Az Idő Kereke sorozat

Ez a sorozat már lezárult.

  • Szűrés
Robert Jordan: Új tavasz
Robert Jordan: A Világ Szeme I-II.
Robert Jordan: A Nagy Hajtóvadászat I-II.
Robert Jordan: Az Újjászületett Sárkány I-II.
Robert Jordan: Hódít az Árnyék I-II.
Robert Jordan: Mennyei Tűz I-II.
Robert Jordan: A káosz ura I-II.
Robert Jordan: A kardok koronája I-II.
Robert Jordan: A tőrök útja
Robert Jordan: A tél szíve I-II.
Robert Jordan: Az alkony keresztútján I-II.
Robert Jordan: Álmok tőre I-II.
Robert Jordan – Brandon Sanderson: Gyülekező fellegek I-II.
Robert Jordan – Brandon Sanderson: Az Éjfél Tornyai I-II.
Robert Jordan – Brandon Sanderson: A Fény emlékezete I-II.
Robert Silverberg (szerk.): Legendák 2.
Robert Silverberg (szerk.): Legendák 2.

Robert Jordan: Az Idő Kereke: Új tavasz – A regény alapjául szolgáló novella.


Kiemelt sorozatértékelések

Dshai>!

Az Idő Kereke sorozat

Számomra egyike a legjobb sorozatoknak, amit valaha olvastam.
Sok szereplő útját követhetjük rengeteg köteten keresztül. Az egyes szereplők hosszú utat tesznek meg, közben sokat fejlődve, változva. A legfontosabb szereplők, egy szinte világvégi kis faluból indulva, nemcsak megismernek sok tőlük idegen kultúrát, embert, hanem fokozatosan felelősségteljes vezetővé is válnak. Persze általában sokáig tiltakoznak, nehezen fogadják el szerepüket. Ilyen utat tesz meg Rand, Mat, Perrin és Egwene is. Kevesebbet változik, Nyneave, de ő is képes felnőni némi makacssággal párosítva a feladataihoz. Mint fontos szereplő, hozzájuk hasonló pályát fut be Elayne is, aki királyi családba született, de a regényfolyam során a legkülönfélébb helyzetekben (amik jórésze igencsak távol áll a királyi palotában megszokottaktól) kell helyt állnia, hogy belőle is érett, felelősségteljes vezető váljék.
A fontosabb szereplők mellett a kevésbé fontos szereplők élete is alaposan kidolgozott. Közülük is sokan komoly karakterfejlődésen mennek keresztül. De még azok a karakterek is, melyek akár csak néhány oldalon szerepelnek, jól felismerhető, egyedi jellemvonásokkal rendelkeznek.
A történet nagyon sok ország, város, táj területét érinti, amik szintén jól kidolgozott egyedi múlttal, szokásokkal, hagyományokkal rendelkeznek. Ennek megfelelően az egyes történetszálak akár sok száz, vagy ezer kilométerrel távolabb játszódnak egymástól. A szereplők hol eltávolodnak egymástól, hogy független szálakon folytassák kalandjaikat, hol újra összetalálkoznak néhányan, hogy ismét közösen folytassák.
Szeretem úgy is újra olvasni a sorozatot, hogy kiválasztok egy-egy karaktert, és csak a vele kapcsolatos történeteket olvasom. Akár Rand, akár Mat, akár Perrin, vagy Egwene, Elayine is alkalmas ilyen követésre, és több saját történetszálukat is ki szoktam választani.