatt elolvasni! Ha 10, vagy annál kevesebb könyv elolvasása a cél, mindet a kihívás ideje alatt kérd, ha 30, vagy annál kevesebb, legalább a felüket, harminc fölött pedig legalább a harmadukat. A kihívás ideje alatti olvasások kezdete is a kihívás kezdete utánra essen!
- Hasonló témájú kihívások esetén legalább tíz könyv különbség legyen az elolvasandó könyvek számában!
- Ha olyan kihívást hozol létre, amiből van egy nehezebb vagy könnyebb verzió is, írd bele, hogy nem lehet hozzá ugyanazokat a könyveket hozni, mint a másik verzióhoz.
- A kihívásod ne legyen három hónapnál rövidebb. Kivételt az ünnep- és emléknapokhoz kötött kihívások képezhetnek.
- Összefüggő, egymásra épülő sorozat (tehát ide tartozik például a Harry Potter sorozat, de Poirot nem) esetén az összes (adott nyelven megjelent) rész elolvasását kérd! Kivételt képeznek ez alól az ötnél több részes sorozatok, de ott is minimum öt könyvet kérj a sorozatból. Ha egy sorozat megjelenése épp folyamatban van, a kihívást úgy kell kiírni, hogy mindig csak az addig (adott nyelven) megjelent részekkel teljesíthető. Például ha októberben jön a harmadik rész, októberig elég az első kettő, utána már a harmadik is kell a teljesítéshez. Ez a szabály nem vonatkozik a szabály bevezetése előtt megkezdett kihívássorozatokra. Az ilyen kihívássorozatoknál nem kell újraolvastatni azokat a részeket, amihez már volt kihívás a sorozatban. A többi részt egy kihíváson belül kell kérni, a korábbi olvasások bemutatásával együtt.
- Nem konkrét könyv esetén legalább 100 oldalnyi olvasnivalót kérj!
- Keresős kihívás esetén legalább 5 találatot kérj a jelentkezőktől! Ez a szókeresős és a bármi mást keresős (pl. bizonyos kinézetű szereplő, cselekvések, borító stb.) kihívásokra is vonatkozik. (Tehát ne indítsatok kihívást egy felhős idézetnek, kérj ötöt, vagy kérj többféle szót!)

A csak kreatív (nem olvasós) kihívásoknál arra is figyelj, hogy:
- Ne hozz létre olyan kihívást, aminek egyedüli feltétele, hogy kérdésekre kell válaszolni, vagy kérdőívet kell kitölteni!
- Tilos létrehozni olyan nem olvasós kihívást, ami kevesebb, mint egy óra alatt teljesíthető, illetve se nem kreatív, se nem közösségépítő!
- A nem olvasós kihívások szövegében szerepelnie kell, hogy a feladatot a kihívás ideje alatt kell véghezvinni (pl. a rajz nem lehet korábbi)!
- Egy nem olvasós kihívás csak akkor lehet egy évnél hosszabb, ha folyamatos ténykedést igényel, pl. minden héten írni kell hozzá.

A kreatív és olvasós kihívásokról:
Az ilyen kihívások olvasósnak számítanak, amennyiben a megfelel a kihívás az olvasós kihívások feltételeinek. Ha pedig nem, de a kreatív (nem olvasós) kihívások szabályainak megfelel, akkor nem olvasósnak. Ha egyiknek sem felel meg, a kihívást elutasítjuk. Kivételt képez, ha a kihívás két részből áll, és az olvasós része megfelel az olvasós szabályoknak, a nem olvasós része pedig a nem olvasós szabályoknak. Ebben az esetben rákerül az olvasós és a nem olvasós címke is.

>Miért nem jelenik meg a kihívásom a listákban, és miért nem lehet jelentkezni rá?

Ha már publikáltad a kihívásodat, mégis ezt tapasztalod, az azt jelenti, hogy a kihívásod még nem lett jóváhagyva. Ha a helyzet három munkanap elteltével sem változik, írj egy üzenetet a Molynak.

>Mit tegyek, ha a szerkesztők visszaküldték a kihívásomat?

Olvasd el a fölötte lévő piros betűs szöveget, és annak függvényében módosítsd, vagy töröld. Ha módosítottad, ne felejts el a piros Beküldés gombra kattintani!

>Miért nem tudok kihívást létrehozni?

Ha nem tudsz kihívást létrehozni, annak két oka lehet: vagy örökbe adták az egyiket, és még nem telt el az örökbeadástól számítva fél év, vagy túl sok futó kihívásod van.

