Nápolyi regények sorozat

Ez a sorozat már lezárult.

  • Szűrés
Elena Ferrante: Briliáns barátnőm
Elena Ferrante: Az új név története
Elena Ferrante: Aki megszökik, és aki marad
Elena Ferrante: Az elvesztett gyerek története

Eredeti sorozat

L'amica geniale olasz nyelvű 4

Elena Ferrante: L'amica geniale
Elena Ferrante: Storia del nuovo cognome
Elena Ferrante: Storia di chi fugge e di chi resta
Elena Ferrante: Storia della bambina perduta

Kiemelt sorozatértékelések

Camelia>!

Nápolyi regények sorozat

Az egyik legjobb barátnőmtől kaptam meg születésnapomra az első regényt. Nagyon nagyon régen, talán még mielőtt a sorozat kijött volna. Ő nem tudta, de egy nagyon nagy ajándékot kaptam akkor tőle. Ebben a történetben magunkra ismertem. Bár az elején azt hittem ő Lila és én vagyok Lenú, de ahogy haladtunk előre egyre inkább bizonytalanodtam el, köszönhetően annak, hogy több évtizednyi eseményen megyünk végig.
Nagyra becsülöm Elena Ferrante munkásságát. Olyat tett bele nekünk ezekbe a könyvekbe, hogy szem nem marad szárazon. Az elején döcögősen indult be a történet, féltem, hogy nem fog tetszeni, de aztán csak faltam az oldalakat és a könyveket is egymás után. Magával ragadó ennek a két lánynak a története. Két nagyon szerethető személyiségről van szó, akikben talán mindannyian meg tudjuk találni saját magunkat. Ugyanakkor az írónő szerencsére nem csak a dolgok szép oldalát mutatja meg, kezdve azzal, hogy az elmúlt évszázad Olaszországába kalauzolja az olvasót, ami alapból egy háborús, zavargásokkal teli időszak volt. Emellett még a lelki oldalra is figyel és a két főszereplő pozitív és negatív történéseit is megosztja velünk. Egyszerre sírtam a lányokkal, egyszerre nevettem, ha ők is nevettek, de be kell, hogy valljam mind a ketten forró fejűek annyira, hogy néha a falhoz szerettem volna vágni a könyvet a tetteik miatt.
Mind a ketten szívemhez nőttek, nem is tudnék közülük választani, egyszerűen csak örülök, hogy részese lehettem ennek a csodának.

matitti>!

Nápolyi regények sorozat

Ferrante zseniális abban, hogy egyszerű történetből gyönyörű regényt faragjon. A Nápolyi sorozat olvasása közben tényleg Olaszországban éreztem magam, és úgy kiismertem a szereplőket, mintha régi ismerőseim lennének.
Aki szereti, ha lassan folynak az események, és inkább a lelki folyamatokon van a hangsúly, annak mindenképpen ajánlom.

tomschgn>!

Nápolyi regények sorozat

A Briliáns barátnőm sorozat egy toxikus barátság történetét meséli el. Lina négy köteten és egy életen keresztül manipulálja Lenùt. Hol kizárja, hol közel engedi magához, hol dicséri, hol lehúzza, alattomosan szövi a szálakat, és emiatt a főhős gyakorlatilag egész életében megkérdőjelezi a saját értékét, identitását, folyamatosan a másikhoz képest határozza meg önmagát ahelyett, hogy önálló személyiséggé válna. Kötetről kötetre mind jobban kirajzolódik, hogy Lina kényszeres manipulátorként játszadozik a környezetében élőkkel, újra meg újra lelkiismeret-furdalást ébreszt Lenùban, aki képtelen kiszabadulni a bűvköréből. Ferrante amellett, hogy hiteles képet fest Olaszország fél évszázadáról, Nápolyról, színes karakterekkel tölti meg az életszagú díszleteket, bemutatja azt is egy alaposan kidolgozott lélektani történeten keresztül, hogyan lehet egy életre beleragadni egy toxikus kapcsolat pókhálójába.

_ada>!

Nápolyi regények sorozat

Nem a legjobb sorozat, amit olvastam, soha nem lesz a kedvencem, de egy pillanatra sem bántam meg hogy belekezdtem. Az első kötet a legjobb, bár a többi sem marad el messze mögötte. Számomra inkább a téma döntő faktor: gyerek- és kamaszkor, minden és mindenki megismerése. Ferrante nagyszerűen ír. Elénk varázsolja Nápolyt, ismerőssé teszi a Telepet és lakóit. Minden karaktere összetett: hoznak rossz döntéseket, nehéz őket kiismerni, nem tudni mi rejtőzik a fejükben (kivétel persze Elena). A végén elfogott egy kis szomorúság, hogy az egésznek a végére értem, de azt kétlem, hogy valaha újraolvasnám.

_Vera_>!

Nápolyi regények sorozat

Ez a sorozat igazán különleges élmény volt számomra, valahogy nem hasonlított a tőle kapott élményem semmihez, amit eddig olvastam. Valószínűleg azért került hozzám ilyen közel, mert jónéhány tapasztalatomban hasonlítok Lenura, a történet elbeszélőjére. Először a sorozatadaptáció három évadát láttam, azoknak a köteteknek a tartalma így nem volt újdonság számomra, de öröm volt könyvként is elolvasni. A zárórész viszont teljesen új volt számomra, és az azt megelőző könyv olvasása közben igyekeztem rájönni, hogy ki is lesz majd az elvesztett gyerek – nem sikerült rájönnöm. Számomra ez a sorozat volt a belépő Elena Ferrante életművébe, és hamar rájöttem, hogy csodálatos nyelvezettel ír, és a fordítónak is elismerés jár ezért természetesen. Amikor a történet esetleg nem is annyira kötött le, a mondatok szépsége kárpótol ezért. Egy egész életen átívelő női barátságot követhetünk, amelynek a két tagját szinte mindig más irányba sodorja az élet, de valamilyen úton-módon mindig visszatalálnak egymáshoz. Nagy öröm volt számomra, hogy megismerhettem a Nápolyi regényeket, néhány év múlva lehet, hogy újfent kézbe veszem a részeket.