Ajánló

>!
Agave_Könyvek KU
Megjelenésre várva

R. F. Kuang: Mákháború
tervezett megjelenés: szeptember második fele

Mi mással kezdhetnénk az őszi könyveink bemutatását, ha nem azzal a fantasyvel, amiről mindkét idei vásáron lelkesen meséltünk a látogatóknak, és ami a tavalyi év egyik kiemelkedő megjelenése volt a műfajban?

A Mákháborút Pierce Brown ajánlotta figyelmünkbe a tavaly budapesti látogatásakor; azt mondta nekünk, hogy nagyon rég olvasott ilyen jó fantasyt, és mindenképp nézzük meg, mert szerinte nagyon sok olvasója lesz. Szinte rögtön a Könyvfesztivál után el is olvastuk a könyvet, és szerencsére gyorsan meg is tudtuk venni a jogokat, a Mákháború pedig az a siker lett, aminek Pierce jósolta. Könyörtelen történet háborúról, bosszúról, hatalomról és őrületről egy Kelet-Ázsia inspirálta világban, telis-tele harcokkal, istenekkel és szörnyekkel.

A Mákháborút idén jelölték a Nebula-, Locus- és John W. Campbell-díjakra (az utóbbi kettőért e sorok írásakor még versenyben van), illetve tavasszal megkapta a Crawford- és Compton Crook-díjakat. A Bronzvároshoz hasonló kiadásban tervezzük elhozni nektek, és azon vagyunk, hogy legkésőbb a jövő évi Könyvfesztiválra megjelenhessen a folytatása is, ami jelenleg a Sárkányköztársaság munkacímet viseli.

Fülszöveg:

Nikant elárasztja az ópium, amelyet a Mugeni Föderáció juttatott el a birodalom partjaihoz. A drog folyton emlékeztet a velük folytatott háborúra, amelynek csak a trifektaként elhíresült három hős – a Nőstényvipera, a Sárkánycsászár és a Kapuőr – tudott véget vetni. Ezen legendás lények mindegyike istenszerű hatalommal bírt, ők egyesítették a birodalom hadurait a Föderációval szemben. Azóta viszont évtizedek teltek el, és a trifekta felbomlott: a Sárkánycsászár meghalt, a Kapuőr eltűnt, egyedül a Nőstényvipera ül Szinegard trónján. Béke uralkodik, de az ópiumtól nem sikerült megszabadulni.

Amikor Rin kiváló eredményt ér el a kedzsun – a birodalmi vizsgán, amely a legtehetségesebb fiatalokat válogatja ki az akadémiákra – mindenki megdöbben: a vizsgáztatók, akik képtelenek elfogadni, hogy egy Kakas tartományban élő háborús árva csalás nélkül teljesítheti a vizsgát; Rin nevelőszülei, akik azt hitték, végre kiházasíthatják a lányt, és ezzel további üzleti előnyökre tehetnek szert; és maga Rin is, aki ekkor jön rá, hogy végre búcsút inthet az addigi életét meghatározó rabszolgaságnak és kétségbeesésnek. Még nagyobb meglepetést okoz, hogy Rin Nikan legkiválóbb katonai iskolájába, a Szinegardba nyer felvételt.

Közben a keskeny tengeren túl ismét mozgolódik a Mugeni Föderáció, az újabb háborúhoz már csak egy szikra kell… és lehet, hogy egyedül Rin mentheti meg az országa népét. A lány ugyanis a Szinegardban rájön, hogy halálos, földöntúli erővel bír, tehetsége van a sámánizmus szinte mitikus művészetéhez. Pszichoaktív szerek és egy látszólag eszement tanár segítségével próbálja feltárni képessége mélységeit, és közben megtanulja, hogy a rég halottnak hitt istenek nagyon is élnek, ráadásul a hatalmuk uralása nemcsak az emberi mivoltát veszélyezteti, de egy teljes nemzet elpusztításával fenyeget.

Kapcsolódó könyvek: R. F. Kuang: Mákháború

R. F. Kuang: Mákháború