>Mi számít a kihívás ideje alatt történő olvasásnak?

Ami a kihívás kezdete után lett elkezdve (percre pontosan!), és a kihívás vége előtt lett befejezve. Ez utóbbit nem muszáj percre pontosan értelmezni, mivel sok bosszúságot okozna az, hogy a jelentkezők erre gyakran nem figyelnek, csak a dátumra.

>Mik egy kihívásgazda kötelességei?

1. Köteles a teljesítéseket ellenőrizni, következetesen, a szabályoknak megfelelően, részrehajlás nélkül értékelni a résztvevők teljesítményét és bejelölni (legkésőbb egy hónapon belül), ha valaki teljesítette a kihívást. Ha valaki teljesítette a kihívást a kiírt határidőn belül, de az ezt bizonyító linkeket csak később írja meg, akkor is köteles bejelölni a teljesítést. Ez a kötelesség a kihívás lejártát követő egy hónapra szól.
2. Tilos olyan teljesítést jelölnie, ami nem felel meg a szabályoknak. Ez vonatkozik a saját teljesítésére is.
3. Felelős a kihívás alatt zajló beszélgetésekért, köteles azokat figyelemmel kísérni, rendet tartani, és válaszolni a felmerülő kérdésekre (legkésőbb egy hónapon belül).
4. Legalább kéthavonta egyszer be is kell jelentkeznie a Molyra, akkor is, ha nincs aktivitás a kihívásánál, különben a kihívása elhanyagoltnak számít.
5. Tilos a futó kihívás szabályait megváltoztatnia.
Ha valaki hivatalos felszólítás ellenére sem jelöli a teljesítéseket, jogtalanul zöldít, hivatalos felszólítás ellenére sem válaszol a felmerülő kérdésekre, két hónapja nem lépett be, két alkalommal kell figyelmeztetni egy éven belül a kihívása(i) elhanyagolása miatt, szabálytalanra változtatta a kihívás szövegét (például kivette belőle, hogy mikori olvasást kér), hivatalos felszólítás ellenére sem írja vissza az eredeti szabályokat (például több könyvet kér, mint eredetileg, de mivel tilos menet közben módosítani, ezt is vissza kell írnia), vagy önkényesen megtagadja a kitüntetés kiosztását, az illető fél év eltiltást kap a kihívások létrehozásától, kihívása örökbeadandó másik tag számára. Hanyagság esetén (nem jelentkezik be, nem zöldít, nem válaszol) az adott tag minden kihívásának új gazdát kell keresni.
Előzetes felszólítást kizárólag hanyagság (nem zöldít, nem válaszol) és szabályos (de tiltott) módosítás esetén küldünk! Ha valaki szabálytalanra módosítja a kihívását, jogtalanul zöldít, vagy két hónapig nem jelentkezik be, értesítés nélkül intézkedünk.

>Mit tehetek, ha jelentkeztem egy kihívásra, de a kihívás gazdája nem tesz eleget a kötelességeinek?

Ha a kihívás gazdája nem tett eleget a kihívásgazdák kötelességeinek, azt jelezheted az Örökbefogadás zónában. Ha minden jól megy, találnak a kihívásnak új, rendes gazdát (akár te is lehetsz az). Mielőtt oda írsz, mindenképpen olvasd el a hozzá tartozó leírást.

>Ha kihívást készítek, mit módosíthatok később rajta?

A kezdő dátumot, valamint publikálás után a vége dátumot nem tudod módosítani. A kitüntetést elkészítheted később is bármikor, és a jelentkezési határidő is módosítható a lejárta után is. A kitüntetéskép (vagy a kitüntetés keretének színe) cseréjét előbb beszéld meg a jelentkezőkkel is! A kihívás szövegét módosíthatod ugyan, de a szabályokat ne változtasd meg (2017. január 1-től nem módosíthatsz a kiírt kihívás szabályain, kizárólag pontosítás engedélyezett)!

>Hogyan tudom odaadni a kitüntetést annak, aki teljesítette a kihívásomat?

Kattints a résztvevők listájára a kihívásodnál, keresd ki az illető nevét, és kattints a mellette található Teljesítve gombra. Ekkor ez bezöldül, jelezve, hogy ő már teljesítette. Ezt követően ő automatikusan megkapja a kitüntetését (de nem azonnal, beletelik egy kis időbe, míg nála is megjelenik).

>Hová tűnt a kihívás, amit létrehoztam?

