Észlelések

>Mik azok az észlelések?

Röviden: ha valaki észreveszi (például utazás közben), hogy egy számára idegen ember olvas egy könyvet, ír róla egy észlelést. Ez alapján számolja a Moly a népszerű könyvek észlelések alapján rendezett listáját, ami többé-kevésbé megmutatja, mik azok a könyvek, amikbe az elmúlt egy hónapban folyton belebotlik az ember az utcán.

>Hol tudok böngészni az észlelések között?

Az összes észlelést a főoldali menü Észlelések oldalán találod. Itt bekapcsolhatod azt is, hogy csak a figyeltjeid észleléseit mutassa.

>Hogyan írjak észlelést?

A kialakult gyakorlat szerencsére nem annyira szigorú, mint a definíció. Írhatsz észlelést olyan emberről is, akit jól ismersz, illetve olyanról is, aki nem olvas, csak mondjuk a táskájából kandikál ki a könyv. De ami az észlelés népszerűségét befolyásolja, inkább az, hogy mennyire kedves kis történet kerekedik ki belőle. Írd le, hogy nézett ki az illető, milyen arcot vágott olvasás közben, neked mi járt a fejedben, amikor megláttad, stb. Ne hagyd ki belőle azt sem, hogy hol és mikor láttad az illetőt, hátha magára ismer valaki!

>Hogyan tudom jelölni, melyik kiadást olvasta?

Észleléshez borítót tudsz beállítani, az észlelés megírása után a fogaskerék alatt található Borító hozzáadása linkkel.

>Megkapom a frissembe, ha valaki engem észlel?

Mindenki megkapja a Frissébe azt az észlelést, amelyik az éppen olvasott könyvei közül valamelyikhez kapcsolódik, így a nyilvánosan olvasó molyok könnyebben értesülhetnek arról, ha valaki látta őket e tevékenység közben. Mivel az észlelések sokszor késve kerülnek fel a Molyra, az olvasás befejezése után még három napig kaphat értesítést az észlelésről az olvasó. A funkció a profil szerkesztési nézetében, a Szűrés fülön kikapcsolható.