Alapok

>Kérdéseim vannak!

Akkor jó helyen jársz!
Olvasd el a kérdésedhez kapcsolódó bejegyzéseket itt, a Súgóban (jobb oldalt találod őket), vagy böngéssz a Molytippek között, remélhetőleg választ fogsz kapni mindenre!
Amennyiben valami még mindig nem világos, használd a Súgunk! zónát, vagy írj az egyik segítőnek!

>Mire jó a Moly?

A Molynak mostanra rengeteg funkciója van, a legfontosabbak talán a következők:
* Nyilván lehet tartani, hogy mit olvastál (olvasmánylista), milyen könyveid vannak (magánkönyvtár), miket szeretnél még elolvasni (várólista), miket szeretnél megvenni, megkapni (kívánságlista), és ezeken kívül még akármilyen tetszés szerinti könyvválogatást létrehozhatsz (polcok, listák).
* Írhatsz értékeléseket, és böngészheted mások értékeléseit is, így könnyen tudsz jó olvasmányt találni magadnak.
* Írhatsz akár magánjellegű, akár ismeretterjesztő bejegyzéseket (karcok), és olvashatod másokét is. A tematikus karcokat zónákba csoportosítva, vagy a könyv- illetve alkotói adatlapokon is megtalálod.
* Feliratkozhatsz más tagok tevékenységére (figyelés), így a számodra érdekes emberek tartalmait könnyen nyomon tudod követni (a frissedben). Ugyanígy könyveket és alkotókat is lehet figyelni.
* A tagok aktív közösségi életet élnek, online és "élőben" is (események), így aki szeretne új barátokat, itt biztosan megtalálja őket.
* A tagok által feltöltött, és önkéntes szerkesztők által is gondozott óriási adatbázis könnyen kereshető, és olyan információk is vannak benne, amik máshol csak elszórva (vagy egyáltalán nem) találhatóak meg.
* Könyveket vásárolni nem ezen a felületen, hanem a könyvadatlapokról elérhető boltokban lehet (pl. Molybolt). Online könyveket olvasni pedig a MEK-en, illetve a PIM DIA oldalán lehet, itt nem.

>Hol oszthatom meg a Molyra vonatkozó ötleteimet?

A meta.moly.hu oldalon a többi taggal is megoszthatod, ha azonban csak az oldal üzemeltetőihez szeretnéd eljuttatni az ötletedet, írj üzenetet a Molynak!
Kérünk, hogy mielőtt a Metát használni kezded, olvasd el a vonatkozó Súgót! http://meta.moly.hu/sugo

>Hogyan használjam a keresőt?

Ha idézőjelbe teszel több - szóközzel elválasztott - szót, akkor csak olyan találatokat fog adni, amelyekben ezek a szavak a megadott sorrendben szerepelnek. Például ha Arthur Conan Doyle A Vörös Kör című novelláját keresed, és beírod a keresőbe, hogy "a vörös kör", akkor csak azokat a könyveket fogja kiadni, amelyekben szerepel ez a kifejezés, azokat pedig, ahol szétszórva szerepelnek ezek a szavak (például az egyik a címben, a másik a tartalomjegyzékben, vagy így: A vörös skorpió), nem jeleníti meg a találatok között.
Ha pedig kötőjelet raksz egy szó elé a keresőben, akkor olyan találatokat fog kiadni, amelyekben megvannak a megadott szavak, de a kötőjeles (mínuszos) nincs. Például a harry potter -rowling keresőkifejezéssel így könnyen meg lehet találni azokat a Harry Potter témájú könyveket, melyekben Rowling neve nem szerepel.

>Hogyan tudok kedvencnek jelölni valamit?

Minden kedvencnek jelölhető tartalom jobb felső sarkában van egy szürke csillag ( ). Ha erre rákattintasz, átszíneződik rózsaszín alapon sárgára ( ). Ez jelöli, hogy kedvencnek jelölted. Visszavonni úgy tudod, ha rákattintasz még egyszer. Ha könyvet akarsz kedvencnek jelölni, a könyv adatlapján található Hozzáadás menüben kattints a Kedvencem gombra.
A kedvencnek jelölt tartalmaidat a profilodon, illetve a profilodról elérhető Kedvencelések oldalon találod.

>Hogyan érem el a dolgok szerkesztési nézetét?

Minden szerkeszthető tartalom jobb felső sarkában találsz egy fogaskereket ( ). Ha erre rákattintasz, máris a szerkesztési nézetben találod magad.

>Hogyan működik a könyvjelzőzés?

Az üzenetek, hozzászólások, karcok, észlelések, értékelések, olvasások, idézetek, polcok, könyvek, szócikkek, kihívások és szavazások mind megjelölhetőek, hogy később is megtaláld őket. Ehhez kattints a jobb felső sarokban található könyvjelző ikonra ( ). Ilyenkor pirosra vált ( ), ez jelzi, hogy bekerült a könyvjelzőid közé. Ha le akarod venni róla a jelzést, csak újra rá kell kattintanod.
A könyvjelzőzött tartalmaidat a profilodról érheted el, a Könyvjelzők oldalon. Azonban ha nem vagy pro tag, egyszerre csak az utolsó tíz könyvjelzőzött tartalmad jelenik meg itt (de a többi sem vész el, ha jut nekik hely, akkor azok is megjelennek majd).

