A siló sorozat

Ajánlott sorrendben olvasni.

  • Szűrés
Hugh Howey: Holston
Hugh Howey: Megfelelő méret
Hugh Howey: Kivetve
Hugh Howey: A megoldás
Hugh Howey: A hajótörött
Hugh Howey: Siló
Hugh Howey: Örökség
Hugh Howey: Rendelkezés
Hugh Howey: Szerződés

Eredeti sorozat

Wool angol nyelvű 11

Hugh Howey: Wool
Hugh Howey: Proper Gauge
Hugh Howey: Casting Off
Hugh Howey: The Unraveling
Hugh Howey: The Stranded
Hugh Howey: Wool Omnibus
Hugh Howey: First Shift: Legacy
Hugh Howey: Second Shift: Order
Hugh Howey: Third Shift: Pact
Hugh Howey: Shift

Kiemelt sorozatértékelések

Avilda IP>!

A siló sorozat

Az ötlet jó, a fordulatok jók, de azért ez nincs a legjobban megírva. Az első résznél zavart, hogy nagyon szépirodalmi akar lenni, ami szerintem egy ilyen sztorinak annyira nem áll jól. Azt, hogy nem tud nagy volumenben írni, kiküszöböli azzal az első pár résznél, hogy csak egy-egy karakterre fókuszál, és tök mindegy, mekkora ez a siló, nem érzékeled, mert vagy csak Holstont látjuk, aztán a polgármestert vagy Juliette-t. De ahogy beindulnak az események, rá kellett jönnöm, hogy akciójeleneteket nem tud írni, sokszor értelmezhetetlen volt, mi történik, és ha több szereplő helyet kap egy jelenetben, akkor ott nagyon megbicsaklik az egész.
Zavart az is, hogy nem hiteles pl. ahogy beszélnek, amilyen lehet a kultúrájuk, amilyen személyiségek „létrejönnek” egy ilyen Silóban élve. Pedig ez izgalmas, de kiaknázatlan maradt. Pl. miért emlegetik néha Istent vagy a poklot? Lenne Bibliájuk, keresztények? De akkor azt hogy tanítják? Mivel magyarázzák bele a Silót? Ez egy csak apróság, ami feltűnt, de sokszor felvontam azért a szemöldököm, hogy ezt mégis honnan tudhatná, ha a föld alatt élnek? Az oktatási rendszer érdekelt volna. Eleve a fémlépcsőt se értem, amit több száz éve használnak (a filmsorozatban lévő betonlépcső nekem hihetőbben időtálló).
A feszültség nem rossz, feszessé teszi a rövidebb oldalszám, legjobb szerintem a 4. kötet volt. Az ötödiknek viszont egyáltalán nem tett jót a 300 oldal, nem is értem. Mert nem szólt többről, túlírta, de nagyon, ezt ugyanúgy 150 oldalban el lehetett volna mesélni. Feszességét is elvesztette, nagyon sokszor untam, mert eltűnt a hangulata, és csak műszaki leírásokat/megvalósításokat kaptunk, valahogy a karaktereken se volt hangsúly.
Feltűnt pár baki (?) is, zavart, hogy a lépcső tök más, mint a sorozatban – ami szerintem ott sokkal jobb.
Nem hiszem, hogy folytatom a másik sorozattal, inkább megvárom az Apple-t a második évaddal, mert ott a megvalósítás jobb. De azért élménynek nem volt rossz.

Caley >!

A siló sorozat

Tavalyi random szerzemény, 80%os leértékelésben szereztem. A leírás megfogott és darabja kb 2-300 forintért abszolút úgy éreztem, hogy megéri. Elolvasva az összes kötetet, és látva, hogy a 9. részt hazai kiadásban elkaszálták…. csak sajnálni tudom, hogy nem előbb találtam rá, és áldoztam rá többet, hogy a kiadónak is megérje az utolsó könyv.
Mikor megkaptam a csomagom, elsőre megdöbbentett a kötetek vékonysága, bár gazdaságilag értem, miért lett így kiadva, az angol omnibuszos kiadások szerintem jó ötlet.
Nehéz sorozatértékelést adni spoilermentesen, hiszen mindegyik könyv fordulatos csavarral zárul. Összességében jellemző, hogy bár minden információt tudunk, bennem mindig pislákolt a remény, ahogy a siló lakóiban is. A könyvek és a történet magávalragad, és bár sok kérdés merülhet fel, amire nem kapunk választ, szerintem sok olyan kérdést megválaszol, amit a hasonló világvége témájú írások nem szoktak. Kifejezetten izgalmas, a Műszak kötetekben megismerni, hogyan élik meg a megteremtett jövőt azok, akik ilyenné tették. Hiszen egy átlagos ember a tettei következményét, amelyek hosszútávúak, ritkán éli meg, hogy lássa, igaza volt-e, vagy hatalmasat tévedett.
Azoknak mindenképp ajánlom, akik szeretik a posztapokaliptikus világvége hangulatot, és akik szeretnének ilyet olvasni tinidráma és szerelmi háromszögek nélkül, annak egyenesen kötelező.
Kellemesen borús hangulat, szerethető és gyászolható karakterek és élettörténetek. Magával ragadó leírások, átélhető világépítés ami itt történik.