Narnia krónikái sorozat

Ez a sorozat már lezárult.

  • Szűrés
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája
C. S. Lewis: Caspian herceg
C. S. Lewis: A Hajnalvándor útja
C. S. Lewis: Utazás a tengeri cirkálón
C. S. Lewis: Az ezüsttrón
C. S. Lewis: A végső ütközet
C. S. Lewis: Narnia krónikái

Eredeti sorozat


Kiemelt sorozatértékelések

lutza>!

Narnia krónikái sorozat

Narnia.
Valahogy egész eddig kimaradt az életemből, könyvként és filmként egyaránt. Összességében elmondhatom, hogy szeretem. Legjobban azok a részek tetszettek, melyekben a Pevensie-testvérek szerepelnek. A legvége meg (bármennyire is sejthető volt) lesokkolt picit. Most hiányozni fog egy ideig Narnia világa az biztos. Lesz még ismétlés.

Simánréka95>!

Narnia krónikái sorozat

Csodálatos történet. Ezzel a sorozattal bebizonyosodott számomra, hogy nem kell féltéglákat írni ahhoz, hogy egy komplex világot felépítsen valaki.
Ez egy olyan gyermekkönyv-sorozat, ami felnőtt fejjel is élvezhető, igaz az utolsó 2 kötet véleményem szerint inkább 10-12 évnél idősebbeknek szól, mert a története sokkal szomorúbb, sötétebb, mint az első 5 könyvé. Ugyanakkor ezek a kötetek is sokat hozzáadnak a világhoz.
Nagyon tetszett még, hogy a sorozat tényleg Narniáról szól: nemcsak ez a helyszíne a történéseknek, hanem a szereplők maguk is hatnak a világra, és mozognak benne: a sorozat részei változatos helyszíneken és Narnia különböző korszakaiban játszódnak, ami teret enged a szerzőnek bővíteni a világot. Tetszett az a fokozatosság is, ahogyan ezt teszi.
A karakterek sem fekete-fehérek: nincsenek egyértelműen jók és rosszak. A cselekedeteik nagyon emberinek hatnak.
Ez egy kortalan, klasszikus sorozat: a stílusa nem nyakatekert, a szöveg könnyen érthető és szép.
Hiányozni fog Narnia.

Aldara>!

Narnia krónikái sorozat

Bár nem a kedvencem, de azt elismerem, hogy egy remek, és sok tanulsággal szolgáló sorozatról van szó.

Millamoly>!

Narnia krónikái sorozat

A decembert ezzel a sorozattal zártam és a januárt ezzel kezdtem. Újraolvasás volt, hiszen kiskamasz koromban olvastam a történetet először. Akkoriban nagyon elvarázsolt a történet, és rendkívül büszke voltam magamra, hogy hittan órák híján és vallásinak nem nevezhető neveltetésem ellenére milyen jól kiszúrtam a keresztény utalásokat a kötetekben.
Felnőttként is ezt az élményt vártam a könyvtől, annyi különbséggel, hogy most már bizonyára műveltebb vagyok, így azok a kis részletek is jobban feltűnnek majd, amik általános iskolában talán nem.
Sikerült is és nem is. A történet engem továbbra is elvarázsolt, nekem mindegyik regény izgalmas, egyedi és csodálatos volt. Különösen tetszett, hogy senki nem maradhat csak úgy örökre Narniába, vagy járkálhat át ahogy kedve szottyan, hanem addig juthatsz át, amíg gyermeki hit él a szívedben és ennek a semmiből teremtett világnak szüksége van rád.
Ami viszont felnőtt fejjel már kevésbé tetszett, hogy azért ez a vallási irány eléggé erőltetett szerintem a könyvben. (Hogy még az egyszeri ember is megérthesse… Így persze a múltbéli gyermeki büszkeségem kissé csorbult.)
Ez persze nem feltétlenül baj, hiszen a történeteket felfoghatjuk tanmeseként is, ami a jó és rossz közötti ellentétet mutatja be, illetve segít eldönteni mi a helyes út. Korosztályát tekintve pedig szerintem ez kiváló, csak felnőtt fejjel gyermeteg kissé.
Sokszor nem is értettem egyet az oroszlán „büntetéseivel” vagy éppen „okításival”, mert én ezeket a problémákat nem láttam ennyire egyszerűnek felnőtt fejjel. Sokkal árnyaltabbak ezek a kérdések, minthogy annyi legyen rájuk a válasz, hogy már pedig ez így van, mert én azt mondtam. (Gyerekként sem túl kielégítő ez a felelet a bennünket foglalkoztató kérdésekre ugyebár.) Aslan szerepe sokszor ködös a történet szempontjából, hol isteni, hol prófétai, hol krisztusi pozíciókba emelkedik, néha pedig egyszerűen csak hinni kell benne. Ez is inkább csak megállapítás, érdekelne a miértje, lehet elkellene olvasnom a Narnia-kód c. könyvet, de valahogy már nem érzem magamban az energiát hozzá.
Összességében örülök, hogy újra olvastam, ha eltekintek, az engem kissé zavaró apróságoktól, akkor egy nagyon klassz ifjúsági regénnyel nosztalgiáztam a borongós, hideg napokon.

Horváth_Evelyn>!

Narnia krónikái sorozat

Hatalmas csalódás számomra ez a sorozat. Az átfogó narratív szál szimbolikája mérhetetlenül didaktikus. Talán ha gyermek lennék, nem jönnék rá azonnal, de így nem varázsolt el, és nem éreztem, hogy mélysége lenne. Szerintem a cselemény alá lett rendelve annak a szerzői célnak, hogy a gyerekek számára elfogadhatóvá, csodálatossá mitizálja a halál gondolatát. Narnia a háborús és a problémákkal, bántalmazással teli világból nyíló menedék, ahol Aslan tanításával a gyermek megtanulja felvenni a harcot a valósággal, és megtanul jobb emberré válni. És a legvégén pedig a halál utáni létezés is eufemizálódik. Ez mind szép és jó. A szomorú az, hogy maga a történetírás, a mesélés a felszínen marad. Én – felnőtt olvasóként – nem tudom komolyan venni mindazt, amit leírnak a sorozat részei, mert nem mélyít el a szöveg semmit, a szereplők jelleme szimplisztikus, egysíkú. A cselekmény kiszámítható, kidolgozatlan. Így nem tudtam élvezni, nem tudott elvarázsolni, magába vonni. Minden kötet esetében a kezdeti reményt a csalódottság követte, és alig vártam, hogy a rész végére érjek.