Enciklopédia

>Hol tudok böngészni az enciklopédia szócikkek között?

A főoldali menüből elérhető Enciklopédia oldalon megtalálod az összeset, és többféleképpen rendezheted is őket. De ha egy konkrét szócikket keresel, a Keresőbe írd be.

>Mire jó a Moly enciklopédiája?

Ha kíváncsi vagy rá, hogy bizonyos dolgok (például egy bizonyos film) milyen könyvekben bukkannak fel, az adott szócikkben megtalálod rá a választ. De ha épp egy idézetet olvasol, és nem tudod, mi az a valami, amiről írnak, vagy melyik az a zene, akkor is segítségedre lehet. Egy könyv adatlapján böngészve pedig megnézheted, kik a szereplői, vagy hol játszódik a történet.

>Hogyan tudok szócikket létrehozni?

Keresd meg az idézetet, amihez csatolni szeretnéd, és kattints a jobb fölső sarokban található ikonra. Itt kattints az Új szócikk létrehozása linkre, gépeld be a megjelenő mezőbe a szócikk nevét, válaszd ki, hogy melyik típusba sorolnád, és kattints a Mentés gombra. Ezután dönts, hogy bepipálod-e a Csak említés szintjén fordul elő elnevezésű jelölőnégyzetet, és kattints a Hozzáadás gombra.
Idézettől függetlenül nem lehet szócikket létrehozni.
Az újonnan létrehozott szócikket 24 óráig tudod szerkeszteni.

>Mi alapján csatolhatok egy szócikket egy idézethez?

A szócikket olyan idézetekhez csatold, aminek van értelme megjelennie a szócikk adatlapján. Ez javarészt a szócikk típusától függ. Egy szómagyarázatot bármilyen idézethez érdemes hozzácsatolni, akkor is, ha az idézetnek nem lényegi része az az adott szó. Egy tárgyat viszont már kevésbé célszerű bármilyen idézethez hozzáilleszteni, amiben megemlítik, hiszen ott inkább az lenne a cél, hogy az adott tárgyról szóló idézetek gyűjteménye legyen a szócikk. Szereplőkhöz ellenben szintén érdemes hozzácsatolni minden olyan idézetet, amiben megemlítik, utalnak rá, vagy amiben megszólal. Sosem szempont, hogy az adott szócikk szó/név szerint is szerepeljen az idézetben, az a lényeg, hogy róla szóljon.

>Hogyan lehet szócikket csatolni idézethez?

Keresd meg az idézetet, amihez csatolni szeretnéd, és kattints a jobb fölső sarokban található ikonra. Itt gépeld be a kívánt szót, ha már létezik, ki fogja adni találatként a megjelenő legördülőben. Ha még nem létezik, te magad is létrehozhatod.
Van azonban egy mozzanattal egyszerűbb módja is ennek. Mielőtt rákattintanál az enciklopédia ikonra, jelöld ki a szócikknek szánt szót az idézetben. Így automatikusan erre fog rákeresni, és ha nem találja, fel fogja ajánlani, hogy ezzel a szóval készíts új szócikket.

>Miből érdemes szócikket létrehozni?

Szinte bármiből, amiből még nincs, és amiről úgy gondolod, hogy érdemes gyűjteményt létrehozni belőle vagy magyarázatra szorul. A típusok adhatnak jó ötleteket:
Állat: pl. zsiráf, de használhatod kreatívan, pl. egyszarvú, zöld szemes ostoros.
Esemény: lehet ismétlődő, pl. karácsony vagy egyszeri pl. holdraszállás.
Film: ha egyedi címe van, elég, ha csak azt adod meg, pl. Kutyaszorítóban.
Fogalom: pl. szerelem, szabadság.
Helyszín: bármilyen kiterjedésű képzelt vagy valós helyszín, pl. Európa, Roxfort.
Időpont: pl. 21. század, 1981, június, kedd, éjszaka.
Műtárgy: festmény, szobor, stb. pl. Botticelli: Vénusz születése.
Növény: pl. paradicsom, levendula. A gombákat is ide vidd fel.
Személy: képzelt vagy valós személy vagy személyek pl. Queen, Bambi.
Szómagyarázat: magyarázatot igénylő szavak, pl. inadekvát, maszlina.
Tárgy: tetszőleges tárgyak, akár ételek is, pl. pizza, könyvjelző.
Zene: csak zene vagy album pl. The Beatles: She Loves You.
Ha könyvet szeretnél idézethez kapcsolni, azt csatolásként teheted meg.

>Hogy tudom megállapítani, hogy nincs még olyan szócikk, amilyet szeretnék?

Használhatod a keresőt, de ha az idézetnél az enciklopédia ikonjára kattintasz, és ott gépeled be, akkor is megmondja, hogy létezik-e, vagy még nem.

>Mikor pipáljam be, hogy csak említés szintjén fordul elő?

Ha egy helyszínről csak beszélnek, de nem ott játszódik az idézet, pipáld be. Ha egy embert csak említenek, de nem szerepel az idézetben, pipáld be. Ha egy időpontról van szó, de a cselekmény nem akkor játszódik, szintén pipáld be. Más típusú szócikkeknél többnyire szintén be kell pipálni. De írtak már könyvet dalról, vagy eseményről is, ilyen esetben ne pipáld be.

>Milyen szócikkek jelennek meg a könyvadatlapon középen?

A könyv idézeteihez csatolt szócikkek közül csak az olyan szereplők és helyszínek, akik/amik nem csak említés szintjén szerepelnek a történetben. A könyvekhez csak az idézeteiken keresztül lehet szócikkeket csatolni.

>Másnak az idézetét vagy szócikkét is használhatom?

Igen, más tag idézetéhez is csatolhatsz szócikket, és más által létrehozott szócikkhez is tölthetsz fel tartalmat. Sőt, akár más idézetéhez csatolhatod más szócikkét is.

>Miket tudok feltölteni egy szócikkhez?

Az idézeteken kívül képet (hogy hogyan néz ki az a valami/valaki), szöveget (magyarázatként), térképet (ha egy helyszínről van szó) és videót (például zenéket, filmelőzeteseket) tudsz a szócikkekhez csatolni. Szereplőkhöz profilképet is fel lehet tölteni.

>Mire figyeljek a szereplők profilképének feltöltésekor?

Csak olyan képet adj meg, ami valóban azt a valakit ábrázolja (ez lehet rajz is). Ne add meg olyan színész képét, aki szerinted hasonlít rá! Elsősorban a könyv hivatalos illusztrációját vagy a filmfeldolgozások szereplőit add meg, ha ilyen nincs, csak akkor tölts fel olyan fanartot, amit nem a könyv illusztrátora készített. Figyelj továbbá arra is, hogy csak arcképet tölts fel, a teljes alakos képeket továbbra is képként add hozzá a szócikkhez! A kép négyzetes alakú lesz, ezért érdemes már eleve olyat feltölteni, hogy tudd, hogy néz majd ki a végeredmény. Igyekezz, hogy egy könyv összes szereplője azonos forrásból kapjon profilképet, ne legyenek vegyesen a rajzok és a filmszereplők!