Ha eltűnt a kihívásod a neved alól, az azt jelenti, hogy örökbe lett adva. Ennek valószínűleg az lehetett az oka, hogy nem tettél eleget a kihívásgazda kötelességeinek (például hetekig nem jelölted a teljesítéseket, vagy be sem jelentkeztél). Sajnos ilyen esetben nem kaphatod már vissza a kihívásodat, ahogy újat sem indíthatsz fél évig.

>Mit tegyek, ha már nem tudom a gondját viselni a kihívásomnak?

Ha csak egy kis időre tűnsz el, kérd a résztvevők türelmét, biztosan meg fogják érteni. Azonban ha tudod, hogy később sem lesz több időd a kihívással foglalkozni, add örökbe! Írd meg az Örökbefogadás zónába, hogy melyik kihívásodtól szeretnél megválni, és biztosan találnak új gazdát neki.
Semmiképpen se add örökbe a kihívásodat (se meghirdetve, se kérdés nélkül rásózva valakire) csak azért, hogy újat hozhass létre helyette! Ilyenkor fél évig nem fogsz tudni új kihívást létrehozni.

>Mire jó, ha könyvek vannak csatolva egy kihíváshoz?

Elsősorban arra, hogy tudd, miket kell elolvasnod, vagy mikből válogathatsz, ha teljesíteni akarod a kihívást. Másodsorban viszont a hozzárendelt könyvek adatlapján általában megjelenik a kihívás, és így olyanok is észrevehetik, akik amúgy nem szokták a kihívásokat böngészni. A csatolt könyvek adatlapján akkor nem jelenik meg a kihívás, ha nem releváns a könyv szempontjából. Például egy olyan kihívás, hogy "olvassuk el a kedvenc könyveinket" nem számít relevánsnak semmilyen könyv esetén, fölösleges is csatolni hozzá könyveket. Az ilyen kihívásokat a szerkesztők rejtik a könyvek adatlapjairól.

>Hogyan tudok könyveket csatolni a kihívásomhoz?

Kattints a kihívásod címe alatt található 0 könyv linkre. Az így megjelenő ablakban a Könyvek hozzáadása, a Lista könyveinek hozzáadása és a Polc könyveinek hozzáadása parancsok közül választhatsz. Ha az elsőt választod, soronként begépelheted a szükséges könyveket, kiválaszthatod a legördülő listából, és egyszerre akár többet is hozzáadhatsz a kihívásodhoz. Ha azonban van már egy listád vagy polcod, amin azok a könyvek vannak, amikkel teljesíteni lehet a kihívást, akkor azokat a linkeket válaszd. Csak saját lista és polc elemeit csatolhatod a kihívásodhoz ilyen módon, és ez csak egyszeri feltöltést eredményez. Ha új elem kerül a listára vagy polcra, azt külön kell felvinned a kihíváshoz, nem kerül rá automatikusan.

>A régebbi kihívásokra milyen szabályok vonatkoznak?

Minden kihívásra a létrehozásakor érvényes szabályok vonatkoznak, tehát a 2015. január 15. előtt létrehozott kihívások például kérhetnek mennyiségi olvasást, nem kell átírni őket az új szabályok szerint.
Minden 2015. február 3. utáni kihívásra érvényes, hogy 11 olvasás alatt csak a kihívás kezdete után megkezdett olvasásokat fogadhat el.

>Miért nem tudom törölni a kihívásomat?

Ha valaki jelentkezett a kihívásodra, akkor már nem törölheted.

>Hogy fogok értesülni a teljesítésekről?

A kihívásodhoz a hozzászólásokat mindig személyes, kiemelt frissként kapod meg (akkor is, ha nem kukacolnak be, tehát ezt felesleges kérned a résztvevőktől). Ha véletlenül rákattintasz a Szűröm ezt gombra, akkor is, saját kihívást ugyanis nem lehet szűrni, felülírja a rendszer.

>Mire valóak a jegyzetek?

A kihívásod szerkesztési nézetében tudsz jegyzeteket fűzni a kihívásodhoz. Elsősorban arra való, hogy a részteljesítéseket itt vezessék a kihívásgazdák, ne pedig a kihívás leírásában. A kihívás szabályait viszont még részben se a jegyzetek között tüntesd fel, ezeknek a leírásban a helye!

>Hogy kerülnek a kihívások a Szerkesztői ajánlások menübe?

Azok a kihívások kerülnek ide, amelyekről legalább két szerkesztő gondolja úgy, hogy érdemes rá külön felhívni a tagok figyelmét, és még lehet rájuk jelentkezni is. Az ilyen kihívások egy arany kupát is kapnak a címük mellé - ez akkor is ott marad, ha a kihívás már lejárt.