Félvér Tábor Krónikák sorozat

  • Szűrés
Rick Riordan: A villámtolvaj
Rick Riordan: A szörnyek tengere
Rick Riordan: A titán átka
Rick Riordan: Csata a labirintusban
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Rick Riordan: Félvérek és mágusok
Rick Riordan: Az elveszett hős
Rick Riordan: Neptunus fia
Rick Riordan: Athéné jele
Rick Riordan: Hádész Háza
Rick Riordan: Az Olimposz vére
Rick Riordan: Az elrejtett orákulum
Rick Riordan: A sötét prófécia
Rick Riordan: A lángoló Labirintus
Rick Riordan: A zsarnok sírja
Rick Riordan: Percy Jackson görög hősei
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek

Kiemelt sorozatértékelések

Samuella I>!

Félvér Tábor Krónikák sorozat

Ez a sorozat is egy a nemzetközi népszerűség miatt hatalmasra nőtt univerzumú könyvsorozatok közül. Mint a legtöbb ilyet, eredetileg ezt se tervezték öt résznél többre, de közben Riordan rájött, milyen fontos dolgokra lehet felhívni a figyelmet ekkora népszerűséggel, legyenek azok akár társadalmi problémák, akár simán csak a mitológia tanítása a tizenéveseknek.
Karakterek sokszínű kavalkádja alkottja ezt az univerzumot, főleg ahogy egyre tágabbá válik. De tényleg. Az eredeti „tipikus amerikai tinigyerekek”-től ennyi rész után eljutottunk oda, hogy szinte nincs olyan rassz, társadalmi csoport, világlátás, vallás, szellemi irányzat, családi háttér vagy szexuális kisebbség ami ne képviseltetné magát legalább egy karakteren keresztül.
off
off
Tényleg, talán ez az egyetlen olyan fantasy sorozat, ahol azt érzed, hogy a csoda és a fantasy világ tényleg mindenkié.
Cselekmény részéről sem lehet panasz, bár itt nagyon jellemző (mivel egyébként egy annyira nem hosszú életűre tervezett koncepciórol van szó), hogy fontos cselekményelemek tűnnek elő a semmiből amiről se előtte, se utána nem hallottunk, csak mert egy megfelelő pillanatban szükség van rájuk. Illetve nagyon sokszor tapasztalható a Superman-effektus (ha a szereplőid közt vannak szinte mindenhatóak, akkor nehezen izgulsz értük, mert bármelyik pillanatban előránthatnak valami képességet vagy erőt, ami megmenti őket).
Ugyanakkor az tagadhatatlan, hogy akit beszippant a világa, az jobban mesterévé válhat a mitológiáknak, mint egy átlagos töri vagy irodalomtanár. Riordan sok más művében is megcsillogtatja azt a tehetségét, hogy tud nagy információhalmazok segítségével történeteket alkotni, úgy is hogy ne tűnjön töriórának. Ez tagadhatatlan erénye a könyvnek.
És a mitológia részét is nagyon pontosan kezeli. Ugyan minden teljesen modernizálva van bennük, (Például Hermésznek szállítmányozó cége van, Loki hardcore Red Sox drukker és Poszeidón is mindig Hawaii-mintás ingben jelenik meg) de közben mégis megmaradtak isteneknek, állandó és felesleges civakodással és a halandók életén történő örökös szórakozással.
Ugyan sok felnőttnek ez nem tetszik, de szerintem erre szükség van, ha az ember tizenéveseket akar szórakoztatni.
Összegezve:
Egy univerzum, ami ha túléled az első pár rész botladozásait, teljesen beszippant és többet nem ereszt. Karakterei és világa sokszínű, bár logikai bukfencekkel tarkított. És könnyen megtalálja magát benne bárki, lakjon az univerzum bármely táján.
Olvasd, ha tizenéves vagy, olvasd, ha azt érzed egyedül vagy a problémáiddal, olvasd, ha tinédzser gyereked van, ha tanár, ha végre szeretnéd érteni, miért csalja meg Zeusz állandóan Hérát vagy egyszerűen csak olvasnál valami hosszú fantasy sorozatot