Friss

>Mi az a Friss?

A Friss a fölső menüből érhető el. Ez egyfajta postaláda, tele olyan tartalmakkal, amelyeket a figyeltjeid generáltak. Ezeket a tartalmakat nem személy szerint neked készítik vagy írják, de valószínűleg érdekelnek téged.

>Mi kerül a frissembe?

Ha figyelsz egy embert, akkor mindaz, amit ő csinál, bekerül a frissedbe, és ha egy könyvet, alkotót vagy zónát figyelsz (zónaként viselkednek a hírek és a Merítés is), az ahhoz felvitt tartalmak is. De ha kedvencnek jelölsz egy tartalmat, és ahhoz hozzászólás érkezik, az is. A Molyblog automatikusan kerül a frissedbe. Ezen kívül minden saját tartalmad is bekerül a frissedbe, ha valaki hozzászól vagy kedvencnek jelöli, illetve ha megérkezik a blogbejegyzésed, jóváhagyják az általad feltöltött könyvet, vagy publikálják a híred.

>Mit jelölnek a Friss menü melletti számok?

A fejlécben a Friss menü mellett megjelenő szám mutatja, hogy hány frissed van. Ha két szám is van mellette, a bal oldali, világosabb hátterű mutatja a személyes frisseid számát. A jobb oldali szám tartalmazza a személyes frisseket is, tehát ha 1 és 5 szerepelnek ott, akkor 5 frissed van, és ebből 1 személyesen neked szól.

>Hogyan tudom elolvasni a frisseimet?

Ha a fejlécben található számokra kattintasz, az összes friss időrendben jelenik meg, de ha ennél aprólékosabban szeretnél haladni, érdemes megnyitnod a Friss menüt.
A fölső menü Friss elemére kattintva hozod be a Friss menüt. Itt kiválaszthatod a jobb oldalon, hogy az összes frisst, a személyes frisseidet, az általad kedvencelt frisseket, a valamelyik tagtól származó frisseket, valamelyik könyvhöz kapcsolódó frisseket, vagy valamelyik zóna frisseit akarod elolvasni, esetleg tematikusan szeretnél haladni, például csak a karcokra vagy kíváncsi. Az egyes menüpontok mellett található x-szel törölheted is az oda tartozó frisseket.
Vigyázz, átfedések is vannak, ezért például ha törlöd az összes polcos frissedet, lehet, hogy egy személyes frissed is törlődik. Érdemes ezért először mindig a személyes frisseket elolvasni.
Ha nem kattintasz a fölső menüben található Friss menüre, csak fölé viszed a kurzort, az így megjelenő legördülőben láthatod, hogy milyen kategóriájú frisseket (és azokból mennyit) kaptál, és meg is nyithatod őket.

>Mi az a személyes friss?

A saját tartalmaid, amik (újra) bekerülnek a frissbe, illetve olyan tartalmak, amiket név szerint neked címeznek.

>Hogyan lehet valakinek címezni valamit?

Írj egy @ jelet és mögé az illető nevét. Például: @Bence
A @ jel beírása után megjelenik egy legördülő lista a figyeltjeid nevével, ebből is kiválaszthatod az illetőt, ha nem emlékszel, pontosan hogyan írja a nevét. Az első betűk begépelésével szűkítheted is a találatokat.
A szöveg elküldése után a név linkké változik, és ha rákattintasz, az illető profiloldalára irányít.
Az ilyen címzést ne ragozd, és figyelj az ékezetekre és kisbetű-nagybetű különbségekre is, mert ha például azt írod, hogy @Bencének, azt a Bencének nevű felhasználó kapja meg @Bence helyett. Ha ragozni akarsz, használj kötőjelet, így: @Bence-nek, de ilyenkor is figyelj, hogy a ragozás miatt ne írj ékezetet az illető nevébe ott, ahol nincs! Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a címzett csak akkor kapja meg a neki címzett tartalmadat, ha elsőre így mented el. Módosításnál nem kerül be a frissébe.

>Mire jó a Válasz gomb?

Ha választ írsz valaki hozzászólására a Válasz gombbal, akkor a válaszmezőben automatikusan meg fog jelenni ilyen formában annak a neve, akinek a hozzászólására válaszolsz. Ha kitörlöd ezt a nevet, nem kapja meg a személyes frissébe, viszont a hozzászólásodra akkor is kerül egy Előzmény fül, amit lenyitva megjelenik a hozzászólás, amire válaszoltál.

>Mire jó, ha valakinek címzek valamit?

Ha a fenti példa alapján valakit név szerint szólítasz egy karcodban, hozzászólásodban, vagy bármilyen más szöveges tartalmadban, az illető biztosan megkapja a frissén keresztül, amit felvittél, ráadásul kiemelt helyen, a saját frissei között, még akkor is, ha szűri azt a fajta tartalmat.

>Meddig maradnak a friss elemek a frissemben?

Amíg meg nem tekinted őket (azaz meg nem jelenik a képernyődön a friss elem teljes terjedelmében), ki nem törlöd vagy le nem szűröd őket, de legkésőbb 2 hétig.

