!

Véres Balaton sorozat

Ez a sorozat már lezárult. Ajánlott sorrendben olvasni.

  • Szűrés
Zajácz D. Zoltán: Gyilkos Balaton
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton
Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton
Zajácz D. Zoltán: Dermesztő Balaton

Kiemelt sorozatértékelések

Suba_Csaba P>!

Véres Balaton sorozat

Retró hangulat, Balaton, izgalmas nyomozások, szerethető karakterek, könnyed történetvezetés, fordulatos cselekmények. Imádtam!

FSzK>!

Véres Balaton sorozat

Már régóta várólistás volt nálam ez a sorozat, mert sok figyeltem nagyon szerette. A héten a Balatonon nyaraltunk és valami krimire fájt a fogam, úgyhogy ezt vettem elő.
A sorozat kötetei nagyon aprólékos, jól kidolgozott, több szálon futó és gördülékeny történetek.
Nekem legjobban az első rész tetszett és legkevésbé az előzménykötet.
Laura és Máté szimpatikus karakterek, akikről igazán izgalmas volt olvasni. A Dermesztő Balatonban Irinát nem tudtam megkedvelni és Bogdán főhadnagy is csak közepesen szerepelt, ennek ellenére a krimi felépítése, a korábbi kötetekéhez hasonlóan remek volt.
Én nagyon ritkán olvasok magyar szerzőtől, de ezt a sorozatot bátran ajánlom!

mezei P>!

Véres Balaton sorozat

Nehéz és talán nem ildomos egy sorozatot értékelni 2 könyv után….De

Mind a két krimi nagyon tetszett, jók voltak az összekuszálódott szálak (érdekes módon mind a két könyvben hasonló jelenséget tapasztaltunk, spoiler), teljesen korrekt nyomozással, eredeti, érdekes karakterekkel. Mind a két krimit 5 csillaggal értékeltem. Azonban két dolgot szeretnék hozzátenni:

1. Ezek 2022-ben íródott könyvek voltak, amelyek a hetvenes évek végén játszódtak. Nekem nem volt retro hangulatom, de ezt nem is tekintettem hátránynak. Nekem azok a mondatok, amelyek az előző rendszer visszásságaira hívták fel a figyelmet (külföldi utazás, véleménynyilvánítás szabadsága) érdekes módon pont annyira tűntek szájbarágósnak és didaktikusnak, mint a hatvanas évek könyvei, amelyek pont azt próbálták belénk sulykolni, hogy mennyire jó ez a rendszer. :D

2. Hofival kapcsolatban pedig szent meggyőződésem, hogy az a megállapítás, hogy Hofi központilag kihelyezett szelep volt, annak ellenére, hogy igaz lehetett, csak a rendszerváltás után jött divatba. Ahogy úgy általában mindenféle kritika. Amikor már lehetett nyilvánosan is szidni valakit. Addig csak élveztük a hétfői rádiókabarékat, meg Hofit is, hogy lehetett nevetni, és nem érdekelt senkit, hogy engedéllyel vagy anélkül.

hajasgergo>!

Véres Balaton sorozat

Bár részenként mindig 5 alatt csillagoztam, de mint sorozat – az apró hibák ellenére is – nagyon tetszett.

Meglepően jól működik ez a kicsit szürke szocialista nyomozósdi. A történetvezetés élvezetes, a cselekményben pont annyi a fordulat, amennyit egy valós nyomozásba beleképzelünk. Nemigen tudunk előre gondolkodni, sok fontos információt csak a nyomozókkal együtt tudunk meg, de ez nem rontja a hangulatot. Ezen felül – mint az életben – szinte mindig van egy(-két) vakvágánynak bizonyuló mellékszál is.

Viszont ami igazán megkapóvá teszi ezt a szériát, azok a karakterek. Kicsit idealizáltak, hiszen a visszatérők közül kb. mindenki szimpatikus, de ettől lesz az egész ennyire könnyed és élvezetes.

A karakterek nemcsak önmagukban működnek, nagyon jó a kémia köztük, valamint hajlandók az akár részeken át végbemenő jellemfejlődésre is.

A Balaton messze nem kap annyi szerepet, mint ahogy a részek címei sugallják, de ezt én hamar el is engedtem, nem zavart, hogy nem egy Bujtor-filmben vagyok.

Jól átgondolt, élvezetesen megírt, kellemes atmoszférában tálalt izgalmas krimisorozat, szerethető szereplőkkel, a kis magyar nyomozó-szuperhősökkel. :)
Nagyon sajnálom, hogy véget ért.

Kissur>!

Véres Balaton sorozat

Akárcsak a Balaton, úgy ennek a regénysorozatnak is a teljesítménye hullámzó. Az első rész, a Véres Balaton telitalálat, apró hibával, aztán a folytatás kicsit fókusza-vesztetté vált számomra, de az előzmény megint visszatért a helyes útra.

azoltan>!

Véres Balaton sorozat

Örültem, hogy szembe jött velem a trilógia nemrég. Gyorsan meg is rendeltem egyben, és fejest is ugrottam az olvasásba. Régimódi krimi a mai hi-tech től mentes módján. Kicsit jó is volt a 13 forintos magyar krimik után egy ilyen terjedelmű magyar könyvbe belefogni. Ráadásul a Balatonnál! De sajnos rá kellett jönnöm, hogy a magyar címek sem feltétlenül azt mondják, amit takarnak. Közel sincs annyi magyar tenger benne, mint szeretném. Vagyis az elsőben még talán igen, de a két következőben már tényleg gyenge. Mint minden sorozatnál, itt sincs másképp: az első lehengerlően jó, a második még megy, a harmadik már sarkos. Lehetséges, hogy évente egy kötetet olvasva másképp érezném, de így egy hét alatt ez a tapasztalat.
Minden esetre ajánlom mindenkinek!