gesztenye63 P részolvasása


gesztenye63 P>!

E. C. Tubb: Öldöklés a homályban [Blood in the Mist, 1979] (Nagy Erzsébet fordítása)

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

„Hold nincs az égen, a hiúz órája jár, s az isteneknek kedves ez a vidék.”

A válogatás leghosszabb és egyben leglaposabb darabja. Címéhez híven csupán értelmetlen, öncélú öldöklés, amely egy ködös indíttatású küldetés végkifejleteként funkcionál.
Szerephez jut egy nagy hatalmú démon, egy kétes hírű hegyi vezető, valamiféle repülő lényeket lovagló furcsa, vérszomjas szerzetek, és még egy különös, rókaspoilertündérszerű szépséges hölgy is.
Összességében olyan volt, mintha minden szükséges alkotóelemet beledobáltak volna a turmixgépbe, de végül mégis egy ízetlen, meghatározatlan állagú kutyulék született volna.


Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

A kötetben Kuczka Péter a fantasy-irodalom néhány jól sikerült példányát gyűjtötte össze: Az ún. „kard és boszorkányság” vagy másképpen „hősi fantasztikus” történetek a science fiction közvetlen közelében, annak egyik irányzataként születtek. (…) A szórakoztatóipar termékeihez tartoznak tehát, nem akarnak nagy igazságokat mondani az emberről és életéről, de azért, ha jobban megnézzük őket, azt látjuk, hogy néha – talán szerzőik szándékával ellentétben – groteszk és túlzó vonásokat találunk bennük, már-már az önkritika fintorát.

Hirdetés