>Hogyan tudom formázni a szövegeimet?

Ha két alávonás (Shift + kötőjel) közé rakod a kiválasztott mondatrészt, _például így_, akkor dőlt betűkkel fog megjelenni, ha pedig két dupla hullámkarakter (AltGr + 1) közé, ~~például így~~, akkor pedig áthúzva. Ha a kiválasztott szövegrészben van sortörés (Enter), akkor minden bekezdést külön tegyél dőltté vagy áthúzottá.

Három alulvonással (Shift+kötőjel) négy szóköznyi helyet tudsz kihagyni (ugyanis az egynél több szóköz automatikusan egyre csökken), például versek, bekezdések formázásához.

Karc, értékelés és hozzászólás szövegében jelölheted a cselekményleírásos részeket, ha azt, ami spoilert tartalmaz, két-két kapcsos zárójel (AltGr + B, AltGr + N) közé teszed, így: {{cselekményleírás}}, illetve a fórummotorokban megszokott [spoiler]cselekményleírás[/spoiler] jelölés is használható. Ez így fog megjelenni a szövegben: spoiler
Hasonlóan működik az Off jelölés is: amit ilyen módon akarsz elrejteni, két-két rendes zárójel közé írd, vagy működik az [­off]nem ide tartozik[/off] jelölés is. Ez így fog megjelenni a szövegben: off.
Mindkét a buborék kattintásra kinyílik. Ha sortörést teszel a szövegbe, nem fog működni se a spoiler-jelzés, se az off, ilyenkor minden bekezdést külön jelölni kell.

Szép linkeket az oldalon található alkotói- és könyvadatlapokra lehet készíteni:
1. Két-két szögletes zárójel (AltGr + F, AltGr + G) közé kell beírni könyv esetén a könyv szerzőjét és címét (köztük kettősponttal), vagy a könyvadatlap linkjét, alkotó esetén pedig az alkotó nevét, vagy az alkotói adatlap linkjét, majd egy elválasztóvonal (AltGr + W) után a tetszőleges szöveget.
Példa könyvre: "Megszereztem [[Gárdonyi Géza: Egri csillagok|ezt a szuper könyvet]]!" ill. "Megszereztem [[https://moly.hu/konyvek/gardonyi-geza-egri-csillagok|ezt a szuper könyvet]]!" Ezek így fognak megjelenni: "Megszereztem ezt a szuper könyvet!"
Példa alkotóra: "A kedvenc íróm [[J. K. Rowling|a Harry Potter írója]]!" ill. "A kedvenc íróm [[https://moly.hu/alkotok/j-k-rowling|a Harry Potter írója]]!" Ezek így fognak megjelenni: "A kedvenc íróm a Harry Potter írója!"
2. A fenti linkelési módszerek tetszőleges szöveg megadása nélkül is működnek (ilyenkor az elválasztóvonalat is ki kell hagyni).
Példa könyvre: "Elolvastam ezt a könyvet: [[Gárdonyi Géza: Egri csillagok]]!" ill. "Elolvastam ezt a könyvet: [[https://moly.hu/konyvek/gardonyi-geza-egri-csillagok]]!". Ezek így fognak megjelenni: "Elolvastam ezt a könyvet: Gárdonyi Géza: Egri csillagok!"
Példa alkotóra: "A kedvenc íróm [[J. K. Rowling]]!" ill. "A kedvenc íróm [[https://moly.hu/alkotok/j-k-rowling]]!" Ezek így fognak megjelenni: "A kedvenc íróm J. K. Rowling!"
3. Kizárólag könyvek esetén, ha egy bekezdés végén vagy a sorban csak a szerző és könyvcím szerepel, és elé kerül egy > (AltGr + Y) jel, szintén linkké alakul, ha a cím után nem kerül más szó.
Példa: >Gárdonyi Géza: Egri csillagok
Így fog megjelenni: Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Ha egy bármilyen linket két-két szögletes zárójel (AltGr + F, AltGr + G) közé teszel, az így fog megjelenni: link

Más formázásra nincs lehetőség.

>Hogyan tudok megnyitni egy elemet a listából?

Bizonyos elemeknek (kihívások, események stb.) címe is van, ilyenkor egyértelmű, hogy a címre kattintva tudod megnyitni őket. Azonban például az idézeteknek vagy a karcoknak nincsen, ezért minden tartalom mellett szerepel egy ikon is, ami szintén az adott elem saját oldalára irányít. A tartalmak létrehozási dátumai (pl. 1 napja - szürke színnel) is ilyen linkként működnek.

>Mik találhatók a főoldalon?

A főoldal jobb felső sarkában található fogaskerékkel be tudod állítani magadnak, hogy mit és milyen sorrendben szeretnél ott látni (hírek, friss megjelenések, friss zónák, irodalmi kalendárium,...)