gesztenye63 P részolvasása


gesztenye63 P>!

Charles R. Saunders: Halál Jukunban [Death in Jukun, 1979] (Nagy Erzsébet fordítása)

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

„…olyan hívásnak engedelmeskedett, amely minden meggondoláson és önzetlenségen túlról érkezett. Harcosként gondolkozott…”

A fekete kontinensen vagyunk, valahol egy elképzelt Szudánban, egy elképzelt, sosemvolt időben.
Csalárd árulás, jól kimunkált bosszúterv, boszorkányság irányította ádáz szörnyeteg. …és persze, épp időben feltűnik a színen az ismeretlen, vándor bajnok, akit a vére hajt, és nincs is más dolga, mint hogy beleköpjön mindenki levesébe.
Egyszerű a kotta, pontos és sallangmentes a kivitelezés. Szép munka, ’79-ben ez a novella korszerű és a korabeli trendeknek éppen megfelelő.


Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

A kötetben Kuczka Péter a fantasy-irodalom néhány jól sikerült példányát gyűjtötte össze: Az ún. „kard és boszorkányság” vagy másképpen „hősi fantasztikus” történetek a science fiction közvetlen közelében, annak egyik irányzataként születtek. (…) A szórakoztatóipar termékeihez tartoznak tehát, nem akarnak nagy igazságokat mondani az emberről és életéről, de azért, ha jobban megnézzük őket, azt látjuk, hogy néha – talán szerzőik szándékával ellentétben – groteszk és túlzó vonásokat találunk bennük, már-már az önkritika fintorát.

Hirdetés