Karcok

>Mire jó a karc?

A karc rövid állapotjelzésre, érdekességek megosztására, kérdések felvetésére szolgál.

>Hol tudok böngészni a karcok között?

A főoldali menüből elérhető Karcok oldalon belül a Népszerű karcok fülben találhatóak az elmúlt 24 óra legnépszerűbb karcai. Ezt az oldalt a szerkesztők felügyelik, hogy lehetőleg olyan tartalmak legyenek csak itt, amelyek valóban értéket, és főleg könyves/molyos értéket közvetítenek, ezért előfordul, hogy egy sok csillagot kapott karcot mégsem találsz meg itt.
Ugyanitt az Összes karc fülön találod meg fordított időrendben az összes zónás és nem zónás karcot, a Zóna nélküli karcok fülön az összes zóna nélküli, a Zónás karcok fülön pedig az összes zónás karcot.

>Hogyan tudok karcot írni?

Karcot a fejlécben található +Új menüből, illetve a főoldali menüben található Karcok oldalról elérhető Új karc linkkel lehet létrehozni. A "Mi történik veled éppen?" kérdés alatti szövegmezőbe leírva a gondolataidat, majd a Mentés gombra kattintva a karcod azonnal megjelenik a többiek számára.

>Mire jó a jelzős karc?

Ha jelzős karcot írsz, bekerül a karcod az adott jelző oldalára, így ha valaki kifejezetten olyan karcokat keres, könnyen megtalálja a tied is. Nézz körül a Karcok menü jobb oldalán, a Jelzők cím alatt, hogy lásd, miket használnak sűrűn a többiek.

>Hogyan kell jelzős karcot írni?

A jelző szó elé írj egy | karaktert. Így: |példa. Ezt a karaktert az AltGr+W billentyűkombinációval tudod begépelni. A karcod elmentése után a jelző zöld színű lesz, és ha rákattintasz, kilistázza az azonos jelzőjű karcokat.

>Hogyan tudok képet csatolni a karcomhoz?

Képet karcolni csak pro tagok tudnak. A csatolt kép .png, .gif, .jpg és .jpeg kiterjesztésű és legfeljebb 5 MB méretű lehet. A kép mindig a szöveg fölött fog megjelenni, egyéb formázásra nincs lehetőség.
Ha nem írsz szöveget a karchoz, nem fogod tudni elmenteni.

>Hogyan tudok videót csatolni a karcomhoz?

Videó beillesztése a videó linkjének bemásolásával lehetséges. Ezt videóként, és nem linkként fogja megjeleníteni az oldal. A karcodban a szöveg alatt fog megjelenni. Ha több videót is csatolsz, azokból csak hármat jelenít meg az oldal, a többi csak linkként fog szerepelni.

>Mi az a könyves karc?

Olyan karc, amihez egy vagy több könyv van csatolva, ezért megjelenik az adott könyv(ek) adatlapján a Karcok menüben.

>Hogyan írjak könyves karcot?

Adott könyv adatlapján a jobb oldali menüben a Karcok melletti + gombbal tudsz létrehozni új könyves karcot. Már létező karcodat is könyves karccá teheted, ha a karc szerkesztési nézetében a Könyv hozzáadása linkre kattintasz. Ezt a módszert használd akkor is, ha több könyvet szeretnél csatolni a karcodhoz.
A könyves karc lehetőleg informatív, időtálló és olyan legyen, ami mindenki számára érdekes, aki a könyv iránt érdeklődik. Az olyan jellegű információkat, ami a könyvről magáról nem oszt meg semmit (pl. kitől, milyen alkalomból kaptam a könyvet), a szerkesztők elrejtik a könyvek adatlapjáról. Akkor se könyves karcot írj, ha az valójában idézet, értékelés vagy észlelés - ezeknek megvan a maguk helye a Molyon.

>Mi az a lezárt karc?

Olyan karc, amihez nem lehet hozzászólni. A karc szövege alatt ez a felirat látható: "A karc írója kikapcsolta a hozzászólás lehetőségét."
Karc írásakor a Ne lehessen hozzászólni jelölőnégyzet bepipálásával lehet ezt beállítani. A beállítás később visszavonható, viszont utána újra lezárni, vagy egy eleve nyitott karcot lezárni nem lehet.

>Hogyan tudok alkotót csatolni a karcomhoz?

Karc írásakor kattints a +Alkotó linkre, majd a kapott ablakba kezdd el beírni az alkotó nevét, és válaszd ki a legördülő listából. Karc szerkesztésekor csak gépelned kell a megfelelő ablakba, ha pedig az alkotó adatlapján jobb oldalt a Karcok menü melletti +-ra kattintasz, akkor semmi tennivalód, már a megjelenő ablakban benne lesz a csatolás.

>Miért nem jelenik meg a karcom a csatolt alkotó adatlapján?

Csak szerkesztői jóváhagyás után jelenik meg. Ha három napja nem jelenik meg, pedig úgy érzed, meg kellene, írj egy üzenetet a Molynak, hogy orvosolhassuk a problémát.

>Hogyan írjak zónás karcot?

Ha egy adott zónába szeretnél karcot írni, azt megteheted a zóna oldalán is, az Új karc a zónába gombbal, vagy "sima" karc írásakor a + Zóna gombra kattintva és kiválasztva a megfelelő zónát. Ha így írsz zónás karcot, számolj vele, hogy ebben a listában csak azok a zónák jelennek meg, amiknek a tagja vagy. Utólag is zónás karccá teheted egy karcodat, ha a karc szerkesztési nézetében kiválasztod a megfelelő zónát, és elmented a változtatásokat. Bővebben a zónákról a Zónák súgóoldalon olvashatsz.

>Hol jelenik meg a karcom?

Az olyan figyelőid Frissében, akik nem szűrik, illetve a főoldali menüből elérhető Karcok oldal Összes karc fülében. Ha könyves karcot készítesz, olyan emberek Frissébe is bekerül, akik az adott könyve(ke)t figyelik, illetve az adott könyvek adatlapján is megjelenik.
Ha zónába írsz karcot, az szintén megjelenik az olyan figyelőid Frissében, akik nem szűrik sem a karcokat, sem a te karcaidat, sem az adott zónát nem tiltják. Ezen kívül az adott zóna többi tagjának is bekerül a frissébe a karcod. A zónás karcok a Karcok oldal Zónás karcok fülén is megjelennek.
Ha nem titkos zónába írsz karcot (erről bővebben a titkos zónáknál olvashatsz), akkor az a saját profiloldaladon alul is megjelenik.

>Hány karcot írhatok?

Amennyi tetszik, de egy órán belül egy zónába legfeljebb ötöt. Zónán kívül is legfeljebb öt karcot tudsz írni egy órán belül.

>Mit tudok tenni, ha valaki olyan hozzászólást írt az egyik karcomhoz, amit nem szívesen látok ott?

A hozzászólás szerkesztési nézetében a Törlés gombbal tudod törölni.