Alkotók

>Kik azok az alkotók?

A szerzőket (írók, költők), illusztrátorokat, fordítókat és felolvasókat értjük az alkotók alatt.

>Hol találom őket?

A főoldali menüből elérhető Alkotók oldal Összes alkotó elnevezésű aloldalán, valamint az Irodalmi kalendáriumban, ahol napokra bontva jelennek meg születésük és halálozásuk szerint.

>Hol találom az Irodalmi kalendáriumot?

Az Alkotók aloldal jobb oldali menüjében.
Ha szeretnéd, beállíthatod a főoldal középső sávjába is. Itt az Irodalmi kalendárium feliratra kattintva meg is tudod nyitni az adott napot a kalendáriumban, majd naponként tudsz benne lapozni előre és hátra, vagy kiválasztva a hónapot és a napot a dupla nyíl ikonra kattintva tudsz odaugrani.

>Hogyan tudom kilistázni, ha például csak a brit illusztrátorokra vagyok kíváncsi?

Az Összes alkotó elnevezésű aloldalon válaszd ki a legördülő menük egyikéből a brit és a mellette lévőből az illusztrátor opciót. A lista automatikusan frissül.

>Kik kerülnek a Népszerű szerzők fül alá?

Akiknek az elmúlt egy hónapban a legtöbbet olvasták a könyveit.

>Mire jó, ha kedvencnek jelölök egy alkotót?

Megjelenik a profiloldaladon, így mások is láthatják, kik a kedvenceid.

>Mire jó, ha figyelek egy alkotót?

Ha az alkotói adatlapján található Figyelem gombbal bejelölsz egy alkotót figyelésre, minden újonnan felvitt könyve (akár írta, akár szerkesztette, fordította vagy illusztrálta) bekerül a frissedbe. Így biztosan nem maradsz le az új megjelenéseiről.

>Hogyan tudok létrehozni alkotót?

Ha létrehozol egy könyvet, amit az adott szerző írt, az író adatlapja azzal párhuzamosan létrejön. Az illusztrátori és fordítói adatlap hasonlóan készül kiadás felvitelekor.

>Mit tegyek, ha egy alkotói adatlapon két különböző, de azonos nevű ember könyvei vannak?

Jelezd az alkotói adatlapon található ikonnal, hogy melyik könyv tartozik az egyikhez és melyik a másikhoz.

>Hogyan kerülnek a különféle tartalmak (linkek, szerzői polcok, képek) az alkotó adatlapjára?

Ezeket a szerkesztők töltik fel, vagy az alkotó maga, amennyiben rendelkezik molyos profillal.
De te is ki tudod egészíteni a hiányokat: a jobb felső sarokban található ikonra kattintva a szerkesztési nézetben be tudod küldeni javításként a hiányokat.
Profilképet csak a szerkesztők (vagy a molyos profillal rendelkező alkotó) tudnak feltölteni, de ha találsz egy megfelelő képet, küldd be a szintén a jobb felső sarokban található ikonnál.
Egyéb képet bárki feltölthet az alkotói adatlapra. Lehet ez fénykép, festmény, vagy akár fanart is, de az alkotó legyen rajta, ne pedig a könyve, idézet a könyvéből vagy a könyveinek szereplői.
Bárki feltölthet triviát is az alkotói adatlapra, ezekről bővebben itt olvashatsz.

>Mi az a Tudástár?

Az alkotói adatlapon a Tudástár jelenleg a magyar és angol nyelvű Wikipédia-szócikkekre épül, ezeknek a tartalmát lehet olvasni a Molyon belül – egyfajta molyos prizmán keresztül. Az egyes oldalak szövegéből kibányásszuk a könyves és szerzői információkat, és ezeket tesszük könnyen elérhetővé.
A filmes adatokat a Moly filmes kistestvére, a Snitt szolgáltatja.
Ha valahol rossz helyre mutat vagy hiányzik, jelezd hibajelzésben a megfelelő alkotói adatlapon.

>Mi található az alkotói adatlapok Fordítói fülén?

Az egyes alkotók adatlapján itt lehet lekérdezni, hogy melyik könyvüket ki fordította – fordítók szerint csoportosítva. A listában felülre kerülnek a magyarok, egyébként pedig ábécérendben szerepelnek a fordítók. Ha egy magyar fordító a külföldiek között szerepel, akkor valószínűleg hiányzik nála a nemzetiség, ezt az alkotói adatlapján kell pótolni.

>Hogyan jelezzem egy antológia szerzőit, vagy hogy kiről szól egy bizonyos könyv?

Ezek az információk az alkotók és a könyvek adatlapján is megjelenhetnek, ezért ha valahol hiányosságot vagy hibát tapasztalsz ilyen téren, jó, ha jelzed őket a könyv adatlapján található ikonnal.

>Hogyan tudok alkotót ajánlani?

Ha egy adott alkotó olvasóinak ajánlanál további olvasmányokat, az alkotó adatlapján legalul a Ha tetszettek az alkotó könyvei, olvass tőlük is cím alatti Új alkotó hozzáadása linkre kattintva hozzá tudsz adni egy vagy több alkotót, akinek a művei szerinted hasonlóak az ő könyveihez. Ha valaki már ajánlotta előtted azt az alkotót, akit te is szeretnél, csak kattints a fölfelé mutató nyílra. Ezek bekerülnek a figyelőid frissébe is ("XY felszavazta az alábbi ajánlást").

>Kik azok a molyos alkotók?

Olyan szerzők, illusztrátorok vagy fordítók, akiknek van felvállalt Moly tagságuk, így az olvasóik figyelhetik őket a Molyon keresztül. Azt, hogy ők alkotók, a nevük melletti kék alapon fehér I betű jelöli. Van, aki kifejezetten azért van itt, hogy tájékoztassa az olvasóit, de akad olyan is, aki ugyanúgy használja az oldalt, mint a többi tag. Jelöld be bátran azokat, akiknek kedveled az írásait, jól fog nekik esni!

>Hogyan lehetek molyos alkotó?

Írj egy üzenetet az Üzenet a Molynak oldalon keresztül, amiben leírod, ki vagy, és mit alkottál. Elképzelhető, hogy személyazonosságod igazolására is sor kerül, ezt követően pedig egy admin beállítja a titulusodat.

>Milyen előnyökkel jár, ha molyos alkotó vagyok?

Közvetlen kapcsolatot tarthatsz az olvasóiddal, és ha máshol nem is, a Molyon biztosan megtalálod őket. Ezen kívül hirdetési lehetőségeket is kapsz, valamint szerkesztheted saját alkotói adatlapodat.