Kiadások

>Mik azok a kiadások?

Minden könyves adatlaphoz lehet kiadásokat csatolni. Ezek egy adott mű adott kiadásának adatait tartalmazzák.

>Hogyan vigyek fel kiadást?

Lehetőség szerint könyvpéldányból, de elfogadható internetes adatbázisból (pl. könyvtáré - OSzK, FSZEK) szerzett adat is. Minden adatot adj meg, amit ki tudsz bogarászni, de ha nem is sikerül mindet, legalább négyet adj meg. Csatold a kiadáshoz a hozzá tartozó borítót is, akkor is, ha csak egy kiadása van a könyvnek. Beazonosíthatatlan kiadást felvinni felesleges, törlésre kerül.

>Milyen borítót válasszak?

A kiadás saját borítóját, lehetőleg a védőborító képével. Ha egy kiadás több könyvet takar (több kötetes), a kiadáshoz az első kötet borítóját társítsd.

>Milyen formában adjam meg a kiadót?

Elég, ha a borítón vagy a címlapon szereplő rövid nevét adod meg egy kiadónak, amit mindenki használ (pl.: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó helyett Móra). A kiadó, könyvkiadó, press, zrt, rt végződéseket is hagyd el. Egy-egy kiadónak több neve is elterjedt, de a felismerhetőség kedvéért igyekezz a legismertebb néven szerepeltetni őket (pl.: Pozsonyi Pagony helyett Pagony). A legtöbb kiadó már létezik a Molyon, és ezeket fel is ajánlja neked új kiadás felvitelekor az automatikus kiegészítő funkció, amikor elkezdesz gépelni - hagyd, hogy segítsen.

>Mit írjak, ha magánkiadásban adták ki a könyvet?

Csak annyit, hogy Magánkiadás. Ne írd bele, hogy kinek a magánkiadása, vagy hogy melyik nyomdában nyomták.

>Mit írjak a Kiadás helye mezőbe?

A kiadó székhelyét. A kiadó neve mellett szokott szerepelni ez az adat (pl.: Európa Könyvkiadó, Budapest). Ha ott nincs, hagyd üresen. Az, hogy a könyv hol készült, melyik város nyomdájában, itt nem releváns információ. Külföldi városok esetén is a magyar verziót add meg (például ne írj cirill betűkkel, illetve Bratislava helyett is Pozsony szerepeljen).

>Mit írjak a Kiadás éve mezőbe?

Azt a dátumot, amikor az adott kiadás megjelent. A fordítás, vagy az eredeti könyv kiadásának dátuma nem ide való!

>Mi az az ISBN?

Az ISBN (International Standard Book Number) a könyvek nemzetközi azonosítószáma, 13 számjegyű (illetve a 2007 előtti könyvek esetében 10) és 1974-től található meg a Magyarországon kiadott könyveken. Egy könyvnek lehet más hosszú számsora is, ezért figyelj oda, hogy csak a könyvben olvasható ISBN felirat után található számsort add meg ide. A 2007 utáni könyvek esetében mindig a 13 számjegyűt add meg, ha feltüntetik a 10 jegyűt is, azt ne írd mögé. Tehát ha több ISBN is tartozik egy kiadáshoz (például a sajátja és a sorozaté), akkor is csak egyet adj meg (a sajátját). A sorozat ISBN-jét onnan ismerheted fel, hogy rendszerint egy ö betű szerepel a számsor végén.
Figyelem! Bár hasonló rövidítés az ISSN és az ISMN is, egyik sem elfogadható ISBN helyett!

>Mi az az ASIN?

Az ASIN (Amazon Standard Identification Number) az amazon.com internetes oldal saját azonosítószáma. Jellemzően külföldi e-könyveket találsz ilyen azonosítóval a Molyon.
Nem kerülhet fel minden a Molyra, aminek van ASIN-ja, mivel az Amazonon mindennek van, például a plüsspolipoknak is.

>Mit írjak az Oldalszám mezőbe?

Alapvetően az utolsó számozott oldal számát. Mivel egy lapnak két oldala van, ez a szám párosra lesz kerekítve felfelé.
Ha a regény után beleolvasó szerepel egy másik könyvből, akkor a regény utolsó oldalszámát írd.
Ha mondjuk a történet utolsó nyolc oldalán nem látszik az oldalszám az illusztráció miatt, akkor ezeket is add hozzá.

>Ki számít illusztrátornak?

Aki az "illusztrálta xy", "xy illusztrációival" vagy az "xy rajzaival" részeknél van feltüntetve. Ne adj meg ide fotóst, borítóterv- vagy borítógrafika-készítőt. Ha egy könyvön belül nincsenek képek, az a könyv nem illusztrált. Mesekönyveknél gyakran előfordul, hogy nem jelzik, ki csinálta a képeket, csak felírják a nevét a címlapra a szerző mellé. Ilyen esetekben egy kis utánajárással könnyen el tudod dönteni, ki volt az író, és ki az illusztrátor. Az Illusztrátor mezőbe minden esetben csak az illusztrátor nevét írd.

>Mit tegyek, ha több kiadó, fordító, vagy illusztrátor dolgozott a kiadáson?

Add meg mindet! A városokat, fordítókat és illusztrátorokat vesszővel (pl.: Budapest, Pozsony) elválasztva, a kiadókat pedig perjellel (pl.: Móra / Mladé Letá) elválasztva add meg. Figyelj oda, hogy a vessző után rakj szünetet, a perjelhez pedig előtte és utána is. Ha nem tudod az összes fordítót kiírni, akkor inkább hagyd üresen a mezőt.

>Mikor pipálhatom be az e-könyv vagy a hangoskönyv jelölőnégyzetet?

Ha kifejezetten e-könyves vagy hangoskönyves kiadási adatokat viszel fel. Ha ugyanezekkel az adatokkal jelent meg a papíralapú változat is, vigyél fel két külön kiadást, az egyiknél pipáld be, a másiknál pedig ne.
Ne adj meg egyben két kiadást: ha megadod a puhatáblás verzió ISBN-jét, külön kiadásként vidd fel az e-könyvet, ne ugyanahhoz a kiadáshoz írd be annak az ASIN-ját.

>Mit tegyek, ha valamilyen adatot nem találok, vagy nem tudok biztosan, vagy biztosan tudom, hogy nincs olyan adat a könyvhöz (pl. illusztrátor)?

Hagyd üresen azt a mezőt.

>Hogy vigyem fel a kiadást, ha több kötet szerepel egy adatlapon?

Ha a több kötetnek egy ISBN száma van, akkor egy kiadásként, és az oldalszámokat add össze. Ha a köteteknek külön ISBN száma van, akkor külön kiadásonként.