Címkék

>Mire jók a címkék?

Címkékkel nagyon jól körbe lehet írni egy könyvet, így ha tudod, hogy milyen könyvet keresel, címkés szűréssel könnyen megtalálod a neked megfelelő olvasmányt.

>Hol találok címkéket?

Könyvek adatlapján, a főoldali menüben a Címkék oldalon, illetve a keresővel is megtalálhatod az épp szükséges címkét.

>Hogyan lehet egy adott címkéhez tartozó könyveket kilistázni?

Csak kattints a címkére!

>Hogyan lehet több címkével szűrni?

Először keress egy megfelelő kiindulási pontot. Például ha kortárs magyar mesét keresel, kattints a kortárs címkére, így kilistázódik az összes kortárs címkével ellátott könyv. A fölső mezőbe, amiben a kortárs címke is szerepel, kezdj el további címkéket gépelni. Hogy a példánál maradjunk, gépeld be, hogy magyar, és válaszd ki a legördülő címke listából a magyar címkét, majd ugyanezt ismételd meg a mese szóval. A lista automatikusan frissül minden kiválasztott címke után. A felsorolt könyvek az összes címkét tartalmazni fogják, amit megadtál, tehát csak kortárs magyar mesék lesznek a listában.
Ha viszont olyan könyvet keresel, amin nem szerepel valamelyik címke, azt a "- címke" feliratú mezőbe írd be. Így tudsz például olyan könyvet keresni, ami kortárs romantikus, de nem szerepelnek benne elefántok.

>Mit tegyek, ha nem kaptam találatot a címkés szűrésemre?

Adj meg kevesebb címkét. A címkesor jobb oldalán található kis x-szel tudod eltávolítani a hozzáadott címkét a feltételek közül. Ilyenkor is automatikusan frissül a lista.

>Milyen címkéket adjak hozzá egy könyvhöz?

Egy címke hozzáadásakor gondolj arra, hogy te két-három szóban hogyan határoznád meg az adott könyvet, ha beszélsz róla, ajánlod valakinek, vagy megpróbálnád megkeresni egy könyvhalmazban. Semmiképpen ne adj hozzá olyan címkét egy könyvhöz, ami rontja az olvasmányélményt (pl. öngyilkosság egy olyan könyvnél, aminek csak a végén következik ez be), vagy ami félrevezetné a címke szerint keresőket (pl. ne rakd rá az autó címkét egy olyan könyvre, ami nem szól az autók iránt érdeklődőknek, csak mondjuk egyszer autóval utaznak benne). Ha nem vagy biztos egy címke jelentésében, keress rá, és nézd meg az adatlapját (pl.: leporelló), ott találhatsz leírást róla. Ha nincs róla leírás, kérheted a szerkesztőket a Címkeigénylés zónában, hogy definiálják neked.

>Mit takarnak az angol, német, francia, stb. címkék?

Azokhoz a könyvekhez valóak, amelyeknek a témájához illik. Nem a kiadás nyelvét, a szerző nemzetiségét vagy a történet helyszínét jelölik, ezekre használd az "angol nyelvű" illetve "Anglia" címkéket és megfelelőiket.
Ha német szerző könyveire vagy kíváncsi, akkor a német szerző címkével keress!

>Hogyan kerülhet a könyvadatlapra a magyar szerző, amerikai szerző stb. címke?

Ezt a címkét nem lehet könyvhöz hozzáadni. Az alkotói adatlapról küldd be hibajavításban a megfelelő nemzetiséget. Szerkesztői jóváhagyás után bekerül az alkotó összes könyvéhez a megfelelő címke. Például ha megadod, hogy az alkotó magyar, a könyveire (és minden antológiára, amelyikben szerepel írása) rákerül a magyar szerző címke.

>Mit takarnak az évszámos, korszakos címkék?

Ha meghatározó, melyik évben vagy korszakban játszódik egy regény, kapcsold hozzá a megfelelő címkét (pl. középkor, 20. század). Ne akard ezekkel a címkékkel a könyv megjelenését jelölni, erre külön mező van.

>Hogyan tudok címkét hozzáadni egy könyvhöz?

A könyv adatlapján kattints a kiadási információk alatt található Új címke feliratra. Kezdj el gépelni az üres mezőbe, és a legördülő listából válaszd ki a keresett címkét. Ha több címkét is hozzá akarsz adni egyszerre, kezdj el gépelni a következő sorba, és így tovább, majd kattints a Hozzáadás gombra.

>Hogyan tudok címkét igényelni?

Ha a már meglévő címkék között nem találsz megfelelőt, a Címkeigénylés zónában igényelhetsz újat. Ennek a menete a következő:
1. Címke pontos megnevezése.
2. Annak a 8-10 könyvnek a belinkelése, amihez társítanád a címkét. (A "valamilyen nyelvű" és az országcímkékhez nem kell ennyi.)
3. Rövid indoklás, hogy miért lenne szükséges az adott címke felvétele az adatbázisba.
A döntést a karcod alá fogja neked megírni egy szerkesztő.

>Mire figyeljek, ha címkét akarok igényelni?

Győződj meg róla, hogy nincs olyan címke, ami pontosan arra alkalmas, amit te szeretnél. Ne kérj szinonimát, szubjektív címkét (pl.: félelmetes, unalmas), továbbá ne kérd egy könyv megjelenésének évszámát, se kiadóját címkének, erre külön mezők vannak.

>Milyen címkét lehet még igényelni a Címkeigénylés zónában?

Itt jelezheted, ha van egy polcod, amit szeretnél sorozattá vagy kiadói sorozattá alakíttatni. A polcodra nem kerül címke, a szerkesztők viszont átalakítják sorozattá, azaz meg fog jelenni a sorozat neve és a könyv sorszáma a könyv adatlapján a cím mellett; vagy kiadói sorozattá (ekkor a fülszöveg alatt fog látszani, hogy melyik kiadói sorozat része a könyv). A polcodat ezek után törölheted is.

>Mit tegyek, ha rossz címkét adtam hozzá vagy rossz címkét találtam egy könyvnél?

A tévesen hozzáadott címke a könyv szerkesztési nézetében még 24 órán keresztül törölhető a feltöltő számára. Egyébként a könyv adatlapján található felkiáltójellel tudsz hibajelzést küldeni a szerkesztőknek a téves címkékről.