Vaják sorozat

Ez a sorozat már lezárult. Ajánlott sorrendben olvasni.

  • Szűrés
Andrzej Sapkowski: Viharidő
Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság
Andrzej Sapkowski: A végzet kardja
Andrzej Sapkowski: Tündevér
Andrzej Sapkowski: A megvetés ideje
Andrzej Sapkowski: Tűzkeresztség
Andrzej Sapkowski: Fecske-torony
Andrzej Sapkowski: A tó úrnője
0. Andrzej Sapkowski: Viharidő

Kronológiailag a sorozat többi része előtt játszódik, de utolsónak került megírásra, célszerűbb a hetedik rész után elolvasni.


Eredeti sorozat

Wiedźmin lengyel nyelvű 8

Andrzej Sapkowski: Sezon burz
Andrzej Sapkowski: Ostatnie życzenie
Andrzej Sapkowski: Miecz przeznaczenia
Andrzej Sapkowski: Krew elfów
Andrzej Sapkowski: Czas pogardy
Andrzej Sapkowski: Chrzest ognia
Andrzej Sapkowski: Wieża Jaskółki
Andrzej Sapkowski: Pani Jeziora

Kiemelt sorozatértékelések

Méá>!

Vaják sorozat

Csakis a Tűzkeresztség miatt vagyok hajlandó 4 csillagot adni a sorozatra, egyébiránt simán menne a 3,5 vagy éppen a 3-as csillagozás…
Nagyon ígéretes fantasztikus sorozat, de az író stílusa, az ugrálás a leírásokban, a folytonos mellékszereplők bevonása, és a főszereplők elhanyagolása miatt nagyot csalódtam. Nem érzem azt, hogy nélkülözhetetlen lenne ez az olvasásélmény számomra.

8 hozzászólás
Kittyharaszty>!

Vaják sorozat

A vaják sorozattal először a videó játékok során találkoztam, amit a TheVr-os fiúknak köszönhetek. Itt lettem rajongó, itt szerettem bele a világba. Majd megláttam a Netflix-es sorozatot és még jobban elmerülhettem mindenben. És végül eljutottam a könyvekhez, amik fenekestül felforgatták a Vaják-ról alkotott képemet.
Először is megkellett tanulnom 3 különböző műként értékelni a játékot/sorozatot/könyveket.
Itt nálam a könyvek nyertek. Egy komoly, de egyszerre vicces, mély témákat feldolgozó, több cselekmény szálon futó történetet kaptam, ahol a végén minden össze ér. Egy gyönyörű keretes szerkezetben kaptam meg a Vaják, a Varázslónő és a Hercegnő történetét.
Szerintem az egyik kedvenc sorozatom lesz, amíg világ a világ.

Infinitidestiny>!

Vaják sorozat

Először a videójátékokkal találkoztam, majd láttam a sorozatot. És csak a legvégén olvastam a könyveket. Ezt egyszerre bánom is, meg nem is. Az előismereteim miatt sokkal jobban megértettem a Vaják világát. De hogy az életemből olyan sokáig hiányoztak ezek a könyvek, az borzalmas. Még így is viszonylag fiatalon olvastam a sorozatot, ami miatt nem értettem meg mindent, de azt képes voltam felfogni, hogy itt valami nagyról van szó. Nekem sokkal többet jelent ez a világ, mint azt el tudtam volna képzelni. A 8 könyvet szinte faltam és a végén nem értettem, hogy miért nincs több része. Észre se vettem, hogy a végére értem. Az utolsó részek egybefolytak, nem tudtam, hogy hanyadik könyvnél járok, csak azt tudtam, hogy nekem ezt olvasnom kell. Komolyan hiszek abban, hogy nekem az volt a Végzetem, hogy ezeket a könyveket elolvassam. Szükségem volt rájuk. Nem tudom hol tartana ma az életem, ha ez kimaradt volna belőle.

orsolya_vince_03 P>!

Vaják sorozat

Maga a világ nagyon is érdekes. Ahogy a karakterek is. A fantasy egy teljesen más világa, ami éppen csak fűszerezve van romantikával. Telis tele van erősebbnél erősebb karakterekkel. Sapkowski tud valamit ez tény, de a politikai részek nagyon nyers és unalmas részek. Persze tagadhatatlan hogy kellenek hozzá, hisz egy teljesen ismeretlen és érdekes világról van szó, amit felépít, de ami tény, az tény. Számomra sok a politikai maszlag. Az egyik legjobb fantasyként tartom számom a könyveim közt off

Kardfogu83>!

Vaják sorozat

Számomra egy nagyon izgalmas, érdekes sorozat. A szereplők, a világ, minden hihetetlenül jól lett megírva!

Odin94>!

Vaják sorozat

Huh… ez a pillanat is elérkezett: végére értem Andrzej Spakowski méltán világhírt érdemlő Vaják-sorozatának. Ugyan a „The Witcher” karakteréről és a számítógépes játékról korábban hallottam már, de igazán a Netflix által forgalmazott sorozattal, illetve benne Henry Cavill által – szerintem kiválóan – életre keltett Geralt karakterével kerültem valódi kapcsolatba Ríviai Geralt vaják történetével és világával. Így, most, a könyvsorozat minden egyes kötetét elolvasva a következő összegző értékelést tudom mondani:
– először is hatalmas tisztelet és csodálat a szerző felé, ugyanis – ahogy a kötetek borítóján is díszeleg – „Sapkowski könyvei felfrissítik a fantasy megfáradt zsánerét” valóban joggal tételmondat az egész regényfolyamra nézve
– másodszor újabb hatalmas tisztelet és csodálat a szerző felé, mivel az a háttérvilág, amit e regények során megalkotott egyedien ötvözi a germán-szláv mitológiát és a fantasy „szokásos” elemeit (középkori környezet, törpök, tündék, ember, stb.)
– harmadszor Sapkowski mindezt kifinomult érzékkel és sajátosan fanyar humorral fűzi egybe, számtalanszor tanúságot téve közben arról, hogy remek tollú író
– negyedszer a „multiverzum” belengetésével tovább bővíti a világ lehetőségeit, ami ugyancsak érdekes következtetésekre és sejtetésekre ad okot
– ötödször magának a vajákoknak a „faját”, karakterisztikáját, eredetét és tevékenységét önmagában is nagyon érdekesnek és izgalmasnak találtam
Zárszó:
Mindemellett meg kell említenem itt a negatívumokat is: a hosszú sorozat, az egyenként vaskos jó négyszáz-hatszáz oldalas kötetekkel a Tűzkeresztség c. ötödik részt követően mintha kissé kifulladna – s ezt igaznak érzem leheletnyileg a Viharidőre is bizonyos tekintetben.
Pozitívuma viszont egyértelműen a világépítése, a Geralt, Kökörcsin, Yennefer alakja. Ciri pályafutását is érdekes volt végigkísérni (bár meg kell említenem, a TV-sorozatban sokkal silányabb és elnagyoltabb Ciri). Örültem, hogy olvashattam az egész sorozatot, számomra sokkal többet ért így a sztori, mint a Netflixes sorozat alakulása. Olvasás közben végig Cavillt láttam magam előtt és a szinkronhangján hallottam Geraltot megszólalni. :)