>Mire jó a Megőrzés gomb?

Ha erre kattintasz, az adott friss elem nem fog eltűnni a frissedből akkor sem, ha teljes terjedelmében megtekintetted már, hanem a következő lekéréskor is ugyanúgy ott fog várni.

>Mikor kerül valami újra a frissembe?

Ha valamihez hozzászólás érkezik, valaki kedvenceli valamidet, vagy ha egy polcra vagy szócikkre új elem kerül.

>Mire jó a Szűröm ezt gomb?

Ha nem akarod, hogy az adott tartalom újra a frissedbe kerüljön, amikor valaki hozzászól, akkor kattints erre a gombra. Így csak akkor fog a frissedbe kerülni, ha személyesen neked címzik az egyik hozzászólást alatta. Vigyázz, mert ha rákattintasz, az adott elem rögtön eltűnik a frissedből.

>Milyen gyorsbillentyűket használhatok a Friss nézése közben?

A billentyűzet egyes gombjaival gyorsabban előhívhatóak a Friss egyes funkciói:
A J-vel a következő friss elemhez tudsz legörgetni,
a K-val az előző friss elemhez tudsz felgörgetni,
az M-mel a Megőrzés gomb helyettesíthető,
az F-fel a Szűrés,
az S-sel a csillagozás,
a B-vel pedig a könyvjelző ikon.

>Hol tudom beállítani, hogy mi ne kerüljön a frissembe?

Ha nem vagy kíváncsi bizonyos tartalmakra, például nem érdekel, ki milyen kihívást hoz létre, a profilod szerkesztési nézetén belül a Szűrési beállítások linken keresztül kapcsolhatod ki ezek figyelését. Amit bepipálsz, arról nem kapsz több értesítést, csak ha neked címeznek ott egy hozzászólást, vagy ha kedvenceled.
Ha azt akarod beállítani, hogy egy adott figyeltedtől milyen tartalmak ne kerüljenek be a frissedbe, azt az illető profilján (vagy a figyeltjeid listájában) a Figyelem gomb melletti fogaskerékre kattintva tudod megtenni. Ezt a funkciót fölösleges olyan tartalmi elemeknél használni, amiket amúgy is teljes egészében szűrsz a frissedből.

>Mit csináljak, ha túl sok a frissem?

* Gondold át, hogy még mindig minden(ki)t – tagok / könyvek / alkotók / zónák – figyelni akarsz-e. A profilod jobb oldali menüjében Figyelések és tiltások címszó alatt találsz linket a figyelt tartalmaidhoz.
* Nézd át, hogy minden tartalomtípus kell-e a frissedbe, ami most a profilod szerkesztési nézetében a Friss fülön be van pipálva.
* Nézd át az egyes tagoknál, hogy minden tartalmukra kíváncsi vagy-e, vagy mondjuk csak a karcai érdekelnek. Akkor az összes többi mellől ki tudod venni a pipát a profilján lévő figyelés gomb melletti fogaskerék menü alatt.
* Nézd át, nem akarsz-e bizonyos zónákat tiltani, hogy azok a karcok ne jöjjenek föl neked, mert mondjuk nem érdekel, mit főznek ebédre a figyeltjeid.
* Használd a Szűröm ezt gombot, ha tudod, hogy az adott tartalom alatti hozzászólásokra már nem leszel kíváncsi. Akkor nem fog feljönni újra meg újra a frissedben.

>Hol találom, hogy miket figyelek?

A profilod jobb oldali menüjében legalul találsz egy Figyelések és tiltások feliratot, alatta pedig linket a figyelt könyvekre, alkotókra, tagokra és zónákra.

>Mire való ez az ikon: ?

Ha bepipálod a mellette lévő jelölőnégyzetet, fordított időrendben jelennek meg a frisseid, tehát a legfrissebbeket olvashatod el elsőként.

>Mire való ez az ikon: ?

Ha rákattintasz, az elmúlt öt percben megtekintett vagy törölt frisseid mind visszakerülnek a frissedbe. Így ha véletlenül tüntettél el valamit a frissedből, újra meg tudod nézni.

>Mire való ez az ikon: ?

Ilyet találsz a fejlécben is, és a frisseid megtekintése közben a jobb felső sarokban.
Ha a fejlécben rákattintasz, frissül a fejléced, így nem kell az egész oldalt betöltened, ha azonnal látni akarod, hogy kaptál-e üzenetet vagy érkezett-e új frissed, és nem kell megvárnod, amíg az automata frissülés lefut.
Ha a frisseknél kattintasz rá, eltűnnek a megtekintett frisseid, és újak kerülnek a helyükre, olyanok, amiket még nem láttál abból a kategóriából.

>Mit találok a jobb oldali menü Korábbi frissek oldalán?

Fordított időrendben a legutóbb megtekintett frisseket 24 óráig visszamenőleg. A szűrt tartalmaid is benne lesznek ebben a listában.